Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Svenska kyrkans avtal 20: lönerevision i vår, julgåva nu

Dela

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat ett centralt kollektivavtal för Svenska kyrkan med arbetstagarorganisationerna som gäller till och med den 31 mars 2023. På grund av att avtalsrörelsen har dragit ut på tiden, skjuts lönerevisionen upp till i vår och arbetstagarna får en julgåva om 1 500 kr i december 2020.

Lönerevision sker den 1 april 2021, om inte lokala parter överenskommer om annat. Den nya lönen blir då retroaktiv från och med den 1 november. Löneutrymmet är 3,5 % 2021 och 1,9 % 2022, vilket motsvarar industrins så kallade märke. Kommunals medlemmar får ett generellt påslag på 400 kr för 2020 och lönerevision den 1 april 2021 med lägst 620 kr och den 1 april 2022 med lägst 509 kr. Lönerna för Kommunal innefattar en låglönesatsning på 0,13 %.

– Årets avtalsrörelse har tagit tid bland annat på grund av de digitala förhandlingarna, säger Cecilia Herm, förhandlingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Det hade inte varit rimligt att kräva att Svenska kyrkans arbetsgivare skulle hantera lönerevision under advent och jul.

Svenska kyrkans avtal 20 innehåller också några nyheter, bland annat:

  • ett nytt, separat löneavtal för Kommunal, med enklare löneprocess och förhandlingsordning
  • ferie-/ungdomslön (Kommunal)
  • arbetsgrupp för att ta fram regler om praktikantanställning
  • arbetsgrupp för att förnya omställningsavtalet.

– Svenska kyrkan står inför utmaningar där en minskande ekonomi ska hanteras samtidigt som rekryteringsbehoven är stora. Då är det glädjande att vi kan utveckla förutsättningarna för att nyrekrytera och för att ställa om när verksamhetens behov och förutsättningar förändras, säger Cecilia Herm.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation
Besöksadress: Vattugatan 17
10123 Stockholm

http://www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är arbetsgivar- och serviceorganisation för Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift. Organisationen tecknar kollektivavtal för Svenska kyrkans anställda och ger utbildning, rådgivning och service inom arbetsgivar- och begravningsfrågor.

Följ Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tackar nej till medlarnas bud om omställningsavtal28.4.2022 20:09:11 CEST | Pressmeddelande

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering. Sent i medlingen har det dessutom dykt upp ytterligare kostsamma krav från arbetstagarorganisationerna. Därför har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tackat nej till medlarnas slutbud.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum