Svenska kyrkan

Svenska kyrkans kulturstipendier delades ut på kyrkomötet

Dela

Svenska kyrkans kulturstipendiater 2016 fick på tisdagkvällen ta emot sina diplom av ärkebiskop Antje Jackelén. Det skedde i en ceremoni under det pågående kyrkomötet i Uppsala. De sex stipendiaterna delar på summan 500 000 kronor.

Svenska kyrkans kulturstipendiater 2016, från vänster kyrkomötets ordförande Karin Perers, Maria Kuhlberg, Sonny Jansson, Malin Hellkvist Sellén, Mats Jonsson, Deborah Elgeholm och ärkebiskop Antje Jackelén. Saknas på bilden gör Pamela Jaskoviak.

Foto: Magnus Aronson/IKON

 

 

- För oss i kyrkomötet är det här en stund av glädje och högtid. Så länge kyrkan varit kyrka har den valt att bjuda in konstnärer att gestalta livets stora frågor, sa kyrkomötets ordförande Karin Perers när hon presenterade stipendiaterna.

Hon uttryckte också ödmjukhet inför det stora intresse som finns för stipendierna – i år hade 420 ansökningar inkommit.

- Det är en våg av kreativitet och skaparkraft som på detta sätt varje år väller in i Svenska kyrkan. 

Under ceremonin visades också ett utdrag ur filmen Dead donkeys fear no hyenas, av Joakim Demmer, en av 2014 års mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendium. Filmen behandlar så kallad land grabbing i Etiopien, där lokalbefolkningens mark tas över av västerländska intressen. Filmen beräknas få premiär i vår.

2016 års mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendium:
Musik: Sonny Jansson och S:t Matteus symfoniorkester, 100 000 kronor för projektet En Luthersymfoni, där tonsättaren Sven-David Sandström engagerats att komponera ett verk byggt på fyra koraler av Martin Luther.
Bild: Deborah Elgeholm, 100 000 kronor  för projektet Kristus i Kristineberg, som tar utgångspunkt i händelserna i Kristinebergsgruvan i Västerbotten på 1940-talet.
Scenkonst: Malin Hellkvist Sellén, 100 000 kronor för verket Missionären, om lesbiska kvinnliga missionärer i Västerbotten under tidigt 1900-tal.
Film: Maria Kuhlberg, 100 000 kronor för dokumentären En olycklig kärlekshistoria, en uppföljning på den flerfaldigt prisbelönta filmen Han tror han är bäst.
Litteratur: Mats Jonsson, 50 000 kronor för serieromanen Nya Norrland, där avfolkningsbygden Bollstabruk i Västernorrland ställs mot den snabbt växande närförorten Midsommarkransen i Stockholm.
Litteratur: Pamela Jaskoviak, 50 000 kronor för romanen Hemkomsten, som på dokumentär grund berättar om hennes familj hamnade under inflytande av en sekt.

Svenska kyrkans kulturstipendium
Svenska kyrkan verkar för ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv och vill leva i dialog med de kulturutövare som i vår tid bearbetar religion och livfrågor. Därför utlyses årligen Svenska kyrkans kulturstipendier med syfte att bidra till skapandet av nya konstnärliga verk.

I bedömningen av ansökningarna är konstnärlig kvalitet och existentiell relevans mest avgörande. Med existentiell relevans avses att stipendieprojektet anknyter till tros- och livsfrågor som är bety­delse­fulla för människans liv. Det kan vara verk som anknyter till den kristna traditionen och de bibliska berättelserna, men behöver inte vara det.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum