Resia AB

Svenskarna har tyckt till - det här är Medelhavets bästa strand

Dela

Stränderna Alcudia och Elafonissi är Medelhavets finaste och bästa stränder – i alla fall om svenska folket får bestämma. Det visar en färsk undersökning gjord av Kantar SIFO på uppdrag av Resia.

– Stränder är något som de flesta förknippar med semester, ledighet och salta dopp. Vad som definierar en bra strand varierar ofta beroende på vem du frågar. En del föredrar sand mellan tårna medan andra älskar klippbad. Runt Medelhavet finns en massa vackra stränder, och vi ville ta reda på vilken svenskarna gillar bäst. Vi var också nyfikna på om valet av strand går hand i hand med hur svenskarna faktiskt bokar, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Sandstränder dominerar topp 3

Samtliga stränder på topp 3 består av sand. Alcudia på Mallorca knep förstaplatsen tillsammans med den grekiska pärlan Elafonissi. Att sandstränder hamnar högre än klappersten och klippor beror främst på att de oftast är mer barnvänliga. Båda guldstränderna har dessutom turkost vatten och är långgrunda – perfekt för barnfamiljen.

Alcudia – potatismjölssand och turkost vatten

Den milslånga, vita potatismjölsstranden i Alcudia på Mallorca är en av de två stränder som svenskarna gillar bäst. Förutom vit sand och turkost vatten är stranden mycket långgrund, vilket framför allt uppskattas av de som reser med barn. Det finns gott om barnvänliga hotell alldeles intill stranden, men här finns även ett brett utbud av hotell med åldersgräns för de som vill umgås med andra vuxna utan plask och leksaker i poolen.

Elafonissi – ett rosa paradis

Elafonissi på Kreta har ett rosa skimmer över sig som för tankarna långt utanför Europas gränser och snarare till ett karibiskt paradis. Den rosa färgen på stranden i kombination med det turkosa vattnet är något som de flesta svenskar uppskattar. Den rosa färgen beror på finmalda rosa snäckskal i strandbrynet. Elafonissi är barnvänlig och långgrund så hit tar man gärna med sig barnen. Enda nackdelen är att stranden nås via en slingrig väg i bergen. Här finns det få hotell att övernatta på, de flesta åker hit en dagsutflykt.

Barcelona har bästa stadsstranden

Det skrivs mycket om att Barcelona skulle vara överexploaterat och att svenskarna har tröttnat. Siffrorna från SIFO-undersökningen visar dock något annat. Stranden i Barcelona hamnar på tredje plats när svenskarna tycker till om de bästa stränderna. Till skillnad från Alcudia och Elafonissi med sina paradisstränder så lockar Barcelona med en helt okej sandstrand, stadspuls och en något mer vuxen publik. Här finns dessutom gott om trendiga strandhak att skåla in solnedgången på.

– Det är intressant att se att svenskarnas strandfavoriter också är de platser de bokar resor till under sommaren 2018. Mallorca ligger även där på första plats. Men trots att det är kul att se Mallis, Kreta och Barcelona på topplistan är jag väldigt nyfiken på en relativt oupptäckt ö med paradisstränder – Formentera. Jag hoppas att den kan kvala in på listan nästa år och att fler svenskar upptäcker denna pärla, utanför den mer kända ön Ibizas kust, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

*Svenskarnas favoritstränder vid Medelhavet

 1. Alcudia, Mallorca och Elafonissi, Kreta
 2. Barceloneta, Barcelona
 3. Spanien, annan
 4. Grekland, annan
 5. Kroatien, annan

*Listan är baserad på resultat från SIFO-undersökningen som gjordes i början av juni 2018 där 1024 svenskar tillfrågades.

*Svenskarnas mest bokade charterdestinationer i sommar

 

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Chania , Kreta (2)
 3. Rhodos stad (6)
 4. Split, Kroatien (3)
 5. Larnaca, Cypern (4)
 6. Antalya (ny)
 7. Kos stad (7)
 8. Heraklion, Kreta (8)
 9. Zakynthos stad (9)
 10. Preveza (ny)

*Svenskarnas mest bokade destinationer med reguljärflyg i sommar

 1. London (1)
 2. Barcelona (2)
 3. New York (3)
 4. Malaga (6)
 5. Prag (8)
 6. Rom (9)
 7. Alicante (7)
 8. Paris (ny)
 9. Palma de Mallorca (10)
 10. San Francisco (4)

*Listorna är baserade på hittills bokade resor med avresa 1 juni – 31 augusti 2018, med förra årets placering inom parentes.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Det är mig du kontaktar i första hand då jag är den som är presskommunikatör på Resia. Jag jobbar främst med våra semesterresor men svarar på alla frågor.

070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum