Skara stift

Svenska kyrkans första klimatstig färdig

Dela

Nu finns Svenska kyrkans första klimatstig färdig och har som syfte att sprida kunskap och engagemang om klimatet. Klimatstigen finns på Skara stifts skogsfastighet på Torsö utanför Mariestad.

Klimatängeln Pax och biet Pollinis. Foto, illustration och montage: Emma Johansson
Klimatängeln Pax och biet Pollinis. Foto, illustration och montage: Emma Johansson

2021 är friluftslivets år och Svenska kyrkan har nyligen antagit en färdplan för klimatet. Egendomsavdelningen i Skara stift arbetar aktivt med att lyfta mjuka värden kopplade till skog och mark. Bland annat biologiska värden och sociala värden med fokus på framtiden och barnperspektivet.

Nu finns Svenska kyrkans första klimatstig färdig, som ett resultat utifrån Svenska kyrkans färdplan för klimatet. Klimatstigen finns på Skara stifts skogsfastighet på Torsö vid stiftsreservatet Tjäderåsen utanför Mariestad.

Ger kunskap till barn och vuxna
Längs den nya klimatstigen på Torsö kan vandraren lära sig mer om klimatet, naturen och sin egen påverkan och roll. Till stigen finns även olika uppgifter för barn att utföra och barn kan även utforma klimatlöften. Som guide för barnen finns klimatängeln Pax och biet Pollinis. Syftet med klimatstigen är att sprida kunskap och hopp om få fler att vara med och bidra till en mer klimatvänlig framtid.

- Vi behöver arbeta tillsammans för en friskare planet med rik biologisk mångfald och ekosystem i balans. Ingen kan göra allting men alla kan göra något för klimatet och med klimatstigen vill vi sprida hopp för en bättre framtid, säger Malin Fahlesson, projektledare.

- Jag gläder mig mycket över att hela teamet som jobbat med Svenska kyrkans klimatstig 1.0 nu är klara så här långt. Konceptet är jättebra, innovativt och pedagogiskt och vi hoppas nu att vi kan gå vidare och utveckla och sprida klimatstigarna vidare inom Svenska kyrkan till fler stift, pastorat, församlingar och kursgårdar, säger Gert Adolfson, egendomschef i Skara stift.

Pandemin gör att det inte är möjligt att genomföra en invigning av klimatstigen på plats som det var tänkt från början. I stället kommer en film att spelas in med två barnfamiljer från området. Filmen kommer sedan göras tillgänglig digitalt.

Pressinformation på plats fredag 21 maj
I samband med att filmen spelas in, fredag 21 maj vid stiftsreservatet Tjäderåsen på Torsö, finns det möjlighet för journalister att att komma och intervjua projektledaren för klimatstigen, chefen för egendomsavdelningen i Skara stift samt de medverkande barnfamiljerna i filmen.

Från kl. 13.00 bjuder Skara stifts egendomsavdelning på korv med bröd och kaffe och från 14.00 är det filminspelning. Under dessa tider finns människor knutna till projektet på plats för intervju och samtal.

Inspelningen och pressinformationen genomförs med hänsyn till den rådande pandemin.
Anmäl dig gärna i förväg till pressekreterare Josefin Roos, 0511-262 43 eller josefin.roos@svenskakyrkan.se

Vägbeskrivning
Klimatstigen finns vid stiftsreservatet Tjäderåsen på Torsö utanför mariestad.

Från Mariestad: Kör E20 norrut 3 km.
Sväng vänster mot Torsö, över Torsöbron och vidare ca 5 km mot Brommö, förbi infarten till Fågelö gård.
Efter ytterligare ca 250 m, vägskylt, sväng vänster mot Hattareviksbadet.
Följ vägen ca 2 km till parkeringsplatsen.

GPS-koorninater: 58.79523872923006, 13.747798963426977

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Klimatängeln Pax och biet Pollinis. Foto, illustration och montage: Emma Johansson
Klimatängeln Pax och biet Pollinis. Foto, illustration och montage: Emma Johansson
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 109 församlingar samlade i 42 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum