Parmigiano Reggiano

Svenskar äter mer Parmigiano Reggiano än någonsin – ökning med hela 23,8 procent 2017

Dela

Användningen av Parmigiano Reggiano ökar i hela världen – och allra mest i Sverige. Under 2016 importerade vi 1 159 ton parmesanost men under 2017 uppgick importen till 1 434 ton – alltså en ökning med hela 23,8 procent.

Parmigiano Reggiano, kjent som kongen av oster, er en av verdens eldste oster som fortsatt produseres på samme måte som for tusen år siden. Det er den eneste osten som gjennom sin lange lagring utvikler de unike egenskapene og ikke minst den deilige smaken.
Parmigiano Reggiano, kjent som kongen av oster, er en av verdens eldste oster som fortsatt produseres på samme måte som for tusen år siden. Det er den eneste osten som gjennom sin lange lagring utvikler de unike egenskapene og ikke minst den deilige smaken.

Vi kan glatt konstatera att det världen över äts alltmer av den populära italienska Parmigiano Reggiano-osten. Förra året ökade totalproduktionen med 5,2 procent till 147 000 ton. Av detta går 38 procent på export medan 62 procent stannar kvar på hemmamarknaden Italien. En italiensk familj äter nämligen i genomsnitt mer än ett kg parmesan i månaden.

Endast naturliga ingredienser

Till skillnad från konkurrenternas ostar tillverkas vår ost uteslutande av naturliga ingredienser av högsta kvalitet. Den är helt i avsaknad av konserveringsmedel och tillsatser och har tillverkats efter samma recept i tusen år, säger direktören för Parmigiano Reggiano-konsortiet, Nicola Bertinelli.

 

Frankrike och Tyskland näst störst

Efter Italien är Frankrike (9 800 ton) det land med flest parmesanälskare, tätt följt av Tyskland (9 460 ton), USA (9 075 ton), Storbritannien (6 163 ton) och Kanada (2 380 ton). Det har skett en betydande ökning av exporten till Frankrike, Tyskland, Kanada och Storbritannien, men den allra största tillväxten har alltså skett på den svenska marknaden där importen ökat med 23,8 procent till 1 434 ton.

Flera nya specialprodukter

För att täcka behovet på de olika marknaderna tillverkas nu Parmigiano Reggiano också av ekologisk mjölk, av mjölk från vita kor i Modena, röda kor i Reggio samt bruna kor, och dessutom är den även märkt med ”fjällprodukt”, koscher, halal och ”meditation” – för ostarna med extra lång lagring.

PDO-märkt

Parmigiano Reggiano är PDO-märkt (Protected Designation of Origin).<0} Detta innebär att Parmigiano Reggiano enbart får tillverkas i provinserna Parma, Reggio Emilia, Modena och delar av Mantua och Bologna. Det är alltså i dessa norditalienska områden som såväl mjölkproduktionen och tillverkningen av parmesanosten måste ske för att osten ska får lov att prydas av logotypen för Parmigiano Reggiano.

Parmigiano Reggiano i siffror

- 13,5 liter mjölk krävs för att tillverka 1 kg ost

- 24 månader är den genomsnittliga lagringen för ett osthjul, 12 månader är ett minimum

- 40,5 kg är genomsnittsvikten för ett hjul

- Nästan 550 liter mjölk krävs för att tillverka ett osthjul

- 2 893 bondgårdar levererar mjölk till ostmejerierna

- 335 mejerier tillverkar Parmigiano Reggiano i norra Italien i provinserna Parma, Reggio Emilia, Modena och delar av Mantua och Bologna

Vill du få recept med Parmigiano Reggiano är du välkommen att kontakta undertecknad.

Informasjonskontor for Parmigiano Reggiano i Norden

Lynx Porter Novelli

 

Pressinformation

Turid Viker Bråthen

Mobil +47 90 60 40 50

E-post: turid@Lynx.no

www.parmigianoreggiano.no

Kontakter

Pressinformation

Turid Viker Bråthen

Mobil +47 90 60 40 50

E-post: turid@Lynx.no

www.parmigianoreggiano.no

Bilder

Parmigiano Reggiano, kjent som kongen av oster, er en av verdens eldste oster som fortsatt produseres på samme måte som for tusen år siden. Det er den eneste osten som gjennom sin lange lagring utvikler de unike egenskapene og ikke minst den deilige smaken.
Parmigiano Reggiano, kjent som kongen av oster, er en av verdens eldste oster som fortsatt produseres på samme måte som for tusen år siden. Det er den eneste osten som gjennom sin lange lagring utvikler de unike egenskapene og ikke minst den deilige smaken.
Ladda ned bild

Länkar

Om