Svenska Judoförbundet

Svenska succéduon siktar på VM-medaljer

Dela

Efter succén på Europeiska spelen för Tommy Macias och Anna Bernholm väntar nu VM i Tokyo som börjar på söndag. För de nyblivna EM-medaljörerna är målet tydligt – nya mästerskapsmedaljer! Förutom VM-medaljer står även viktiga OS-kvalpoäng på spel under årets mästerskap.

Tommy Macias och Anna Bernholm, medaljörer på EM/Europeiska spelen. Bild endast för illustration. Bilden finns att hämta hos Bildbyrån.
Tommy Macias och Anna Bernholm, medaljörer på EM/Europeiska spelen. Bild endast för illustration. Bilden finns att hämta hos Bildbyrån.

Tommy Macias och Anna Bernholm har haft en fantastisk säsong bakom sig med EM-guld och EM-brons som kronan på verket. Nu laddar de om inför VM i judo som börjar på söndag i Tokyo - på samma arena som OS 2020 kommer gå av stapeln.

Landslagschef Robert Eriksson tror på medalj:

"Både Anna och Tommy har visat att de har kapaciteten att slå de allra bästa. Placeringarna på EM visar också att de är formstarka just nu. Får de allt att stämma kan det definitivt bli medalj!"

Tommy Macias (-73 kg) är ett av toppnamnen inför VM i Tokyo. I somras tog han EM-guld vid Europeiska spelen i Minsk och blev därmed Sveriges andra europamästare genom tiderna i judo. De senaste åren har Macias gått från klarhet till klarhet och han ligger nu på en femteplats på världsrankingen i 73-kilosklassen, den viktklass som av många anses vara den tuffaste för herrar. Förutom EM-guldet har han sedan tidigare bl. a. två EM-brons, ett brons på Masters, två Grand Slam-guld och två guld på Grand Prix på meritlistan.

Årets VM blir Macias 5:e i ordningen på seniornivå. Han har tidigare haft svårt att få det att stämma på VM men i år hoppas han kunna knipa en av de åtråvärda VM-medaljerna. EM-guldet från i somras visar på en stigande form och han är väl förberedd för världsmästerskapet.

"Jag har en bra känsla i kroppen då min judo fungerar väldigt bra på träningarna. Mitt mål med VM är att ta guld och få en ny titel", säger Tommy Macias.

Tommy Macias går upp på mattan som första svensk på tisdag 27 augusti.

Anna Bernholm (-70 kg) är en av världens bästa judoka med sin tredjeplats på världsrankingen. Det är det bästa resultat en svensk judoka haft på damsidan sedan världsrankingen infördes 2009. Bernholm har haft ett fantastiskt tävlingsår 2019 med flera pallplatser på världstouren bakom sig och med EM-bronset som pricken över i:et. Förutom EM-bronset har Bernholm sedan tidigare bl. a. ett brons på Masters, ett Grand Slam-guld samt två guld på Grand Prix på meritlistan.

Bernholm har tävlat vid sex VM på seniornivå, men utan någon placering. Det hoppas hon ändra på i år. Hon har haft en konstant stigande kurva och EM-bronset i juni visar att formen går fortsatt uppåt. I år satsar 28-åringen på medalj. 

"Känslan är bra, ska bli kul att tävla på VM. Jag har ett rätt bra år bakom mig så jag vet att jag kan prestera bra och slå i princip alla. Nu gäller det att få fram det på mattan", säger Anna Bernholm.

Anna Bernholm tävlar på torsdag 29 augusti.

VM 2019 – svenskarnas tävlingsdagar:
27/8 Tommy Macias
28/8 Robin Pacek  
29/8 Anna Bernholm och Marcus Nyman
30/8 Joakim Dvärby

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tommy Macias och Anna Bernholm, medaljörer på EM/Europeiska spelen. Bild endast för illustration. Bilden finns att hämta hos Bildbyrån.
Tommy Macias och Anna Bernholm, medaljörer på EM/Europeiska spelen. Bild endast för illustration. Bilden finns att hämta hos Bildbyrån.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran och majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Det svenska landslaget i judo är framgångsrikt internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Judo ska lära hundar att falla på rätt sätt1.4.2020 06:49:00 CESTPressmeddelande

(Obs! Detta var årets aprilskämt) Fallolyckor är ett av samhällets stora folkhälsoproblem. Men även hundar är drabbade. Nu inleder Svenska Judoförbundet ett samarbete med den svensk-tjeckiska hundtränaren och etologen Marie Novák för att förebygga fallolyckor hos hundar och deras ägare. På kursen tränar både hund och ägare muskelstyrka, balans och fallteknik i syfte att förebygga fallolyckor och minska skadorna om ett fall ändå sker. Hundarna får bland annat öva på balansgång, benböj och framåtfall med rullning. Kursen leds av licensierade fallinstruktörer från Svenska Judoförbundet tillsammans med licensierade hundinstruktörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum