Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan sprider kärlek på Västerås Cityfestival

Dela
Västerås Cityfestival & Pride Foto: Matilda Hildingsson
Västerås Cityfestival & Pride Foto: Matilda Hildingsson

Den 28-30 juni är det dags för Västerås Cityfestival 2018. Svenska kyrkan Västerås kommer att finnas på flera platser under festivalen.

Åasen i Stadsparken
Årets tema är Demokrati och på området får kreativitet och skaparlust härja fritt och alla barn är välkomna. Svenska kyrkan Västerås erbjuder gratis pyssel för alla barn! Det kommer finnas möjlighet att fundera vad det är som är viktigt, göra en knapp med ett viktigt ord, leka i domkyrkotältet, färglägga ett kyrkfönster, blåsa såpbubblor och mycket mer!
Området Åasen är öppet mellan kl.12-16.30 under Cityfestivalen

Sigmatorget
Hopprepstävlingen pågår under hela Cityfestivalen. Vi har lokala sponsorer som skänker en krona per hopp till Västerås Stadsmissions arbete. Alla som är med och hoppar har dessutom chans att vinna ett presentkort på ett tandemfallskärmshopp! Vi har även korsordstävling för barn och ett festivalcafé där vi bjuder på kaffe och kakor. På kvällen kommer vi att nattvandra på festivalen och bjuda törstiga besökare på kaffe eller vatten.
Sponsorer är: Prolounge, Care of Haus och Västerås Tidning. Fallskärmshoppet sponsras av Aros fallskärmsklubb.
Öppet mellan kl.12-17 under Cityfestivalen. Nattvandring ca kl.21-24

Västerås Pride
Samtidigt som Västerås Cityfestival organiseras Västerås Pride. Precis som tidigare år kan du möta oss under Västerås Pridefestival. Även i år har vi minidomkyrkan med oss i tåget. Från Stora torget går vi genom stan för att sprida kärlek. Vi går från Stora torget till Vasagatan, Stora gatan, Slottsgatan och Turbinbron för att avsluta på Fiskartorget. Kom och gå med oss i paraden! Samling utanför domkyrkan kl 11.45. Vi ansluter till övriga till paraden på Stora torget innan avgången kl 13.
Samling 30 juni kl.11.45 utanför domkyrkan. Paraden startar kl.13

Drop-in vigsel och Regnbågsmässa
Även i år kommer vi att ha drop in-vigslar i domkyrkan under fredagen 29 juni. Ingen föranmälan är nödvändig. Kom som ni är. Ta med giltig hindersprövning och minst en ring. Drop in-tiden är även öppen för den som vill döpas. Efteråt bjuds nydöpta och vigselpar på festligt fika.
Klockan 19 är alla välkomna att fira kärleken på en inkluderande mässa som firar mångfalden och kärleken. Prideflaggan läggs över altaret och katedralen lyser upp i regnbågens färger.
Fredag den 29 juni: Drop-in vigslar kl.13-16. Regnbågsmässa kl.19 Alla är välkomna.

För mer information: Magdalena Sjöholm, präst, event- och näringslivskontakter, tel: 021-40 45 10,
e-post: magdalena.sjoholm@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Västerås Cityfestival & Pride Foto: Matilda Hildingsson
Västerås Cityfestival & Pride Foto: Matilda Hildingsson
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Himmelen och solen följer jag och intet lägre26.9.2018 10:00Pressmeddelande

Pressvisning Måndag 1 oktober kl 13.30. Domprost Susann Senter, utställningskurator John Rothlind, domkyrokaplan Markus Holmberg och utställningsproducent Johan Sohlberg medverkar. Johannes Rudbeckius gärning gör sig gällande än idag; 1600-talsmannen grundade bl a den svenska folkbokföringen, startade Sveriges första gymnasium och den första undervisningen för flickor i landet. 2019 är det 400 år sedan Rudbeckius tillträdde som biskop till Västerås stift. Detta högtidlighålls nu genom att ”Rudbeckiusåret” tar avstamp med en utställning i Västerås domkyrka. - För västeråsare är Rudbeckius kanske särskilt betydelsefull, bland annat som grundare till Sveriges äldsta gymnasium som fortfarande bär hans namn. Men det var tillsammans med sin hustru Malin Hising som han drev på den förnyelse som på så många sätt påverkat Sverige, berättar utställningsproducent Johan Sohlberg. Rudbeckius var också en man av internationell betydelse. Som fältpräst följde han Gustav II Adolf och låg till exempel

Daniel Eklund ny domprost25.9.2018 09:00Pressmeddelande

Tillsättningsnämnden i Västerås stift har beslutat att utse Daniel Eklund till ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift. Daniel Eklund arbetar nu som komminister och chef för det västra området med fyra församlingar i Västerås pastorat. Han är en uppskattad chef i pastoratet. Daniel Eklund har tidigare varit kyrkoherde i Norrbärke församling, Smedjebackens kommun, och har även arbetat som komminister i Västanfors-Västervåla församling, Fagersta kommun. Daniel är 42 år och bor i Västerås med sin familj. - Det är med stor stolthet, glädje och förväntan jag går in i uppdraget som domprost. Jag ser fram emot att fortsätta upptäcka och lära känna människor och verksamhet i både pastorat och stift. Det finns så goda möjligheter att tillsammans med anställda, ideella och förtroendevalda tolka och gestalta evangeliet om Jesus Kristus in i vår tid. Vi har en spännande tid framför oss, säger Daniel Eklund. Domprosten är kyrkoherde för Västerås pastorat, och leder verksamhe

Ny säsong av Katedralskolan12.9.2018 15:00Pressmeddelande

Vad handlar dopet egentligen om? Jesus både människa och Gud – hur går det ihop? Vad tror vi händer efter döden? Dessa och många andra frågor kan du få svar på i Katedralskolan i Västerås domkyrka. Katedralskolan drar nu igång för fjärde året. Det är en öppen föreläsningsserie där präster och inbjudna gästföreläsare håller tematiska föredrag om de centrala delarna av kristen tro och tradition. - Så klart att en katedral ska ha en katedralskola, tänkte vi när vi startade föreläsningsserien för några år sen, och konceptet med öppna och fördjupande föreläsningar har visat sig fungera bra!, säger Caroline Kyhlbäck, präst i Västerås domkyrka. Föredragen ger också möjlighet att upptäcka Västerås domkyrka då de hämtar inspiration från det rika kyrkorummet. - Föreläsningarna äger rum på olika ställen i domkyrkan. På så sätt får man vid varje föredrag också uppleva katedralen från en ny vinkel, säger Kyhlbäck. Föredragen pågår i ca 45 minuter med möjlighet till frågor efteråt. Den är gratis och

Musikalisk höjd i höstens musikprogram10.9.2018 08:30Pressmeddelande

Västerås domkyrka är en av Västerås enskilt största musik- och konsertarrangörer, där konserter erbjuds varje vecka. De flesta dessutom till fri entré. Nu drar höstsäsongen igång med ett program som levererar bredd, djup, tradition och förnyelse. Några av höjdpunkterna i höstens program ges av både de egna ensemblerna såväl som gästande toppkörer; Västerås domkyrkas motettkör är inbjudna att delta i 100-årsfirandet av freden efter första världskriget i Norwich i England. Samma konsert ges i Västerås den 20 oktober med Brahms fantastiska ”Ein deutsches requiem” tillsammans med musiker ur Svenska kammarorkestern. I oktober gästas Västerås domkyrka av bl a elitensemblerna Radiokören och Eric Ericsons kammarkör som på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger en stor hyllningskonsert till den legendariske kördirigenten. I november fortsätter traditionen med Mozarts ”Requiem”, denna gång med Mariakören, och i december ges förstås de omåttligt populära advents-, lucia och julkonserterna. - P

Årets stora konfirmationsfest - Tjuvjakt i Domkyrkan24.8.2018 10:17Pressmeddelande

Snart drar höstens konfirmationsgrupper igång och för att kicka igång det hela anordnas en stor konfirmationsfest torsdagen den 30 augusti i och utanför Västerås domkyrka, dit alla Västerås ungdomar födda 2004 är inbjudna. På plats finns konfirmandledare och –assistenter för att besvara frågor om konfirmation och hjälpa till med anmälan till någon av höstens 20-tal grupper. Under kvällen råder dessutom festivalstämning utanför domkyrkan, med bland annat möjlighet att spela human fussball, käka både popcorn och go’fika och se Fridlyst uppträda. För att se kvällens huvudakt Tjuvjakt inne i domkyrkan krävs inträdesarmband, som skickats hem till ungdomarna per post. För den som är nyfiken på konfirmation finns ett gediget utbud av grupper och teman att välja mellan. Varför inte kombinera din konfirmationstid med till exempel gaming eller skidläger? Alla grupper hittar du på www.intesomdutror.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum