The Yari Foundation

Svenska superentreprenörer bygger skolor för jordbävningsdrabbade barn i Iran.

Dela

När Iran drabbades av den hårdaste jordbävningen på mer än 50 år förra året gick flertalet superentreprenörer i Sverige ihop för att genom samla 800 000 kronor till de jordbävningsdrabbade barnen i området. I dagarna invigdes två skolor i regionen Kermanshah.

Barnen vid invigningen av två nya skolor i Kermanshah.
Barnen vid invigningen av två nya skolor i Kermanshah.

Förra årets svåra jordbävning i Kermanshah, en region mellan gränsen till Iran-Irak, drabbade mer än en miljon människor med hundratals omkomna och tusentals förstörda hem, skolor och infrastruktur som följd.

Många skolbarn drabbades extra hårt när skolor raserades. I Sverige var det hög aktivitet hos välgörenhetsorganisationen Yari som redan hade fadderverksamhet i området.

Iran är en av världens mest seismiskt aktiva länder och drabbas därför ofta av jordbävningar. Därför var det viktigt att agera snabbt men långsiktigt när vi valde att hjälpa till säger Siavoush Mohammadi, ordförande för Yari Foundation.

Två skolor har nu invigts och ligger belägna i byarna Karkhaneh och Sarabe Niloufar som drabbades hårt efter förra årets jordbävning i regionen Kermanshah. De nya skolorna rymmer nu cirka 175 elever mellan årskurs 1-6, den här terminen börjar 108 elever med  överväldigande kvinnliga studenter i årskurserna.

Utbildning står nära organisationens hjärta, därför har vi tillsammans med givmilda donatorer och faddrar har vi nu invigt dessa jordbävningssäkra skolor, som dessutom kan användas som skydd i framtiden. Det är fantastiskt på så kort tid, fortsätter Siavoush Mohammadi.

Stämningen var förväntansfull när skolorna höll på att byggas under våren. Någon som var där på besök är entreprenören Kourosh Farhang på mäklarfirman Innerstadsspecialisten i Stockholm som tillsammans med sin bror Reza Farhang  var initiativtagare till entreprenörsinsamlingen för projektet.

- Det finns ingenting bättre än att kunna hjälpa människor i nöd. Att just bygga två skolor som med stor sannolikhet kommer att ändra livet för många barn var en no-brainer. Jag tvekade inte ens en sekund när jag hörde hur YARI arbetade, utbildning är nyckeln till allt och barn är vår framtid, säger Reza Farhang, entreprenör och agil coach på konsultbolaget Crisp.

Under arbetet har Yari Foundation arbetat med agila metoder från IT-sektorn med ett fokus på att samla ihop tillräckligt mycket i donation och bygga två skolor på kortast möjliga tid och för en större grupp barn. Det effektiva arbetssättet och mätbara påverkan var en av anledningarna till att Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza och Nami Zarringhalam, grundare och VD på Truecaller även valde att donera till insamlingen.

Enligt UNESCOs beräkningar saknar över 260 miljoner barn idag möjlighet att gå i skolan runt om i världen. I Iran beräknas 3 miljoner barn inte ha möjlighet på grund fattigdom i familjer som ofta tvingas skicka ut barnen till gatuarbete.  

Utbildning är nyckeln till en bättre och inkluderande framtid. Genom vår fadderverksamhet i Sverige och skolbyggen i Iran arbetar vi långsiktigt för att hjälpa över 5000 barn år 2023, avslutar Siavoush Mohammadi, ordförande i Yari Foundation.  

Entreprenörer och företag som donerat till byggandet 
av skolorna i bokstavsordning:

Ali Attigheforosh, Babak Rasoulzadeh, Crisp AB, Faraz Azima, Hamed Nassajan, Hans Wahlberg, Kourosh Farhang, Nami Zarringhalam, Omid Ashrafi, PerSiS förening, Piroz Hasanizadeh, Reza Farhang, Saiam Mufti, Shervin Razani, Siavoush Mohammadi, Sorosh Tavakoli, Soudabeh Maleki, Yasmime Sateii samt alla givmilda faddrar.

Läs mer om vårt arbete på yari.se 

Nyckelord

Kontakter

David Khabbazi
Kommunikationsansvarig

Tel: 0703-685811
Mejl: info@yari.se

Bilder

Barnen vid invigningen av två nya skolor i Kermanshah.
Barnen vid invigningen av två nya skolor i Kermanshah.
Ladda ned bild
Barnen vid invigningen av två nya skolor i Kermanshah.
Barnen vid invigningen av två nya skolor i Kermanshah.
Ladda ned bild
Invigning innan insläpp.
Invigning innan insläpp.
Ladda ned bild
Skolfasad Kermanshah
Skolfasad Kermanshah
Ladda ned bild

Länkar

Om

The Yari Foundation
Sankt Göransgatan 159
11217 Stockholm

http://www.yari.se

Yari Foundation är en fristående, demokratisk och opolitisk organisation. En av föreningens viktigaste hörnstenar är vår transparens vad det gäller arbetssätt, ekonomi och uppföljning av barnen. Därför kontrolleras föreningens ekonomiska aktiviteter av tre oberoende revisorer varav en är tillsatt 90-kontot, som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. 

Om varför Sorosh Tavakoli valde att donera till Yari: https://medium.com/@soroshtavakoli/yari-and-givedirectly-winners-after-5-of-months-charity-research-3fc4432f65f7

Kourosh Farhangs besök till skolorna: https://www.youtube.com/watch?v=YzR8pq3Cyx

Följ The Yari Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.