Svenska kyrkan

Svenska kyrkans filmpris till skildring från terrorns Irak

Dela

Angelos – Svenska kyrkans filmpris 2016 går till filmen Flickan som räddade mitt liv. En enig jury valde att för fjärde året i rad belöna en stark dokumentär skildring. Filmens regissör Hogir Hirori tog i kväll emot priset av biskopen i Göteborgs stift, Per Eckerdal.

Hogir Hirori med Angelos – Svenska kyrkans filmpris. Foto: Mikael Ringlander

- Tack – det här var oväntat, sa en rörd vinnare.

I dokumentären Flickan som räddade mitt liv reser Hogir Hirori till sitt hemland Irakiska Kurdistan för att skildra människors flykt från Islamiska statens terrorvälde. Under sin vistelse möter han flickan Souad, ett möte som får arbetet med filmen – och hela livet att ta en vändning.

- Flickan som räddade mitt liv har ett engagemang och intensitet som gör den mycket levande, och temat är brännande aktuellt, säger Mikael Ringlander, ordförande i juryn för Svenska kyrkans filmpris.

Angelos – Svenska kyrkans filmpris består av en summa på 50 000 kronor samt ikonen Angelos, skapad av Erland Forsberg. Priset delades i år ut för femtonde gången i samband med den pågående Göteborg Film Festival.

Onsdag 3/2 arrangerar Svenska kyrkan seminariet Kan bilder stoppa krig? Seminariet utgår från frågeställningarna som väcks i filmen Flickan som räddade mitt liv. Hogir Hirori medverkar.
Tid: 13:00-13.45
Plats: Pustervik

Svenska kyrkans filmpris 2016, juryns motivering:
Hogir Hirori är inte bara en betraktare utan låter sig engageras av konflikten i kurdiska Irak. Ett medmänskligt val, som blir ett konstnärligt val, räddar även hans liv. Beredd att ge vidare kameran och tolkningsföreträdet till andra ser han var och en av oss som en medmänniska iFlickan som räddade mitt liv.”

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2016:
Mikael Ringlander, juryns ordförande, präst och projektledare Kultursamverkan, Göteborgs stift. 
Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, föreståndare för Centrum för kultur och hälsa, Göteborgs universitet. 
Neta Norrmo, producent vid Sveriges televisions kultur- och livsåskådningsredaktioner, filmare, konstvetare och utbildad curator inom film och video vid Akademi Valand.

Om Hogir Hirori:
Hogir Hirori föddes 1980 i Duhok, Kurdistan. 1999 flydde han till Sverige och bor i dag i Stockholm. Han frilansar som fotograf, redigerare och regissör för olika produktionsbolag och tv-kanaler, samt driver det egna produktionsbolaget Lolav Media. Han har tidigare gjort dokumentärerna Isis offer, 2014 och Hewa Starkast i Sverige, 2007.

Läs mer: Hogir Hirori intervjuad av Radio Sweden


Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum