Svenska institutet

Svenskt initiativ visar vägen till hållbara städer på COP21

Dela

Den 2 december presenterar svenska Smart Living Challenge idéer för en hållbar urban livsstil på klimattoppmötet COP21 i Paris. Idéerna är ett urval av mer än 300 förslag som över 800 deltagare från hela världen har kommit fram till.

Foto: Smart Living Challenge
Foto: Smart Living Challenge

En växande majoritet av världens befolkning bor i dag i städer, vilket medför en rad nya utmaningar när det gäller bostäder, transporter och matförsörjning. Hållbarhetsinitiativet Smart Living Challenge lanserades 2014, av SI och Swedish Incubators & Science Parks (SISP) i samarbete med svenska ambassader, som en global tävling för att hitta nya lösningar på hur vi kan bo, resa och äta smartare i urbana miljöer. Sedan dess har kreativa workshoppar arrangerats runt om i världen. En av de drygt 300 idéerna handlar om hur livsmedel med typiskt västerländska smaker kan framställas av insekter.

– Smart Living Challenge skapar nya insikter om hur potentialen ser ut för olika hållbara lösningar i olika delar av världen. Det multinationella deltagandet har varit helt avgörande för initiativets framgång, inte minst med tanke på att internationell samverkan är en förutsättning för att vi ska kunna accelerera klimatarbetet, säger Birgitta Tennander, projektledare för Smart Living Challenge på Svenska institutet.

Den 2 december, 15:00 – 16:30, presenteras idéer från Smart Living Challenge på klimattoppmötet i Paris. Under seminariet ”How on Earth can we live smarter?” berättar några av workshop-deltagarna via länk från Belgrad, Lusaka, Rio de Janerio och Paris om sina förslag. Övriga deltagare i seminariet är Katarina Luhr (mp), miljöborgarråd i Stockholms stad; Annika Rembe, generaldirektör vid Svenska institutet; och Magnus Lundin, vd för Swedish Incubators & Science Parks. Seminariet modereras av den svenska skådespelerskan, dramatikern och sångerskan Shima Niavarani.

Smart Living Challenge syftar till att hitta och realisera nya lösningar för en hållbar urban livsstil. Initiativet genomförs också för att stärka internationell samverkan kring klimatfrågan och för att öka omvärldens intresse för Sverige som ett innovativt land med starkt fokus på hållbarhet.

Klimatmötet i Paris startar den 30 november och pågår till den 11 december. Målet är ett nytt klimatavtal där alla länder bidrar till att begränsa utsläppen av växthusgaser.


Media är välkomna att delta i seminariet ”How on Earth can we live smarter?” som äger rum den 2 december klockan 15:00 – 16:30 i Climate Generations area, Paris-Le Bourget, rum 4.

Nyckelord

Kontakter

Birgitta Tennander, projektledare Svenska institutet, birgitta.tennander@si.se, 073-684 20 14

Anna Knutsson, pressansvarig Svenska institutet, anna.knutsson@si.se, 08-453 78 37, 073-336 89 47

Bilder

Foto: Smart Living Challenge
Foto: Smart Living Challenge
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/
Svenska institutet (SI) är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder.

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet ger över 16 miljoner i projektstöd för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet3.5.2018 13:57Pressmeddelande

En mediekampanj mot könsrelaterat våld, ett initiativ för att motverka desinformation mot barn och unga och ett program för att främja dokumentärfilmvisningar med fokus på mänskliga rättigheter. Det är några av de projekt som nu får stöd för sitt arbete med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Totalt beviljar Svenska institutet, genom Creative Force, 16,5 miljoner kronor till 37 projekt i Ryssland, Turkiet, Östeuropa, Afrika samt Mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm Forum on Gender Equality to bring together top names from more than 100 countries28.3.2018 14:47Pressmeddelande

Award-winning author Chimamanda Ngozi Adichie, Executive Director of UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka and human rights counsellor Colin Gonsalves are some of the 500 gender equality actors who will participate in the Stockholm Forum on Gender Equality on 15–17 April. The global forum is about strengthening women’s and girls’ rights, representation and access to resources.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder28.3.2018 13:48Pressinbjudan

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum