Svenska kyrkans gudstjänstannons i DN och SvD upphör

Dela

Den gemensamma veckoannonsen i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet för gudstjänster och evenemang i stiftets församlingar och pastorat upphör efter trettonhelgen. Beslutet om att upphöra med annonseringen togs av stiftsstyrelsen och handlar i grunden om att annonsen når alltför få.

Beslutet fattades av stiftsstyrelsen den 5 december i år och bygger dels på en läsvärdesundersökning som genomfördes av Investigo 2017, samt en enkät som alla stiftets församlingar haft möjlighet att besvara sedan i början av hösten 2018.

-I dagens snabbt föränderliga kommunikationslandskap är det inte försvarbart att satsa så mycket pengar på en tryckt annons som når så få och ger så liten effekt, säger tf stiftsdirektor Annica Timmerman.

Nås via andra kanaler
Investigos mätningar 2017 visade bland annat att av de knappt 40 procent av invånarna som läser papperstidningar, 470 000, hade en fjärdedel sett annonsen.

Av dessa läste varannan person den mer än en minut. Endast en av tio läsare besökte en gudstjänst eller annat arrangemang.

Undersökningen visade också att de som besökt evenemang och gudstjänster nås via flera andra kanaler, som församlingsblad, webbsidor och annonser i lokaltidningar.

Hög kostnad för uppnådd effekt
Varje församling betalar för det egna utrymmet i annonsen, det övriga utrymmet finansieras av stiftskansliets kommunikationsbudget.

På stiftsstyrelsens uppdrag skickades resultatet av Investigos mätning till alla stiftets församlingar. Dessutom skickades en enkät i augusti 2018 till kyrkoherde, kommunikatör och kyrkorådets ordförande/vice ordförande i samtliga församlingar och pastorat. Där ställdes frågor om annonsen ger önskat resultat, om den ska finnas kvar och hur medlen skulle kunna användas vid ett beslut om nedläggning.

Stiftsstyrelsen anser att det inte är en försvarbar satsning
Alla de 38 församlingar som när enkäten gjordes var med i den gemensamma annonsen svarade och 19 stycken (50 procent) av dessa ansåg att annonsen inte ger önskat resultat och därför bör läggas ner.

Endast 9 församlingar (24 procent) tyckte att annonsen ger önskat resultat och därför bör finnas kvar. Resterande 9 församlingar gav motsägelsefulla svar eftersom flera svar kom från samma församling, men endast i tre av dessa var det majoritet för att behålla annonsen.

Utifrån dessa svar och Investigos mätning beslutade stiftsstyrelsen vid sitt sammanträde den 5 december att lägga ner annonsen.

Den sista annonsen införs 4 januari 2019. Den som därefter vill söka gudstjänster i Stockholms stift gör det enklast via Svenska kyrkans app Kyrkguiden eller på stiftets webbplats www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/gudstjanst och www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/musik.

Kontakter

Om

Stockholms Stift
Klara Södra Kyrkogata 1
103 25 Stockholm

https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Stockholms stift är det yngsta av Svenska kyrkans tretton stift och bildades 1942. Stiftets uppgift är att stärka de 61 församlingarnas förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Domkyrka är Storkyrkan i Gamla stan och biskop är sedan 2009 Eva Brunne.

STIFTSKANSLIET

Klara Södra Kyrkogata 1, Box 16306, 103 25 Stockholm. Tfn 08-508 940 00

E-post sthlm.stift@svenskakyrkan.se     www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

 

Följ Stockholms Stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Stift

Njut av orgeltoner från Bach till Avicii18.9.2018 09:40Pressmeddelande

Nu upprepar vi vårens succé ”Klassiska hits på orgel”. Organisten David Löfgren bjuder på en unik musikupplevelse då han spelar ännu en kavalkad av musikhistoriens största låtar på Oscarskyrkans orgel. Luta dig tillbaka i kyrkbänken och följ med på en nostalgisk musikresa med Abba, Mozart, Europe, Bach, Avicii, Grieg, Taube, Simon and Garfunkel och många fler. Vill du veta mer, kontakta David Löfgren, organist i Oscars församling david.lofgren@svenskakyrkan.se 08-442 51 72 Varmt välkomna söndag 23 september kl 16:00 Oscarskyrkan, Narvavägen 6. Fri entré

Organisationen Interreligiöst råd i Stockholm (IRiS) vädjar till Polismyndigheten28.8.2018 10:42Pressmeddelande

-Det är uteslutet att en nazistisk organisation får marschera i omedelbar närhet av synagogan på en lördag, då sabbatsgudstjänst firas där. I ett brev vädjar IRiS till Polismyndigheten att avslå NMR:s ansökan om tillstånd att marschera lördag 1 september på en marschväg som passerar i närhet av Stora synagogan på Wahrensdorffsgatan. Rådet framhåller att NMR utgör ett hot mot det öppna samhället och skapar genuin fruktan bland medborgarna: ”Från ett interreligiöst perspektiv känner vi alla en legitim fruktan inför NMR:s planerade demonstration. NMR, med sin våldsbejakande extremism, utnyttjar det öppna samhällets fri- och rättigheter. Samtidigt utgör en implementering av NMR:s ideologiska program en negation av de värden som vårt samhälle bygger på." I Interreligiöst Råd i Stockholm är flera olika judiska, muslimska, kristna, hinduiska, buddhistiska, sikhiska, baha’í och asatroende samfund representerade. För mer information kontakta: Helene Egnell, sekreterare, 08-508 940 09 Kaj Engelh

​Ilsket anslag i Svenska kyrkans och Stockholms Stadsmissions gemensamma annonskampanj om medmänsklighet27.8.2018 10:39Pressmeddelande

Från och med idag, måndag 27 augusti, kommer stockholmare i hela länet att möta ilskna utrop från Svenska kyrkan och Stockholms Stadsmission. ”Det är nog!”, ”Det räcker!”, ”Gör om!”, ”Lägg ner!” Utropen tar en helt annan vändning när man läser vidare: ”Det räcker att visa lite omtanke för att göra en medmänniskas dag bättre. Du kan till och med rädda någons liv. Varje medmänsklig handling har betydelse.” – Medmänsklighet är egentligen enkelt. Det vill vi lyfta fram och uppmuntra. Man kan få en annan uppfattning i det offentliga samtalet i dag, säger biskop Eva Brunne, Stockholms stift. Att Svenska kyrkan lyfter frågan är en självklarhet, menar hon. – Medmänsklighet är grundläggande i kristen tro, säger biskop Eva Brunne, Stockholms stift. Kampanjen är ett samarbete med Stockholms Stadsmission. – Vi ser med oro på den värdepolarisering vi upplever i samhället idag, där grupper ställs mot varandra. Därför vill vi, genom den här kampanjen, tillsammans med stockholmarna stå upp för alla mä

Pressinformation gällande begravningsgudstjänst för Eric Torell10.8.2018 11:44Pressmeddelande

Torsdag 2 augusti blev Eric Torell skjuten till döds, Många människor har berörts av denna fruktansvärda händelse. En motorcykelkortege och minnesstund genomfördes söndag 5 augusti som väckte stor uppmärksamhet. Begravningsgudstjänst för Eric Torell är offentlig och kommer att hållas i Gustaf Vasa kyrka fredagen 24 augusti kl 14. Kyrkan öppnar kl 13.30. Begravningsgudstjänsten leds av prästen Pär Friberg som genom Svenska kyrkan, Stockholms stifts, samarbete med polisen bistod vid överlämnandet av dödsbudet och sedan dess har varit stöd för familjen. Bland övriga medverkande i begravningsgudstjänsten finns Janne Schaffer, gitarr, Stefan Jämtbäck, sång/gitarr, Lars Fredén, orgel. Minnesstund i kretsen av de allra närmaste. Info till journalister och fotografer Ett tält kommer att sättas upp utanför Gustaf Vasa kyrka intill huvudentré (Upplandsgatan) som blir samlingsplats för media innan begravningsgudstjänsten. Media välkomnas att delta under begravningsgudstjänstens första del. Klocka

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum