Plan International Sverige

Svenska profiler engagerar sig för att stoppa könsstympning av flickor.

Dela
På internationella dagen mot kvinnlig könsstympning den 6 februari uppmärksammar författaren och bloggaren Flora Wiström, Instagram-aktivisten Danny Lam och kläddesignern Sanne Josefson de konsekvenser som könsstympning för med sig. Bakom kampanjen #StoppaKönsstympning står barnrättsorganisationen Plan International Sverige.
Författaren och bloggaren Flora Wiström deltar i kampanjen #StoppaKönsstympning
Författaren och bloggaren Flora Wiström deltar i kampanjen #StoppaKönsstympning

Varje år riskerar tre miljoner flickor att könsstympas – ett ingrepp som innebär stora risker för deras hälsa. Omkring 200 miljoner flickor och kvinnor runt om i världen lever i dag med följderna av ingreppet.

– Könsstympning är ett brott mot flickors rättigheter och ett fruktansvärt ingrepp som kan ge allvarliga men för livet. Vi behöver med kraft arbeta för att utrota den här skadliga traditionen. Inga fler flickor ska tvingas leva med trauman, kronisk smärta och medicinska risker orsakade av könsstympning. Vi måste försvara flickors rätt att själva bestämma över sina kroppar, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

Könsstympning innefattar alla icke-medicinska ingrepp på det kvinnliga könsorganet. Det är ett tecken på djupt rotad ojämställdhet och en extrem form av våld mot flickor. Ingreppet kan bland annat leda till allvarliga blödningar, infektioner, kronisk smärta, komplikationer vid förlossning och i värsta fall döden. Flora, Sanne och Danny har engagerat sig i kampanjen för att uppmärksamma dagen och öka kunskapen om könsstympning. I en kampanjfilm från Plan International Sverige berättar profilerna om hur situationen ser ut för flickor och kvinnor som utsatts.

– Kvinnors och flickors rätt att bestämma över sina kroppar är en hjärtefråga för mig. Därför brinner jag, som mamma, extra mycket för den här frågan. För mig är det en självklarhet att mina barn ska ges samma förutsättningar i livet, oavsett kön, säger Sanne Josefson.

– Den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning är otroligt viktig. Den belyser det brutala faktumet att tre miljoner flickor riskerar att könsstympas varje år. Tre miljoner flickor som inte får bestämma över sina kroppar, tre miljoner flickor vars ”renhet” och sexualitet kontrolleras för mäns skull. Självklart vill jag vara med och lyfta Plan Internationals arbete mot kvinnlig könsstympning, säger Flora Wiström.  

Vad gör Plan International?

Plan Internationals arbete för att stoppa könsstympning och stärker flickor med ökad kunskap om deras rättigheter, och genom att påverka beslutsfattare och traditionella ledare i samhällen där könsstympning förekommer. Plan International arbetar både med myndigheter och andra organisationer, liksom med familjer, skolor och religiösa ledare för att förändra de normer, traditioner och beteenden som gör att flickor utsätts för könsstympning.

Läs mer och se kampanjfilmen här: https://plansverige.org/srhr/stoppa-konsstympning/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Författaren och bloggaren Flora Wiström deltar i kampanjen #StoppaKönsstympning
Författaren och bloggaren Flora Wiström deltar i kampanjen #StoppaKönsstympning
Ladda ned bild

Länkar

Om

Plan International Sverige
Plan International Sverige
Box 92150
120 08 Stockholm

08-58 77 55 00https://plansverige.org/

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i 75 länder. Vi arbetar för att stärka barns rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är partipolitiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention. 

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

Plan International: Våld mot flickor och kvinnor ökar i Ukraina21.2.2024 13:19:06 CET | Pressmeddelande

Jämställdheten hotas av kriget i Ukraina, varnar barnrättsorganisationen Plan International inför tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion den 24 februari. Intervjuer gjorda med flickor och unga kvinnor från hela Ukraina, samt ukrainska flyktingar som nu bor i Polen, Moldavien och Rumänien, visar att kriget förstärker traditionella könsroller som leder till att mäns våld mot flickor och kvinnor ökar.

Musikhjälpen åker med Plan International till Etiopien5.12.2023 09:42:33 CET | Pressmeddelande

Temat för årets Musikhjälpen, som sänds från Stortorget i Växjö mellan den 11-17 december, är ”Ingen ska behöva dö av hunger”. Tillsammans med årets resande reporter, musikjournalisten och programledaren Tina Mehrafzoon, reser barnrättsorganisationen Plan International till Etiopien för att rapportera om konsekvenserna av mångåriga konflikter och klimatförändringar – och om arbetet för att stödja barn och familjer som tvingas gå hungriga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye