Svenska institutet

Svenskt initiativ visar vägen till hållbara städer på COP21

Dela

Den 2 december presenterar svenska Smart Living Challenge idéer för en hållbar urban livsstil på klimattoppmötet COP21 i Paris. Idéerna är ett urval av mer än 300 förslag som över 800 deltagare från hela världen har kommit fram till.

Foto: Smart Living Challenge
Foto: Smart Living Challenge

En växande majoritet av världens befolkning bor i dag i städer, vilket medför en rad nya utmaningar när det gäller bostäder, transporter och matförsörjning. Hållbarhetsinitiativet Smart Living Challenge lanserades 2014, av SI och Swedish Incubators & Science Parks (SISP) i samarbete med svenska ambassader, som en global tävling för att hitta nya lösningar på hur vi kan bo, resa och äta smartare i urbana miljöer. Sedan dess har kreativa workshoppar arrangerats runt om i världen. En av de drygt 300 idéerna handlar om hur livsmedel med typiskt västerländska smaker kan framställas av insekter.

– Smart Living Challenge skapar nya insikter om hur potentialen ser ut för olika hållbara lösningar i olika delar av världen. Det multinationella deltagandet har varit helt avgörande för initiativets framgång, inte minst med tanke på att internationell samverkan är en förutsättning för att vi ska kunna accelerera klimatarbetet, säger Birgitta Tennander, projektledare för Smart Living Challenge på Svenska institutet.

Den 2 december, 15:00 – 16:30, presenteras idéer från Smart Living Challenge på klimattoppmötet i Paris. Under seminariet ”How on Earth can we live smarter?” berättar några av workshop-deltagarna via länk från Belgrad, Lusaka, Rio de Janerio och Paris om sina förslag. Övriga deltagare i seminariet är Katarina Luhr (mp), miljöborgarråd i Stockholms stad; Annika Rembe, generaldirektör vid Svenska institutet; och Magnus Lundin, vd för Swedish Incubators & Science Parks. Seminariet modereras av den svenska skådespelerskan, dramatikern och sångerskan Shima Niavarani.

Smart Living Challenge syftar till att hitta och realisera nya lösningar för en hållbar urban livsstil. Initiativet genomförs också för att stärka internationell samverkan kring klimatfrågan och för att öka omvärldens intresse för Sverige som ett innovativt land med starkt fokus på hållbarhet.

Klimatmötet i Paris startar den 30 november och pågår till den 11 december. Målet är ett nytt klimatavtal där alla länder bidrar till att begränsa utsläppen av växthusgaser.


Media är välkomna att delta i seminariet ”How on Earth can we live smarter?” som äger rum den 2 december klockan 15:00 – 16:30 i Climate Generations area, Paris-Le Bourget, rum 4.

Nyckelord

Kontakter

Birgitta Tennander, projektledare Svenska institutet, birgitta.tennander@si.se, 073-684 20 14

Anna Knutsson, pressansvarig Svenska institutet, anna.knutsson@si.se, 08-453 78 37, 073-336 89 47

Bilder

Foto: Smart Living Challenge
Foto: Smart Living Challenge
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/
Svenska institutet (SI) är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder.

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Globalt forum om social dialog samlar aktörer från hela världen15.11.2017 12:59Pressmeddelande

Över hundra deltagare från 37 länder samlas på Runö utanför Stockholm för en 48-timmars kreativ workshop, den 20-21 november. Genom interaktivt samarbete ska deltagarna hitta lösningar på hur social dialog kan stärkas – och därmed bidra till hållbar utveckling. Detta sker på Swedish Institute Sustainability Forum, som anordnas av Svenska institutet och LO. Temat på workshopen är inspirerat av Global Deal och statsminister Stefan Löfven är huvudtalare på forumet.

Amerikaner mer positiva till Sverige under det senaste året30.10.2017 09:55Pressmeddelande

En ny studie från Svenska institutet visar att mer än var fjärde amerikan uppger att de har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Detta trots en ökning av missvisande och ibland direkt felaktig information om Sverige i nordamerikanska nyhetsmedier och sociala medier. Många associerar Sverige med frågor som innovation, hållbarhet, utbildning och respekt för mänskliga rättigheter.

Demokratisk arkitektur tema för svensk satsning i New York23.10.2017 14:56Pressmeddelande

Under arkitekturmånaden ”Archtober” i New York gör Sverige en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur. Programmet visar olika perspektiv och infallsvinklar från både Sverige och USA genom en serie seminarier och workshops, och en mötesplats i form av en utställning som visar över trettio svenska exempel på demokratisk arkitektur i praktiken. Dessutom kommer en stor muralmålning av malmöbaserade konstnären Ola Kalnins att under veckan växa fram på en husvägg i Brooklyn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum