Svenska kyrkan

Svenska kyrkans biskopar: ”Klimatnödläget kräver ett tydligt rättviseperspektiv”

Dela

Svenska kyrkans biskopar skriver idag på Dagens nyheters kulturdebatt inför FN:s klimattoppmöte i Glasgow.

Den 31 oktober inleds FN:s klimattoppmöte, COP26, i Glasgow. Förhandlare från världens länder samlas för att skynda på insatserna för att uppnå målen i Parisavtalet. Svenska kyrkan har observatörsstatus under COP26. Det innebär att Svenska kyrkan har delegater på plats i Glasgow för att följa förhandlingarna. 

Inför klimattoppmötet har Svenska kyrkans biskopar skrivit ett gemensamt uttalande som idag publiceras i Dagens nyheter.

Uttalandet inleds med: ”Tillsammans med många andra ser vi biskopar med hopp och bävan fram emot COP26. Det är oerhört mycket som ligger i vågskålen. Idag finns en bred global enighet om situationens allvar. Klimatförändringarna orsakar skogsbränder, översvämningar och torka som skördar liv över hela världen. Människor tvingas på flykt. Allt fler gränser för vad vår planet klarar av är nära att överskridas.”

Vidare skriver biskoparna: ”Det råder klimatnödläge. Det är känt att mänsklig aktivitet är huvudorsaken och vad som behöver göras. Vi har ett internationellt åtagande i Parisavtalet, vi har en nationell klimatlag och vi har resurserna.”

Biskop Mikael Mogren, Västerås stift, förklarar syftet med det gemensamma uttalandet:
– Mitt liv hör ihop med alla andras liv och med hela skapelsen. Vi är en enda kropp. Lider en kroppsdel, så lider hela kroppen.
Biskop Mikael fortsätter:
– Med Kristus på korset började en läkning av skapelsen. Det var försoningen. Vi vill vara med i läkningen och bidra med det som vi kan laga.

Detta är inte första gången som Svenska kyrkans biskopar gemensamt uttalar sig om klimatet. I september 2019 skrevs ett uppmärksammat biskopsbrev om klimatet som poängterar att utifrån en kristen livssyn finns vägar framåt även genom kris – men att tiden är knapp.Läs hela biskopsbrevet.

Läs hela uttalandet från biskoparna i Dagens nyheter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet avslutat - nu väntar val inför ny mandatperiod24.11.2021 13:46:46 CET | Pressmeddelande

2021 års kyrkomöte är avslutat efter tre dagar av debatt och beslut. På onsdagen har beslut fattats bland annat om en revision av psalmboken, en nationell dopkampanj och om att utreda möjligheten att även diakoner ska kunna anlitas till tjänsten Jourhavande präst. Årets kyrkomöte var det sista under mandatperioden 2018-2021. Nu väntar val av bland annat kyrkostyrelse och kyrkomötets presidium till den nya mandatperioden 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum