Svea Ekonomi

Svenska ledningsgrupper saknar digital kompetens

Dela

Det råder en stor brist på digital kompetens bland svenska företag. I alla fall om man ska tro svenska företagsledare. I Svea Ekonomis senaste Novus-undersökning uppger var tredje företagsledare att deras ledning inte har tillräcklig digital kompetens för att hantera de utmaningar digitaliseringen medför. Det visar sig även att var femte företag tror att den bristande kompetensen i hög eller ganska hög grad begränsar deras verksamhet.

Just nu pågår en omfattande strukturomvandling som drivs av digitalisering, automatisering och nya affärsmodeller och spelplaner för företag. Omställningen innebär både möjligheter och utmaningar. Digital kompetens är därmed en nyckelfaktor i denna förändring. När Svea Ekonomi frågade svenska företagsledare hur det såg ut med den digitala kompetensen i bolagets ledningsgrupp svarade 3 av 10 att ledningen inte har tillräcklig digital kompetens för att hantera de utmaningar som digitaliseringen medför.

– För att vara konkurrenskraftig i dagens samhälle spelar digital kompetens en betydande roll. Finns den finns också stora möjligheter till både utveckling och tillväxt. Efter 37 års erfarenhet i branschen märker vi att företag som tidigt integrerade digitaliseringen i sin affärsstrategi får fler affärer och har en konkurrensfördel mot de företag som är mindre förändringsbenägna, säger Lennart Ågren, vd för Svea Ekonomi.

Spotify slog ut CD-skivan. Uber stöpte om taxibranschen och Netflix konkurrerade ut traditionella videobutiker. Det är bara några exempel på hur digital teknik ritat om spelplanen för varor och tjänster och hur pass viktigt det är att inte släpa efter i utvecklingen. I Svea Ekonomis Novus-undersökning framkommer det att 20 procent av de tillfrågade företagsledarna tycker att bristen på digital kompetens i hög eller ganska hög grad begränsar företagets produkt- och tjänsteutveckling. 73 procent anser att det i låg eller mycket låg grad begränsar utvecklingen.

– Digitalisering är ett sätt att effektivisera affärer, öka kundnöjdheten och hitta nya lösningar som förenklar det dagliga arbetet. Vi jobbar målinriktat för att hjälpa företag att uppnå dessa positiva effekter som digitaliseringen medför. När handeln inte är låst till en fysisk plats öppnas fler möjligheter till affärer och som företagare gäller det att fånga upp den efterfrågan. Självklart är det faktorer som främjar både försäljning och kundnöjdhet, vilket borde ligga i varje företagsledares intresse, säger Lennart Ågren, vd för Svea Ekonomi.


Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Svea Ekonomi mellan den 3–31 maj 2018. Respondenterna bestod av VD/ekonomichef/ekonomidirektör på privata företag runtom i Sverige med en eller flera anställda. Totalt genomfördes 1 000 telefonintervjuer.

Anser du att ledningen i ert företag har tillräcklig digital kompetens för att hantera de utmaningar som digitaliseringen medför?

Totalt

Ja

64 %

Nej

32 %

Vet ej

5 %

 

I vilken grad skulle du säga att bristen på digital kompetens begränsar er produkt- och tjänsteutveckling?

Totalt

I mycket hög grad

3 %

I ganska hög grad

17 %

I ganska låg grad

39 %

I mycket låg grad

34 %

Har ej brist på digital kompetens

5 %

Har ej behov av utveckling av produkter/tjänster

1 %

Vet ej

3 %

Nyckelord

Kontakter

Lennart Ågren, CEO, Svea Ekonomi
Tel: +46 (0)705 35 90 63
Mail: lennart.agren@sveaekonomi.se

Emma Lindgren, Head of Public Relations & e-handelsexpert, Svea Ekonomi
Tel: +46 (0)707 52 32 90
Mail: emma.lindgren@sveaekonomi.se

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea Ekonomi
Svea Ekonomi är en ledande aktör i Nordeuropa som sedan 1981 erbjuder finansiella och administrativa tjänster till företag och privatpersoner. Företagets serviceportfölj inkluderar administration, företagsfinansiering, betallösningar och privatlån. Svea Ekonomi är auktoriserat av Finansinspektionen i Sverige och har över 2 000 anställda med kontor i ett flertal länder i Europa, samt samarbete med partners runt om i världen. För mer information, besök www.svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Payson och Svea Ekonomis E-handelstermometer visar: Slokande detaljhandel bäddar för e-butiker22.2.2019 08:06:00 CETPressmeddelande

Svenska e-handlare fortsatte så sent som i december att mestadels spå positiva siffror för e-handeln. Och den fortsätter att ta mark gentemot den fysiska handeln. En ny kartläggning från Svea Ekonomi och Payson visar att tillväxten för detaljhandeln har backat med fem procent det senaste året. E-handeln visar däremot på fortsatt ökning, med en procent. Totalt startades hela 2 232 e-handelsbutiker under fjolåret.

Svenska e-handlare räds inte Amazon17.1.2019 09:53:46 CETPressmeddelande

Den senaste tiden har det talats mycket om Amazons entré på den svenska e-handelsmarknaden och vad det kommer att innebära. Men vad tycker och tänker egentligen de svenska e-handlarna om jättens intåg? En ny undersökning från Payson i samarbete med Svea Ekonomi visar att majoriteten av e-handlarna inte känner någon oro över Amazons ankomst. Bara fyra procent uppger att de känner en stor oro. Däremot tror nästan var fjärde e-handlare att det kan komma att påverka deras e-butik negativt.

Varannan svensk stängs ute från bostadsmarknaden – amorteringskrav och kontantinsats försvårar köp och byte av bostad11.1.2019 07:56:00 CETPressmeddelande

Klimatet på bostadsmarknaden blir allt hårdare. Nyproducerade bostäder står tomma och blir inte sålda, trots att det råder en hög bostadsbrist. Svea Ekonomis senaste Novus-undersökning visar att närmare hälften av befolkningen hindras från att köpa en ny bostad. Den vanligaste orsaken är att man saknar den kontantinsats som krävs, samtidigt som många väljer att avstå från att köpa eller byta bostad då de inte vill skuldsätta sig.

Ny undersökning från Svea Ekonomi visar: Svenskarna drar sig för att låna mer pengar27.12.2018 08:06:00 CETPressmeddelande

Med räntehöjningar i sikte har osäkerhet blivit ett nyckelord när det kommer till privatekonomi. Något som avspeglas i en ny Novus-undersökning från Svea Ekonomi. Den visar att svenskarnas vilja att låna pengar är väldigt låg. Åtta av tio svenskar svarar nämligen att de inte vill låna mer pengar. Endast tre procent vill låna mer pengar än de redan gör idag. Sparande däremot är mer intressant, hela sju av tio uppger att de sparar varje månad.

Brist på kapital bromsar tillväxten för vart femte företag19.12.2018 08:06:00 CETPressmeddelande

För företag är tillgången till kapital avgörande för tillväxten. Det gäller framför allt mindre och nystartade företag, där finansiering via banklån och riskkapital kan vara begränsad. En ny Novus-undersökning från Svea Ekonomi visar att 19 procent av Sveriges företag anser att brist på kapital hindrar dem från att växa. Och problemet är mer utbrett bland företag i Småland än i storstadsregionerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum