Svenskarnas sötsug har ökat under pandemin
Under pandemin har trafiken till Arla.se ökat med 33 procent, vilket motsvarar närmare 12 miljoner fler besökare jämfört med föregående år. Bland de recept som besökts mest är sex av tio bakrecept och i toppen ser vi bland annat kladdkaka och chokladbollar.
”All trafik till Arla.se har ökat det senaste året, och flera av de recept som låg i topp redan innan har ökat allra mest. Tydligt blir att många har bakat mer hemma under pandemin, men vi har även sett en stor ökning när det gäller matlagning vilket vi ser positivt på då det tyder på att allt fler lagar mer mat från grunden. Däremot oroar vi oss för att onyttiga matvanor ska få fotfäste även efter pandemin, särskilt bland unga”, säger Karin Granlund, ansvarig matinspiration, Arla.
I en undersökning med 3 500 respondenter som YouGov gjort på uppdrag av Arla uppgav 76 procent av de tillfrågade personerna att de spenderat mer tid i hemmet under pandemin. Många unga uppgav även att de börjat småäta mer (25 procent) och att de äter mer onyttigt (14 procent).
I samma undersökning fick föräldrar med hemmaboende barn svara på hur ofta de pratar med sina barn om vikten av bra matvanor. Bland föräldrarna uppgav fem procent att de gör det några gånger per år, tio procent uppgav att de gör det mer sällan än så, och hela 14 procent uppgav att de aldrig gör det. Bland de svarande föräldrarna var det alltså närmare en tredjedel som inte har en regelbunden dialog om bra kostvanor med sina barn.
”Vi ser en oroande hälsotrend som visar på mer stillasittande, sämre matvanor och ökad fetma. Oavsett vad anledningen är till att föräldrar inte pratar med sina barn om bra matvanor är det problematiskt. Tonåringars matvanor inspireras till stor del av föräldrarna. De kostvanor som sätts när du är ung sätter grunden för resten av livet, därför är det viktigt att äta bra, varierad och hälsosam mat, och att samtidigt förstå varför det är viktigt. Vi hoppas att fler föräldrar pratar om de viktiga grunderna till en hälsosam kost, tex äta mer grova bladgrönsaker, bönor, rotfrukter, frukt, fisk, mejeri osv och begränsa intaget av tex tillsatt socker och salt runt matbordet framöver”, säger Elin Boll, nutritionist, Arla.
Recepten som ökat mest under pandemin:
- Pizzadeg (ökat med 251%)
- Fattiga riddare (ökat med 249%)
- Chocolate Chip Cookies (ökat med 122%)
- Våfflor (ökat med 120%)
- Chocochock muggkaka (ökat med 105%)
- Sockerkaka (ökat med 88%)
- Banankaka (ökat med 77%)
- Rabarberpaj med smuldeg (ökat med 67%)
- Kärleksmums (ökat med 49%)
- Chokladbollar (ökat med 44%)
Mest besökta recepten totalt under pandemin:
- Kladdkaka
- Chokladbollar
- Våfflor
- Pannkaka
- Kärleksmums
- Pizzadeg
- Rabarberpaj med smuldeg
- Sockerkaka
- Banankaka
- Stuvade makaroner
Om statistiken från Arla.se
Siffrorna är en sammanställning av perioden 11 mars 2020-2021 och 11 mars 2019-2020. Endast recept med en ökning på minst 200 000 besök har inkluderats. Köpt trafik är inte inräknad.
Om undersökningen av YouGov
Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Arla under perioden oktober-november 2020. Totalt deltog 3 500 respondenter. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och län.
Nyckelord
Kontakter
Sandra ErikssonPressekreterare Arla Sverige
070-88 44 290 (pressjour)
Bilder
Länkar
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Hon är Arlas nya jordbrukschef i Sverige17.4.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. – Det ska bli jättespännande att arbeta i detta stora bondekooperativ. Jag ser verkligen fram emot att bidra i de viktiga ägarfrågorna inom Arla, säger hon.
Nio Arlabönder får guldmedalj av Kronprinsessan4.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Måndagen den 15 april vankas stor mjölkfest på Kungliga slottet i Stockholm. I år får 23 mjölkbönder, varav nio från Arla, guldmedaljer för mjölk av högsta kvalitet. Kronprinsessan delar ut medaljerna vid ceremonin.
Oförändrat mjölkpris för Arlabönderna27.3.2024 13:00:36 CET | Pressmeddelande
Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla är oförändrat i april, både för konventionell och ekologisk mjölk. Svenska Arlabönder får dock drygt tre öre extra på grund av en valutaeffekt.
Arla, Generation Pep och Rädda Barnen i nytt skolfrukostsamarbete26.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla, Generation Pep och Rädda Barnen inleder ett nytt samarbete om skolfrukost. Som en del i satsningen lanseras i dag ett digitalt verktyg för att hjälpa fler skolor att komma igång med frukostservering.
Nya pappersbägare sparar 32 ton plast om året21.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Arlas gräddfil, crème fraiche och ekologiska turkiska yoghurt får nya femdecilitersförpackningar gjorda av papper. Det innebär att mängden plast minskar med drygt 32 ton per år – vilket motsvarar vikten av ungefär 19 personbilar.*
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum