Djurens Rätt

Sverige agerar mot EU:s djurtransporter vid jordbruksministermöte i november

Dela

Igår, 3 oktober, var Djurens Rätt tillsammans med veterinärexperten Alexander Rabitsch på ett möte med Näringsdepartementet för att diskutera frågan om djurtransporter i Europa. Efter mötet, som initierades av Djurens Rätt och Eurogroup for Animals, stod det klart att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kommer att lyfta frågan på ett ministermöte i Bryssel.

Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom, veterinärexpert Alexander Rabitsch och Djurens Rätts ansvariga för internationella frågor Birgitta Wahlberg.
Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom, veterinärexpert Alexander Rabitsch och Djurens Rätts ansvariga för internationella frågor Birgitta Wahlberg.

Tidigare i år möttes vi återigen av skakande bilder som avslöjade det grymma lidandet i samband med Europas djurtransporter. Organisationen Eyes on Animals har bland annat granskat gränskontrollerna mellan Bulgarien och Turkiet där en stor mängd djurtransporter passerar. Undersökningen visar att 70 procent av djurtransporterna till Turkiet från Europa strider mot EU:s regler. När bilderna visades på SVT sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att han blev djupt illa berörd och lovade att lyfta frågan med EU:s övriga ministrar.

På gårdagens möte bekräftades att minister Bucht ämnar att lyfta frågan på jordbruksministermötet den 14-15 november.

- Vi välkomnar landsbygdsminister Buchts engagemang mot de plågsamma djurtransporterna. Situationen är mycket allvarlig. De upprepade överträdelserna av EU:s lagstiftning måste följas upp. Vi är stolta över att det är Sverige som sätter frågan på agendan, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Veterinären Alexander Rabitsch har på plats undersökt djurtransporter i EU och skrivit rapporten ”The Myth of Enforcement of the Animal Transport Regulation” som lämnades över till Näringsdepartementet. Rabitsch lyfte fram att nuvarande transportförordning inte har genomförts och till stora delar inte är genomförbar som den är skriven idag.

- Det vi ser är inte enskilda överträdelser utan systematiska brott mot transportförordningen och ingen hålls ansvarig för att lagstiftningen ignoreras, sa Alexander Rabitsch.

Djurens Rätt är den svenska parten i Eurogroup for Animals kampanj #StopThe Trucks som syftar till en revision av EU:s transportförordning, krafttag mot den höga dödligheten under transport och ett stopp för exporten av levande djur.

- Det långsiktiga målet måste vara att få ett slut på transporterna av levande djur, det är det enda sättet att garantera att djuren inte utsätts för detta lidande. Det minsta vi kan kräva är att vi får en revision av lagstiftningen och att gränsen på 8 timmars transport införs inom hela EU, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Eurogroup for animals
Eurogroup for Animals är en paraplyorganisation med främsta syfte att samordna medlemsorganisationernas EU-arbete, med fokus på lobbying gentemot EU. Eurogroup är djurskyddets främsta lobbygrupp i EU med medlemsorganisationer i varje EU-medlemsland.

Alexander Rabitsch
Alexander Rabitsch är en framstående veterinär med en egen klinik i Österrike. Han har bland annat skrivit rapporten The Myth of Enforcement of the Animal Transport Regulation tillsammans med Christine Hafner. Rabitsch har själv erfarenhet av att arbeta med djurtransporter vid gränskontrollerna i Europa och arbetar även i samarbete med organisationen Animals´ Angels.

Nyckelord

Bilder

Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom, veterinärexpert Alexander Rabitsch och Djurens Rätts ansvariga för internationella frågor Birgitta Wahlberg.
Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom, veterinärexpert Alexander Rabitsch och Djurens Rätts ansvariga för internationella frågor Birgitta Wahlberg.
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Future of fashion - Sveriges första djurvänliga modevisning12.10.2018 07:30Pressmeddelande

På Djurens Rätts mässa Vegovision som äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, anordnas Sveriges första djurvänliga modevisning. Modeindustrin är en komplex industri som inte bara bidrar till en stor klimatpåverkan men som också orsakar lidande för miljontals djur. Djurens Rätt vill ändra på detta och med Future of fashion visar organisationen det senaste inom en växande skara modeföretag som arbetar hållbart både när det kommer till djur och natur.

1 miljon EU-medborgare kräver förbättringar för Europas grisar10.10.2018 16:43Pressmeddelande

För att nå ökad lönsamhet bryter grisuppfödningen i Europa regelbundet mot lagstiftningen, liksom mot allmänhetens uppfattning om hur uppfödning av grisar bör gå till. Fram till nu har lagstiftarna valt att titta åt andra hållet. Djurens Rätt, Eurogroup for Animals och de mer än en miljoner personer som har skrivit under uppropet “End Pig Pain” kräver nu att EU-kommissionen agerar.

Rikstäckande annonskampanj visar svenska kycklingars verklighet21.9.2018 15:12Pressmeddelande

Med start den 24 september visar Djurens Rätt upp verkligheten i den svenska kycklingindustrin genom en omfattande annonskampanj på 50 helsidor i både rikstäckande och lokala tidningar. Annonserna är en del av kampanjen “99 miljoner”, vars namn syftar till det antal kycklingar som föds upp och slaktas i Sverige varje år. Trots att bilderna i annonserna visar kycklingarnas vardag har ett flertal dagstidningar valt att inte publicera dem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum