Svenska kyrkan

Svenska kyrkan yttrar sig om regeringens förslag om förbud mot allmänna sammankomster

Dela

Svenska kyrkan föreslår i sitt yttrande till regeringen att begravningar undantas från bestämmelsen om max åtta deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Istället föreslås att taket blir 20 deltagare exklusive medverkande. Regeringen väntas fatta beslut inom kort.

I yttrandet betonas att Svenska kyrkan under hela pandemin tagit, och fortsätter ta, stort ansvar för att upprätthålla verksamhet på ett ansvarsfullt och smittsäkert sätt.

Svenska kyrkan accepterar regeringens förslag, med hänsyn till den rådande situationen. Samtidigt föreslås att det för begravningsverksamheten görs ett förtydligande som innebär att upp till 20 personer exklusive medverkande kan delta i begravningen om lokalen och andra förutsättningar medger det.

– Sedan begränsningen om åtta personer blev känt har vi fått hjärtskärande berättelser om sörjande människor som ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen. Ett värdigt avskedstagande är grundläggande för sorgearbetet. Tillgången till riter som tolkar livets glädje och sorg är särskilt viktig i kristider, säger ärkebiskop Antje Jackelén.  

Svenska kyrkan ser också risken att många skjuter upp begravningen, när inte ens alla i kretsen av de närmaste kan delta på grund av begränsningen till åtta deltagare. Under den aktuella perioden är 7 000 begravningar inplanerade.

Enligt regeringen träder ändringen i förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i kraft den 24 november och gäller i ett första skede under fyra veckor.


Läs yttrandet i sin helhet (pdf)

Kontakter

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum