Svea Ekonomi

Svenskarna i Sveas undersökning: ”Andra glömmer bort sina skulder – men inte jag”

Dela

Var fjärde svensk uppger att de någon gång glömt att betala en skuld till en annan privatperson. Men frågan är om inte svenskarna har lättare att komma ihåg skulder andra har till dem – än tvärtom? Hela 60 procent uppger nämligen att andra har glömt att betala skulder som de haft innestående.

Hör du till skaran som ”swishar senare” och sedan glömmer bort att göra det? De flesta har någon gång lånat en slant av en vän eller närstående. Men hur bra är vi egentligen på att betala tillbaka? I en undersökning från bank- och finansgruppen Svea uppger var tredje svensk att de aldrig glömt bort att betala tillbaka en skuld de haft till någon annan. Något färre, 25 procent, uppger däremot att det hänt enstaka eller flera gånger.

Samtidigt svarar sex av tio att andra personer glömt att betala skulder de haft till en själv. Det verkar också vara så att fler skulder hos män blir bortglömda. 65 procent av männen uppger att andra glömt att betala tillbaka deras skulder medan motsvarande siffra för kvinnor är 56 procent.

– Vi är mån om våra pengar, därför är det sannolikt så att det är fler som håller koll på sina egna pengar som de lånar ut. Många tycker också att det är obekvämt att påminna andra om skulder och de kan lätt glömmas bort då. Vårt tips är att göra upp redan på förhand när ett utlägg ska betalas tillbaka och använda ett verktyg för att hålla koll på utläggen. Exempelvis genom appen Payd som vi på Svea utvecklat, säger Paulina Dackander, Affärsområdesansvarig för lösningar inom privatekonomi på Svea Ekonomi.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea under perioden 9–14 maj 2020. Totalt har 1 012 svenskar mellan 20 och 60 år via en webbenkät deltagit i undersökningen. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Bilaga 

Har det någon gång hänt att du har glömt bort att betala dina skulder till andra personer?

 

Totalt

Män

Kvinnor

Ja, flera gånger

3 %

2 %

3 %

Ja, enstaka gång

22 %

23 %

21 %

Nej, jag har aldrig glömt bort att betala mina skulder till andra personer

33 %

32 %

34 %

Nej, jag har aldrig haft skulder till andra

40 %

42 %

37 %

Vet ej

3 %

1 %

5 %


Har det någon gång hänt att andra personer har glömt bort att betala sina skulder till dig?

 

Totalt

Män

Kvinnor

Ja, flera gånger

14 %

16 %

13 %

Ja, enstaka gång

46 %

49 %

43 %

Nej, ingen har glömt bort att betala sina skulder till mig

17 %

14 %

19 %

Nej, ingen har haft skulder till mig

21 %

19 %

23 %

Vet ej

2 %

2 %

2 %

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea
Svea är en finansiell företagsgrupp med nära fyrtio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Young E-business of the Year 2021: Nu startar årets entreprenörstävling4.10.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige framställs ofta som ett föregångsland för unga digitala entreprenörer och antalet webbutiker ökar för varje dag som går. För att uppmuntra unga att starta företag har Svea Ekonomi och Payson instiftat det årliga priset ”Young E-business of the Year”. I år startar tävlingen den 6 oktober. Ungdomar mellan 15 och 25 år har då möjlighet att presentera sina e-handelsidéer för chansen att vinna 10 000 kronor.

Snåla och slösaktiga: Pengar är en anledning till avslutad vänskap5.8.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Är du snål-Ove i kompisgänget? Då riskerar du att förlora en vänskap. Närmare var tionde person har någon gång avslutat en relation med en vän av ekonomiska skäl. Vanligaste anledningen uppges vara att vännen varit för snål. I kärleksrelationer tycks dock inte privatekonomin vara en lika vanlig källa till uppbrott. Endast två procent uppger att de avslutat en romantisk relation av ekonomiska skäl.

Ny kartläggning från Payson och Svea visar: Svenska e-handlare spår nya säljrekord i sommar8.7.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har e-handeln blomstrat och inför sommaren väntas försäljningen på nätet fortsätta att växa. Åtta av tio e-handlare spår nämligen att tillväxten för deras e-butik kommer att öka i sommar. Hälften tror även att försäljningen blir bättre än förra årets försäljning under samma period. Det visar Paysons och Sveas e-handelsindikator.

Ny rapport från Svea visar: Så kommer svenskarna nätshoppa efter pandemin10.6.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

I takt med att näthandeln ökar blir leveransalternativen också fler. Hämta hos ombud, gratis hemleverans och upphämtning i butik är leveranssätten som varit vanligast bland svenskarna under pandemin. Men hur kommer vi vilja näthandla framöver? Över hälften uppger att leverans till ombud och gratis hemleveranser kommer vara viktiga även i framtiden. Samtidigt tycker många unga att paketboxar kommer bli viktigare framöver. Det visar en ny undersökning från bank- och finansgruppen Svea.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum