Svenska kyrkan

Svenska kyrkans pris till isländskt drama om prövad vänskap

Dela

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2017 tilldelades i kväll den dansk-isländska filmen Heartstone (Hjartasteinn) i regi av Gudmundur Arnar Gudmundsson. Priset delades ut av kyrkoherden i Malmö pastorat, Anders Ekhem under den pågående BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö.

Filmen Heartstone tilldelades i kväll Svenska kyrkans ungdomsfilmpris. Thor och Christian upplever ett sommarlov där vänskapen ställs på sin spets.
 

Heartstone är en historia om bästa vännerna Thor och Christian i en by på den isländska landsbygden och ett dramatiskt sommarlov där deras vänskap prövas till det yttersta. En bärande roll i filmen har också Islands storslagna landskap. Heartstone är regissören Gudmundur Arnar Gudmundssons långfilmsdebut.

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris delas ut i samband med BUFF sedan 2007. Prissumman är 100 000 kronor.

Juryns motivering: 
”En sinnlig relation beskrivs i ett våldsamt landskap. Ett sökande efter identitet med sprickor som släpper in både ljus och mysterium. Med sensuellt bildspråk och värme skildras en passionsberättelse.”

Juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2017:
Sanna Lenken, regissör och manusförfattare. Långfilmsdebuten Min lilla syster (2015) har vunnit många priser internationellt, exempelvis Kristallbjörnen i Berlin, för bästa ungdomsfilm.
Sofia Norlin, regissör, manusförfattare och filmpedagog i Sverige och Frankrike. Hennes långfilmsdebut Ömheten (2013) vann priset för bästa Europeiska debutfilm i barn- och ungdomsfilmfestivalen Zlín, Tjeckien, och Guldbagge för bästa foto. 
Katarina Vaarning Präst, församlingsherde, Husie församling, Malmö. Drev filmklubb under många år i S:t Johannes i Malmö, ansvarar för det planerade samordnade arbetet med film i Svenska kyrkan i Malmö.
Jesper Ödemark Församlingspedagog, ansvarig för konfirmand- och ungdomsverksamheten i Värby församling, där han bland annat arbetar med filmgrupper.

Svenska kyrkan på BUFF
Svenska kyrkans ungdomsfilmpris är ett samarbete mellan Svenska kyrkan på nationell nivå, Lunds stift och Malmö pastorat. Under festivalen arrangerar Svenska kyrkan också seminarier och andra aktiviteter. I år var Svenska kyrkan medarrangör till ett seminarium om barns rätt att ta plats och höras i kulturlivet. För fjärde året i rad gav också organisten i S:t Petri församling, Carl-Adam Landström en konsert med filmmusik i S:t Petri kyrka. Där hölls också en mässa med filmtematik i anknytning till festivalen.

- BUFF är viktig som den största barn- och ungdomsfilmfestivalen i Sverige. Filmen kan fördjupa ämnen som vi som kyrka tar upp i våra verksamheter. Vi utgår från Bibeln men vi behöver också kunna lyfta in de stora berättelserna, de stora orden i dagens liv och ofta är film ett väldigt bra medium för det, säger Katarina Vaarning, präst och medlem i juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris.

BUFF – Barn och ungdomsfilmfestivalen i Malmö
Den internationella filmfestivalen BUFF hålls i år för 34:e gången. Årets tema är ”Inflytande”. Under festivalen fylls biografer runt om i Malmö med en ung publik, svenska och internationella regissörer och andra filmbranschaktörer, filmpedagoger och lärare som arbetar för och med film för ung publik. Festivalen invigdes i måndags och avlutas i morgon lördag.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum