Svenska kyrkan

Svenska kyrkan utökar insatserna i Uganda

Dela

Med anledning av det ökade antalet flyktingar från Sydsudan utökar Svenska kyrkan sina humanitära insatser i norra Uganda. Insatserna ska bidra till att fler människor på flykt får tillgång till rent vatten, latriner, säkerhet och tak över huvudet.

Palorinya flyktingläger. Esther Poni och hennes dotter Kide Dina tvingades fly efter strider nära hemmet i Sydsudan. Esther och hennes make kom ifrån varandra när de flydde och har inte haft någon kontakt sedan dess. Foto: Simon Stanford

Svenska kyrkan har sedan tidigare arbetat med flyktingar i Uganda. För att möta det ökade behovet utökar Svenska kyrkan de humanitära insatserna.

– Tillsammans med vår lokala partner kommer vi att öka tillgången till vatten, latriner, säkerhet och tak överhuvudet till sammanlagt 100 000 personer. Vi kommer även att jobba med psykosociala insatser till framför allt de som har drabbats av könsbaserat våld, säger Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkan.

På grund av kriget i Sydsudan och den svältsituation som nu råder i landet har antalet flyktingar ökat dramatiskt den senaste tiden. Majoriteten av de 750 000 flyktingarna från Sydsudan har kommit till Uganda sedan i juli. I januari anlände mer än 50 000 flyktingar till Uganda från Sydsudan.

– De allra flesta av de som har tvingats fly kommer i stort sett tomhänta. Många har inte mer än kläderna de bär på kroppen, säger Anna Garvander.

Insatserna uppgår till motsvarande 2,8 miljoner kronor, varav 2,7 miljoner är stöd från Sida. Resterande är egna insamlade medel.

Läs om Svenska kyrkans insatser i Uganda

KONTAKT

Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkan, 070-576 39 99

Svenska kyrkans internationella arbete är en del av ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrof-, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen består av över 140 medlemsorganisationer över hela världen.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Nya avsnitt i ärkebiskopens podcast13.2.2019 07:43:56Pressmeddelande

En rabbin, en tidigare partiledare och en docent i filosofi – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är fyra avsnitt inplanerade i februari och mars, det första finns nu tillgängligt i vanliga poddkanaler. Det är ett samtal med författaren och samhällsdebattören Anders Wijkman om hur viktigt civilsamhället är i klimatfrågan, att det behövs en reformation av ekonomin, och om den svårfångade balansen mellan hot och hopp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum