Byggnads

Svenska villkor ska gälla i Sverige – inte polska

Dela

I dag går remisstiden ut för regeringens utredning om utstationeringsdirektivet. Byggnads kräver att Sveriges nya arbetsmarknadsministern ändrar förslaget så att svenska regler för reseersättning och traktamente ska gälla utstationerade arbetare. Det kan handla om över 10 000 kronor i lönekuvertet varje månad.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

I juni presenterades regeringens utredning om genomförandet av EU:s nya utstationeringsdirektiv. Enligt förslaget ska svenska lagar och regler för reseersättningar och traktamenten inte gälla för utstationerad arbetskraft i Sverige. Istället är det arbetstagarens hemlands regler som ska avgöra det. För en byggnadsarbetare i Sverige kan det handla om över 10 000 kronor i lönekuvertet varje månad.

I dag går remisstiden ut och Byggnads kräver att Sveriges nya arbetsmarknadsminister, som själv har facklig bakgrund, ändrar förslaget.

- Byggnads medlemmar har en enkel fråga till Eva Nordmark. Är det svenska eller polska villkor som ska gälla när vi bygger Sverige? Vi är trötta på dumpningen av löner och villkor i byggbranschen. Som förslaget ser ut nu kan en utstationerad arbetare stå helt utan ersättning för resor och boende. Det är helt oacceptabelt för oss, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Enligt Arbetsmiljöverket var det ungefär 70 000 utstationerade arbetare i byggsektorn under 2018, främst från Polen, Litauen och Lettland. Troligtvis är det många som inte registrerats. Byggnads har under lång tid drivit på för att förändra utstationeringsdirektivet och sätta stopp för lönedumpning i byggbranschen.

- I Sverige ska företag konkurrera med kvalitet och kompetens, inte genom att dumpa löner och villkor för anställda. Vi behöver utländsk arbetskraft för att bygga alla bostäder som saknas men vi är förbannat trötta på byggföretag som dumpar löner. Vi ska ha schyssta villkor för alla arbetare, oavsett om det är en betongarbetare från Göteborg eller en snickare från Warszawa, säger Johan Lindholm.

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Bygggnads: "Det offentliga kan mildra krisen med aktivt byggande och bra arbetsvillkor"2.4.2020 05:59:00 CESTPressmeddelande

I sviterna av corona-krisen behövs insatser av aldrig tidigare skådat slag. Stat, regioner och kommuner har en särskilt viktig roll för att mildra effekterna av krisen, och säkra att människor och konkurrenskraftiga företag inte slås ut. Byggnads vill se att offentliga aktörer tidigarelägger upphandlingar, att underhåll och byggnationer sker som planerat samt ett större åtagande kring schyssta och trygga arbetsvillkor i offentliga upphandlingar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum