Röda korset

Svenskarnas vanligaste ursäkter tonsätts till pampig julmusik

Dela

Det finns många ursäkter för att inte skänka pengar. ”Jag swishar sen” eller ”jag hinner inte nu, en annan gång” är några klassiker. Med Ursäktskören vill Röda Korset väcka igenkänning hos människor genom ursäkter man slänger sig med för att undvika att donera pengar. Ursäktskören leds av sångerskan Julia Frej som framför "Det är sjukt mycket nu" till melodin av “Gläns Över Sjö och Strand”.

Foto: House of Radon
Foto: House of Radon

Texten till låten "Det är sjukt mycket nu" är ett urval av de vanligaste ursäkterna som Röda Korsets värvare får höra. Låten släpps både som film och singel på Spotifyfilmen ser vi en värvare från Röda Korset som möts av undvikande och ursäktande människorI nästa scen sluter samma personer som jäktat förbi upp i en stämningsfull kör i en tom teatersalong, ledd av Julia FrejDärefter tas vi tillbaka till det decemberruggiga torg där värvaren möts av ännu en ursäktande person. Budskapet “Sjung inte med i ursäktskören i jul. Köp istället julklappar som räddar liv”.  

Skivomslaget är designat av formgivaren Martin Kann, känd för sina omtalade omslag för bland annat bob hund, och är en tydlig parafras på omslaget från bob hunds skiva “det överexponerade gömstället”. Martin återkommer nu likt då med en “dålig ursäkt” som går ut på att han inte har någon omslagsidé den här gången heller.  

Även om kampanjen tar ett humoristiskt grepp, så är de bakomliggande budskapen allt annat än humoristiskaFler människor än någonsin är i akut behov av humanitärt stöd och pandemin har förvärrat situationen avsevärt.  

 Vi vill med glimten i ögat peka på kontrasten mellan ursäkten och dess egentliga innebörd. Att man inte hinner swisha 100 kronor och på så vis ge rent vatten till 100 personer i en vecka ger en tankeställare. Det här är något som vi alla gör ibland. Igenkänningen och humorn blir ett kommunikationsverktyg som vi hoppas att människor kan relatera till, säger Per Westberg, kommunikations- och insamlingschef på Svenska Röda Korset.  

Med kampanjen vill Röda Korset uppmana till att engagera sig och även köpa julklappar som räddar liv i form av ett matpaket, barnmorska eller rent vatten. Pengarna går till Röda Korsets arbete i kris- och katastrofdrabbade områden i hela världen.  

– Vi finns över hela världen för att hjälpa utsatta människor i kriser, krig och naturkatastrofer. Vi delar ut vatten och mat liksom sjukvård och livsviktig medicin. Vi återförenar splittrade familjer, stöttar människor på flykt och ser till att människors rättigheter i krig och fångenskap respekteras, säger Sofia Calltorp, internationell chef på Svenska Röda Korset.  

80 miljoner människor är på flykt i världen och runt 235 miljoner människor kommer att behöva akut stöd nästa år enligt FN – en ökning med 40 procent jämfört med i år. Nu behövs vårt arbete mer än någonsin. 

Se filmen: Ursäktskören YouTube

Lyssna på Spotify: Ursäktskören Spotify

Nedladdningsbart materail finns här:
Användarnamn: rkguest
Lösenord: visitor2.0
Mediabank: Ursäktskören

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: House of Radon
Foto: House of Radon
Ladda ned bild
Design: Martin Kann / The Bacon Hospital
Design: Martin Kann / The Bacon Hospital
Ladda ned bild
Foto: House of Radon
Foto: House of Radon
Ladda ned bild
Foto: House of Radon
Foto: House of Radon
Ladda ned bild

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Förslaget till ny migrationslagstiftning skulle få allvarliga humanitära konsekvenser3.12.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Svenska Röda Korset har lång erfarenhet av arbete för och med människor på flykt globalt, nationellt och lokalt. Vi finns med från flyktens början i konflikt och katastrof, längs flyktens väg, vid ankomsten i Sverige, i asylprocessen och etableringen i samhället samt med medmänskligt stöd i Sveriges förvar. Idag har Röda Korset skickat in sitt remissyttrande över betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum