Svenska Handbollslandslaget

Svenska U20-damerna till VM-semifinal

Dela

Framgången fortsätter för Sveriges U20-damer och ikväll, 1 juli 20.30, spelar de VM-semifinal mot Ungern. Under torsdagen vann de VM-kvartsfinalen mot Tyskland i överlägsen stil. – Vi vann verkligen som ett lag, menade femmålsskytten Tyra Axnér efter slutresultatet 24–36 (11–21).

För att se det här innehållet från www.handbollslandslaget.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.Foto: Samir Popaja

Redan från start var det Sverige som dikterade villkoren i kvartsfinalen mot Tyskland. Genom ett formidabelt försvar- och målvaktsspel skaffade man sig ett tidigt övertag i målprotokollet.

– Det kändes som att vi hade avgjort matchen efter sju minuter. Vi fick betalt direkt för vårt försvarsspel och gjorde massor av enkla mål i kontring. Det var en riktig lagseger, menade förbundskapten Jesper Östlund.

Just försvarsspelet lyfter Östlund fram som det stora, blågula glädjeämnet ikväll. I halvtid ledde Sverige med 21–11, och det var först mot slutet av matchen som Tyskland fick i gång sitt målmaskineri på allvar.

– Spelarna följde matchplanen och gick in för varenda situation. Jag är superstolt över tjejerna, fortsatte Östlund.

Totalt noterades nio svenska målskyttar ikväll. Bland annat Tyra Axner (fem mål), som delade förbundskapten Östlunds glädje efter slutsignal.

– Det känns helt fantastiskt. Detta är extremt häftigt att uppleva, sade Tyra kring det faktum att laget nu går mot sin tredje raka semifinal i mästerskap.

I U17-EM 2018 nådde de final och i fjolårets U19-EM tog det slut i semifinal. Båda gångerna stod Ungern i vägen. Samma Ungern som Sverige nu möter i VM-semifinal på fredag kväll.

– Jag tror vi alla känner extremt mycket revanschlust. Vi ska vara påkopplade från start och få med oss den energin vi hade idag. Det blir en jättetuff match. De har extremt skickliga spelare, berättar Axnér som fortsatte:

– När vi får till vårt försvarsspel som vi fick idag blir det svårt för motståndarna. Vi tog smällar för varandra och fick med oss energi i anfallsspelet. Vi vann verkligen som ett lag. Det är det som gör det så roligt att spela med det här gänget. Jag tror att det är en av framgångsfaktorerna.

Sverige lyckades spela ut hela sitt register mot Tyskland. Kvällens tolvmålsseger lär göra susen när laget nu laddar om för den näst sista matchen tillsammans. Årets U20-VM är nämligen det sista mästerskapet för damer födda 2002/2003.

Avkast sker klockan 20.30 på ikväll, 1 juli,  mot Ungern. Enligt Östlund är det motståndarna som bär på favoritskapet:

– De kommer gälla som storfavorit. Men vi ska jäklar i mig ge dem en match. Jag tror fullt ut på våra tjejer.

Semifinalerna spelas mellan Sverige och Ungern samt Nederländerna och Norge. Final samt bronsmatch spelas söndag 3 juli.

Alla Sveriges matcher i U20-VM visas på Viaplay.se.

Sverige–Ungern: https://viaplay.se/sport/handboll/handboll-u20-vm-d/sverige-ungern/s22063067190469122

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum