Civil Rights Defenders

Svenskt aktivistlarm skyddar mottagarna av årets människorättspris

Dela
Frank Mugisha från Uganda och Xheni Karaj från Albanien är hbtqi-aktivister från platser där homofobi är utbrett. För att skydda sig mot hot och attacker deltar de i Natalia Project, Civil Rights Defenders nödlarm för utsatta människorättsförsvarare. I veckan kommer de till Sverige för att ta emot priset Civil Rights Rights Defender of the Year Award.

"Att vara öppet homosexuell i Uganda är att vara i fara. Jag har själv blivit gripen, torterad, förföljd och attackerad. Nästan varje hbtqi-person lever med den rädslan varje dag", berättar Frank Mugisha för Civil Rights Defenders. 

I Uganda är homosexualitet olagligt och kan ge långa fängelsestraff. Ugandiska medier har vid flera tillfällen outat hbtqi-personer med uppmaningar om att döda dem. Frank Mugisha, chef för hbtqi-organisation Sexual Minorities Uganda, har på grund av sitt arbete drabbats av den brutala diskrimineringen många gånger. 2011 mördades hans vän och kollega David Cato i sitt hem i samband med att ha hängts ut i media. 

Satellituppkopplatgps-larm 

För att kunna fortsätta sitt arbete trots hotbilden deltar Frank Mugisha sedan 2018 i Natalia Project. Deltagare i projektet utrustas med ett nödlarm som innebär att de med en knapptryckning kan slå larm om de blir attackerade, gripna eller bortförda. Systemet har utvecklats och drivs från Sverige. Det använder en kombination av gps-positionering, mobilnätverk och satellituppkopplingar och larmjouren övervakas dygnet runt. Larmsignalen skickas till Civil Rights Defenders huvudkontor i Stockholm och till personer i aktivisternas närhet, som snabbt kan koordinera hjälpinsatser och informera omvärlden om attacken.  

plats i Sverige för att ta emot människorättspris 

I veckan kommer Frank till Sverige för att ta emot årets människorättpris, Civil Rights Defender of the Year Award, som han delar tillsammans med den albanska hbtqi-aktivisten Xheni Karaj. Även hon deltagare i Natalia Project sedan 2013. I Albanien är homosexualitet tillåtet, men extremt stigamtiserat. Att kämpa för hbtqi-rättigheter är förenat med stor fara.  

"Vår organisation är ständigt utsatt för hot. Vi tar emot allt ifrån hat propaganda på Facebook till fysiska hot om att våra lokaler ska brännas. Natalia Project-larmet innebär sinnesro. Vi känner oss mer skyddade med vetskapen om att det finns tusentals vittnen och beskyddare med detta personliga larmsystem", säger Xheni Karaj. 

Civil Rights Defender of the Year Award delas ut på onsdag 11 maj kl 17.00-19.30 på Fotografiska Museet i Stockholm. Pristagarna finns på plats i Stockholm fram till fredag 13 maj. 

 

Läsmer om Natalia Project här. 

Lärmer om Xheni Karaj och Frank Mugisha här.  

Nyckelord

Kontakter

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

Iransk medborgare döms för folkrättsbrott och mord – Civil Rights Defenders kommenterar19.12.2023 17:04:55 CET | Pressmeddelande

En iransk medborgare dömdes idag i Svea hovrätt för folkrättsbrott och 24 fall av mord för sin inblandning i massavrättningar av politiska fångar Gohardasht-fängelset i Iran 1988. Domen är historisk och en seger för brottsoffer och de många människor som påverkats av övergreppen. Civil Rights Defenders har bevakat rättegången på plats i rättssalen i över två års tid, först i tingsrätten och nu i hovrätten. – Det är en viktig dom som har stor betydelse för att kunna ställa förövare till svars. Det rör sig om oerhört allvarliga brott som ingen tidigare hållits ansvarig för. Domen från Svea hovrätt ger brottsoffer och de många som drabbats någon form av rättvisa och upprättelse, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Risk för diskriminering och godtyckliga polisingripanden – kritik mot förslag om visitationszoner15.12.2023 13:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökade befogenheter för polisen att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke ökar risken för kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering. Det menar Civil Rights Defenders och pekar samtidigt på regeringens skyldighet att garantera rättssäkerheten och likabehandling. Igår överlämnades utredningen om visitationszoner till regeringen och nu riktas kritik mot flera av förslagen. – Förslagen i utredningen stillar inte vår oro för att visitationszoner kommer att vara integritetskränkande och leda till diskriminering. Vi vet att polisen använder sig av diskriminerande kontroller, och förslaget om visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som också omfattar diskriminerande åtgärder av polis, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye