Svenska Handbollslandslaget

Svenska U20-damerna gör upp om bronset

Dela

De svenska U20-damerna kämpade tappert i fredagens VM-semifinal mot Ungern. Men i andra halvlek tog krafterna slut. 25–33 skrevs slutsiffrorna i Celje. Nu väntar bronsmatch på söndag. – Jag är otroligt stolt över tjejerna, säger förbundskapten Jesper Östlund.

Foto: Samir Popaja
Foto: Samir Popaja

Det blir ingen VM-final på söndag för det svenska U20-landslaget. Det står klart efter en mycket tung förlust i fredagens semifinal mot Ungern.

Detta var tredje gången som Sverige och Ungern drabbades samman i en avgörande utslagsmatch. I U17-EM gjorde de upp om guldet och i U19-EM i fjol möttes de i semifinal. Båda matcherna, som för övrigt spelades i samma arena som dagens möte, slutade med ungersk seger.

Med andra ord upprepade sig historien ikväll i Celje.

– Det är ledsamt. Tjejerna tycker det är jobbigt såklart. Det här betyder väldigt mycket för dem. Vi hade förhoppningar om att ta oss till final, säger förbundskapten Jesper Östlund.

Semifinalen mellan Sverige och Ungern var länge jämn och sevärd. Båda lagen var på tårna från start och bjöd på snabb och teknisk handboll.

14–15 var ställningen i halvtid. Taktpinnen gick fram och tillbaka, tills Ungern gjorde ett matchavgörande ryck i mitten av andra halvlek.

– Jag tycker vi gör en bra match i 50 minuter. Ungern är otroligt tunga att möta. De har ett bra bollsläpp och ligger med låg tyngdpunkt i anfallsspelet. Det var hög nivå på motståndet idag. Tyvärr orkade vi inte hela vägen. Det rann iväg ordentligt på slutet när vi gjorde en taktisk chansning, menar Östlund som fortsätter:

– Jag är otroligt stolt över tjejerna. Den här förlusten kommer de lära sig massor av. Men idag var Ungern för bra för oss. Vi gav precis allting.

Framåt praktiserade Sverige 7-6 i långa perioder av matchen.

– Det var vår plan redan från början. Vi såg framför oss att vi skulle ha jobbigt att spela 60 minuter i 6-6 mot deras kraftfulla försvarsblock. Vi fick hyfsad utdelning på 7-6, men vi brände och bommade lite för mycket i vissa perioder. Sen orkade vi inte stå upp defensivt i 60 minuter, lyder Östlunds analys.

Flera av de svenska spelarna idag spelade såväl U17-finalen 2019 som U19-semifinalen 2021. En av dem var högernian Kajsa Lindberg Blohm.

– Vi kände inför att vi inte skulle ha någon respekt för dem. Det var idag som vi skulle ha tagit dem. Det var verkligen små marginaler, säger Lindberg Blohm som menar att Ungerns kvicka niometersspelare fällde avgörandet i semifinalen.

25–33 skrevs slutresultatet i Celje. Förlusten innebär att Sverige spelar bronsmatch på söndag mot Nederländerna.

Enligt förbundskapten Östlund råder det ingen tvekan huruvida Sverige hinner ladda om mentalt till medaljmatchen.

– Det är jag inte orolig över. Det kommer bli fullskaligt krig på söndag. Vi ska göra allt vi kan för att få med oss bronspengen hem till Sverige, menar förbundskaptenen.

För Kajsa Lindberg Blohm och de övriga i U20-landslaget blir söndag sista dagen som ungdomsspelare.

– Det kommer bli känslosamt. Vi är många som har varit med på den här resan. Socialt blir det tråkigt med ett avslut, men sportsligt ser jag fram emot det. När vi spelar vårt spel kan vi ta Nederländerna. Eftersom det är den sista matchen vi spelar tillsammans kommer det finnas massor av kämpaglöd.

Avkast i bronsmatchen sker klockan på såndag 15.00 i Celje. Matchen visas på Viaplay.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Samir Popaja
Foto: Samir Popaja
Ladda ned bild

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Damerna först ut i nya landslagströjan28.9.2022 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

När de svenska damerna i morgon springer in i IFU Arena i Uppsala för säsongens första landskamp gör de det i den nya matchtröjan från Craft. Mer gult, mönster med inspiration från handbollslinjerna och en Sverigekarta är några av sakerna som skiljer från den förra. – Det viktigaste är alltid passformen och kvalitén, men att den också är väldigt snygg är förstås extra bra, säger Jamina Roberts som leder det svenska laget in på banan i egenskap av lagkapten i sin 200:e landskamp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum