Svenska kyrkan

Svenska kyrkans kulturstipendier delades ut på kyrkomötet

Dela

Svenska kyrkans kulturstipendiater 2015 fick på tisdagkvällen ta emot sina diplom av ärkebiskop Antje Jackelén. Det skedde i en ceremoni under det pågående kyrkomötet i Uppsala. De fem stipendiaterna får 100 000 kronor var.

Svenska kyrkans kulturstipendiater 2015 uppmärksammades på tisdagkvällen under det pågående kyrkomötet. Från vänster ärkebiskop Antje Jackelén, som delade ut diplomen, Maja Spasova, Joakim Andersson, Lasse Barkfors, Frida Barkfors, Pooneh Rohi, Nino Mick och kyrkomötets ordförande Karin Perers. Foto: Magnus Aronson/IKON.

Antje Jackelén anknöt i sitt tal till det oroliga världsläget och de krafter som "förstör, ödelägger och river upp med rötterna".

- Motkraften till allt detta måste vara att odla, sa ärkebiskopen, och påminde om att ordet kultur kommer av latinets cultura, som betyder just odla.

Hon anknöt också till att flera av stipendiaternas projekt innehåller ett apokalyptiskt perspektiv, och betonade att apokalyptiska texter gömmer ett hopp.

-  Ni som får kulturstipendiet är odlare allesammans och något av det bästa vi kan odla i dessa dagar, det är hopp.

Under ceremonin intervjuade också Svenska kyrkans kultursekreterare Erika Hedenström stipendiaterna, som kort fick berätta om sina pågående projekt.
 
Ceremonin avslutades med ett bildspel av textilkonstnären och psykologen Anna Olsson, som var en av förra årets stipendiater. Hon har jobbat på häkte i Göteborg och har skapat bildvävar utifrån sina möten och de berättelser hon mött där.

Svenska kyrkans kulturstipendiater 2015:

  • Organisten Joakim Andersson, Gävle, för kyrkoperaprojektet Johannes uppenbarelse,
  • Filmarna Frida och Lasse Barkfors, Malmö, för filmen Death of a child. Filmen är den andra delen i en trilogi om brott, skuld och försoning. Den första delen, Pervert Park, visades nyligen i SVT och kan fortfarande ses på SVT Play.
  • Estradpoeten Nino Mick, Göteborg, för föreställningen Ninos Ark, som behandlar klimat- och genderfrågor, och som kommer att turnera i svenska kyrkor.
  • Konstnären Maja Spasova, London/Berlin, för projektet And Jesus Loves You, en serie kortfilmer och ljudinstallationer som speglar den pågående flyktingkatastrofen ur ett existentiellt perspektiv..
  • Författaren Pooneh Rohi, Stockholm, för ett romanprojekt som undersöker assimileringens och svenskhetens villkor.

Läs mer:

De får Svenska kyrkans kulturstipendier 2015

Svenska kyrkans kulturstipendier

 

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum