Ving Sverige AB

Svenska semesterfirare vill ha spanska tapas på tallriken och olivolja i resväskan

Dela

Många svenskar är matintresserade och det kulinariska intresset följer även med på semestern. Klassisk snabbmat väljs bort framför lokala rätter som spanska tapas och grillad färsk fisk. Dessutom hör matprodukter till de populäraste souvenirerna vi tar med oss hem i resväskan. Det visar Vings resepanel där 16 951 personer svarat på semesterrelaterade frågor.

Foto: Vings bildarkiv
Foto: Vings bildarkiv

84 procent av respondenterna tycker att det är viktigt att prova den lokala maten när de är ute och reser. Fyra av tio väljer helst spanska tapas följt av grillad färsk fisk, grekisk tzatziki och kötträtter på sin semestertallrik. Det som däremot väljs bort är hamburgare och korv med pommes frites.

Gärna ekologiskt och närodlat

För nära 7 av 10 (65,7 procent) är det viktigt att den mat som serveras på de restauranger man besöker på hotellet eller resmålet är tillagad på ekologiska och/eller närodlade produkter. 6,6 procent svarar att det till och med är mycket viktigt medan en dryg tredjedel (27,7 procent) svarar att det inte är det.

- På våra egna koncepthotell har vi under lång tid jobbat mycket med att stärka de lokala inslagen i restaurangerna och även frukost-, lunch- och kvällsbufféer innehåller lokal och närodlad mat så långt det går. I år har vi dessutom komponerat en modern vegetarisk a la carte-meny till våra O.B.C-hotell, säger Lennart Kevdal, Product Manager Food & Beverage för Vings koncepthotell.

Olivolja och vin populäraste souvenirerna

Att ta med sig en souvenir hem från resmålet är det många som gör och då gärna något ätbart. De fem populäraste matprodukterna är olivolja följt av vin, kryddor, ostar och likörer.

Topplista matfavoriter:

Topplista matsouvenirer:

1. Spanska tapas 41,6 %

1. Olivolja från trakten 49,5 %

2. Grillad färsk fisk 37,8 %

2. Lokala viner 41,9 %

3. Grekisk tzaziki 32,9 %

3. Kryddor 33,5 %

4. Kötträtter 29,3 %

4. Ostar (ex manchego, pamesan, halloumi) 18,6 %

5. Skaldjur 27,6 %

5. Likörer från trakten (ex citronlikör) 16,3 %

6. Souvlaki 20 %

6. Oliver 14,5 %

7. Thaimat 18,5 %

7. Lokala spritsorter 13,6 %

8. Pastarätter 18 %

8. Nötter 11,8 %

9. Sallader 13,3 %

9. Olika skinkor (ex Pata negra, parmaskinka) 7,9 %

10. Kycklingrätter 12,5 %

10. Kakor och lokala bakverk 6,2 %

(Tre svar möjliga )                                                           (Tre svar möjliga )

 

Läs mer om Vings koncepthotell: https://www.ving.se/hotell

Om Resepanelen: Resepanelen är en internetbaserad, oberoende och opolitisk panel som speglar åsikter när det gäller semester, resor och andra närliggande frågor. Den här panelen har besvarats av 16 951 personer. Undersökningen genomfördes under perioden31/5-7/6, 2018. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt, och man kan när som helst lämna panelen. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät.

Kontakter

Bilder

Foto: Vings bildarkiv
Foto: Vings bildarkiv
Ladda ned bild

Om

Ving Sverige AB
Ving Sverige AB
Rålambsvägen 17
10520 Stockholm

https://www.ving.se/

Ving är Sveriges ledande researrangör med resor till knappt 400 resmål i cirka 60 länder. Ving arrangerar charterresor, flexibla paketresor med reguljärflyg och säljer även enskilda flygbiljetter och hotellövernattningar till den som vill resa på egen hand. Resorna säljs via internet, telefon och i utvalda resebyråer över hela landet.

Ving ingår tillsammans med Globetrotter i Ving Sverige AB och har cirka 700 000 resenärer årligen. Ving Sverige AB ingår i den internationella resekoncernen Thomas Cook Group plc som är noterad på London-börsen.

 

Följ Ving Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Ving Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum