Svenska kyrkan

Svenska kyrkan utökar insatserna i Uganda

Dela

Med anledning av det ökade antalet flyktingar från Sydsudan utökar Svenska kyrkan sina humanitära insatser i norra Uganda. Insatserna ska bidra till att fler människor på flykt får tillgång till rent vatten, latriner, säkerhet och tak över huvudet.

Palorinya flyktingläger. Esther Poni och hennes dotter Kide Dina tvingades fly efter strider nära hemmet i Sydsudan. Esther och hennes make kom ifrån varandra när de flydde och har inte haft någon kontakt sedan dess. Foto: Simon Stanford

Svenska kyrkan har sedan tidigare arbetat med flyktingar i Uganda. För att möta det ökade behovet utökar Svenska kyrkan de humanitära insatserna.

– Tillsammans med vår lokala partner kommer vi att öka tillgången till vatten, latriner, säkerhet och tak överhuvudet till sammanlagt 100 000 personer. Vi kommer även att jobba med psykosociala insatser till framför allt de som har drabbats av könsbaserat våld, säger Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkan.

På grund av kriget i Sydsudan och den svältsituation som nu råder i landet har antalet flyktingar ökat dramatiskt den senaste tiden. Majoriteten av de 750 000 flyktingarna från Sydsudan har kommit till Uganda sedan i juli. I januari anlände mer än 50 000 flyktingar till Uganda från Sydsudan.

– De allra flesta av de som har tvingats fly kommer i stort sett tomhänta. Många har inte mer än kläderna de bär på kroppen, säger Anna Garvander.

Insatserna uppgår till motsvarande 2,8 miljoner kronor, varav 2,7 miljoner är stöd från Sida. Resterande är egna insamlade medel.

Läs om Svenska kyrkans insatser i Uganda

KONTAKT

Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkan, 070-576 39 99

Svenska kyrkans internationella arbete är en del av ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrof-, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen består av över 140 medlemsorganisationer över hela världen.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkklockor ringer på 100-årsdagen av första världskrigets slut9.11.2018 08:12Pressmeddelande

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Detta uppmärksammas med att kyrkklockor ringer kl. 13:30 i flera europeiska länder. I Svenska kyrkan tas det internationella initiativet upp och kyrkor på flera ställen i landet kommer att ringa, däribland Uppsala domkyrka. 100-årsminnet av krigsslutet kommer också att uppmärksammas i söndagens gudstjänster i många församlingar.

Kyrkornas Världsråd möts i Uppsala2.11.2018 08:58Pressmeddelande

Under den kommande veckan sammanträder Kyrkornas Världsråds exekutivkommitté (styrelsens arbetsutskott) i Uppsala. Kyrkornas Världsråd är den ekumeniska rörelsens främsta företrädare. Under 2018 har Kyrkornas Världsråd firat 70-årsjubileum för att följa upp arbetet med enhet, rättvisa och fred i världen. Det är dessutom 50 år sedan världsrådets viktiga generalförsamling ägde rum i Uppsala, som blev en vändpunkt för arbetet med religion och utvecklingsfrågor, social rättvisa, kommunikation och påverkansfrågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum