Röda korset

Svenskar mer förberedda på kris visar ny undersökning

Dela
En ny Novus-undersökning gjord på uppdrag av Röda Korset visar att svenskar blivit bättre förberedda på en eventuell samhällskris. Drygt fyra av tio (42 procent) anser sig krisredo idag. Detta är en ökning med 16 procentenheter sedan en liknande undersökning gjordes i juni 2021.
Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus

Undersökningen från Novus som gjorts på uppdrag av Svenska Röda Korset visar ett stärkt intresse för krisberedskap. Men fortfarande uppger en klar majoritet, 58 procent, att de inte har gjort några speciella förberedelser alls inför en eventuell kris.  

– Jag skulle gärna se ett högre resultat, även om det är positivt att beredskapen verkar öka. När fler människor vet hur de ska agera vid en kris avlastas myndigheter, kommuner och organisationer och kan lägga sina resurser på de som verkligen behöver hjälp. Att vara krisberedd är en medmänsklighandling och oerhört viktig vid en samhällskris, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset.  

43 procent uppger sig kunna lita på hjälp från sina grannar vid en krisoch att de har telefonnummer och andra kontaktuppgifter till dessa som kan behövas. Samtidigt visar undersökningen att tre av fem (60 procent) tillfrågade inte vet hur de ska agera vid en militär konflikt. Kunskapen om var skyddsrum finns och vilket stöd som myndigheter kan ge är låg.   

– Det är inte förvånande att svenskarnas beredskap verkar öka när det pågår krig i Europa, men det är viktigt att både organisationer och myndigheter fortsätter att utbilda och uppmana människor att göra sig krisredo, säger Ylva Jonsson Strömberg.  

Röda Korsets checklista är en bra hjälp för att bli mer beredd. Där finns tips på enkla förberedelser alla kan göra, i hemmet, i sommarstugan, eller inför resan.  

Utdrag från undersökningen: 

  • Drygt fyra av tio (42%) känner sig förberedda inför en eventuell kris – sex av tio (58%) gör det inte
  • Drygt fyra av tio (43%) känner sig förberedda att be sina grannar om hjälp – hälften (54%) uppger att de inte känner sig förberedda. Unga, personer som bor i hyresrätt och harlåg inkomst är överrepresenterade bland de som uppger att de inte känner sig förberedda för att be grannarna om hjälp.  
  • Två av tre (66%) kan tänka sig att engagera sig som volontär för Röda Korset vid en samhällskris 
  • Andelen som kan tänka sig att engagera sig som volontär för Röda Korset har signifikant ökat från våren 2020 – 66% jämfört med 51% 
  • Tre av fem (60%) har låg kännedom om hur de ska agera vid en militär konflikt 

Utdrag från checklistan: 

1. Håll kontakten 

Meddela någon vart du ska inför att du reser iväg och berätta var du befinner dig under semestern. 

2. Bra att ha-saker 

Packa med saker som kan vara användbara i en kris. Exempelvis mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio. 

3. Väderkoll 

Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att vädret i exempelvis fjällen eller på sjön kan skifta fort. 

4. Första hjälpen 

Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. Läs på om psykologisk första hjälpen och hur du kan stötta i kris. 

5. Följ nyhetsrapporteringen 

Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen för den lokala radiokanalen. 

6. Viktiga nummer 

Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil. 

Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling där var och en bidrar med det den kan. Lär dig mer på www.rodakorset.se. 

 

Fakta om undersökningen  

Metod: webbaserad undersökning, urval ur Novus riksrepresentativa Sverigepanel 

Målgrupp: allmänheten, 18-79 år 

Antal intervjuer:  1 030  

Fältperiod: 6-9 juni 2022 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Ladda ned bild
Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye