A Non Smoking Generation

Svenska ungdomar engagerar sig för Tobaksbarn

Dela

Nu går startskottet för Tobaksbarn 2016. En föreläsningsturné med cirka 200 föreläsningar och möten med drygt 30 000 elever. Nytt för i år är bland annat ett fadderprogram där skolungdomar får möjlighet att engagera sig för barnen på tobaksplantage runt om i världen. Fadderprogrammet kommer också att resultera i en dokumentär, där en eller par elever ges chansen att medverka.

”Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet” är en föreläsningsturné som uppmärksammar barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden på världens alla tobaksplantage. Projektet finansieras delvis av SIDA/Forum Syd och Postkodstiftelsen.

Under en fyra månader lång höstturné kommer två team att genomföra över 200 föreläsningar på skolor från norr till söder i Sverige.

Föreläsningen skapar insikt om tobaksindustrins metoder och effekter samt vilken konsumentmakt vi alla har. För att ta tillvara det engagemang som väcks, lanserar vi i år ett fadderprogram där ungdomar kan mötas med sina idéer för att hjälpa de utsatta barnen till en bättre vardag. Fadderprogrammet kommer bland annat att resultera i en resa till en tobaksplantage och inspelningen av en dokumentär där en eller ett par elever ges chansen att medverka.

– Många av eleverna kastar sina cigarettpaket i affekt efter att ha deltagit på vår föreläsning. Ingen vill bidra till en industri som utnyttjar barn och förstör miljön. Fler än 70 % är motiverade att avstå tobak efter att ha lyssnat till föreläsningen, säger Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation.

Utöver fadderprogrammet lanserar vi också möjligheten att springa Cityvarvet för Tobaksbarn. Cityvarvet är Göteborgsvarvets ungdomslopp och de sista 4,3 kilometrarna på Göteborgsvarvet.

– Vi är otroligt glada över samarbetet med Göteborgsvarvet och vår satsning på en fysisk aktivering. Vi vet att fysisk aktivitet på flera sätt motiverar ett tobaksfritt liv, säger Helen Stjerna.

Bifogat finner ni även bilder på föreläsarna på turnén. Team Norr (Sara Stjernlöf och Ellen Braconier) och Team Söder (Teodor Abreu och Christofer Johansson).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

A Non Smoking Generation kommer till Haparanda13.12.2018 06:00Pressmeddelande

Tisdag 18 december kommer A Non Smoking Generation till Haparanda för att anordna två kunskaps- och inspirationsevent i samverkan med kommunen. Syftet är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön för att stärka det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Eventen riktar sig till elever och personal från högstadie- och gymnasieskolor, samt till de som arbetar med folkhälsan i kommunen och regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum