E.ON Sverige AB

Svenska simlandslaget lär barn att simma med hjälp av VR-teknik

Dela
För många kan simkunskap och förmågan att obehindrat ta sig fram i vatten tyckas vara en självklarhet, men långt ifrån alla känner sig trygga i vatten. För att motivera och inspirera barn till att vilja lära sig simma har Svensk Simidrott och E.ON tagit fram en unik introduktionsfilm i virtual reality (VR), som ett motivationsverktyg i samband med siminlärning. I VR-filmen får barn lära sig att simma tillsammans med simstjärnorna Simon Sjödin, Jennie Johansson och Erik Persson.
Simma med stjärnorna
Simma med stjärnorna

Sedan 2007 ingår det i skolans läroplan att elever ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge för att få godkänt i ämnet idrott och hälsa. Skolverkets rapport från 2014 visade att 4 500 elever inte klarade målet för simkunnighet i årskurs 6 och enligt en undersökning som Trygg Hansa har genomfört är 1 av 5 barn i åldern 4-17 år ej simkunniga.

Svensk Simidrott och E.ON arbetar för att barn ska bli vattenvana så tidigt som möjligt, då det finns många fördelar med att bli simkunnig tidigt, såsom att känna sig trygg vid vatten och kunna njuta av glädjen och gemenskapen det innebär att kunna simma.

VR som siminlärningsverktyg

E.ON har nu tillsammans med Svensk Simidrott tagit fram en ny sorts introduktionsfilm till simning. Med hjälp av modern virtual reality teknik (VR) får barn möjlighet att simma med Sveriges främsta simstjärnor och framtida medaljhopp. Förhoppningen är att 360-upplevelsen under vattenytan tillsammans med simmarna Simon Sjödin, Jennie Johansson och Erik Persson ska ge barn och ungdomar inspiration till att vilja lära sig simma.

- Vi hoppas och tror att den här satsningen kan göra stor skillnad och motivera såväl barn som vuxna till att börja simma, då de får uppleva hur kul det är via VR-teknik, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet

Hur kan VR-teknik då motivera eller hjälpa någon att komma över sin rädsla för vatten?

Forskaren och psykologen Philip Lindner tillhör ett svenskt forskarteam vid Stockholms Universitet som forskar på hur man kan bota olika fobier med ny teknik. De initiala resultaten av hans forskning inom spindelfobi visar på en sänkt ångest bland patienter som har fått genomgå VR-terapi.

- Med VR kan man virtuellt återskapa och detaljstyra en realistisk, fängslande och trygg upplevelse där man får prova på att utsätta sig för – och stanna kvar i – obehagliga situationer så att man får uppleva att obehaget faktiskt ebbar ut av sig självt och det man fruktade skulle hända förmodligen inte gör det, säger Philip Lindner.

Typiska känslor kan exempelvis vara att man tror att man ska sjunka eller att man inte ska kunna manövrera vattnet. 

- Om man har dessa tankar så är det naturligt att man är rädd för vatten. Det viktiga är att man får uppleva att de förmodligen inte stämmer och att man faktiskt klarar det. Om man får uppleva en skrämmande situation i VR och klarar av att vara kvar i den trots obehaget, så har man förhoppningsvis sänkt trösklarna för att prova på det även i verkligheten, menar Philip Lindner.

Prova på att simma i VR!

VR-filmen finns att ladda ner på eon.se/simma. Har man inte tillgång till riktiga VR-goggles kan man utan kostnad beställa hem en barnvänlig version i papp via samma länk.

- Vår förhoppning är att VR-upplevelsen kommer göra att fler barn tar steget att anmäla sig till en simskola. Vi vill inspirera dem genom att möta dem i en digital värld där de känner sig hemma och ge dem en positiv upplevelse av att vara under vattenytan, säger Karin Rosell, Head of Brand & Marketing, E.ON Sverige.

Testa VR-upplevelsen med Svensk Simidrott och E.ON i sommar

Det kommer finnas ett antal tillfällen i sommar att prova på VR-upplevelsen tillsammans med Svensk Simidrott och E.ON, exempelvis i samband med SM-veckan i Norrköping (vecka 27) och i Almedalen (4-5 juli). En fullständig lista med prova-på-tillfällen hittar du på eon.se/simma.

För mer information vänligen kontakta:

Karin Rosell, Head of Brand & Marketing, E.ON Sverige

E-post: karin.rosell@eon.se

Tel: +46 73 064 84 95

Yvonne Borg, Kommunikationsdirektör, E.ON Sverige (på plats i Almedalen)

E-post: yvonne.borg@eon.se

Tel: +46 72-502 25 81

Christina Sandin, Simkunnighetsansvarig, Svenska Simförbundet

E-post: christina.sandin@svensksimidrott.se

Tel: +46 10-476 53 04

Om Svenska Simförbundet

Svensk Simidrott är en av de största och mest framgångsrika idrotterna i Sverige. Svensk Simidrott består av idrotterna Simning, Simhopp, Vattenpolo, Konstsim och Öppet Vatten och är organiserad i Svenska Simförbundet som har närmare 120 000 medlemmar drygt 300 föreningar. Simning är en livslång idrott med närmare en miljon svenskar som motionssimmar regelbundet, totalt görs det över 30 miljoner besök i simanläggningarna runt om i Sverige varje år. Vi blev under 2014 utsedda till "Årets idrottsförbund”. Vår vision är en simidrott i världsklass i ett Sverige där alla kan simma.

Nyckelord

Kontakter

E.ONs pressjour 040-25554024-timmarsservice för dig som är journalist. Telnr på denna sida är endast avsedda för journalister.Övriga hänvisas till Kundservice tel 020-222424 eller Felanmälan tel 020-880022.

Bilder

Simma med stjärnorna
Simma med stjärnorna
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye