Svenska Cykelförbundet

Sverige avstår EM för att ge den här slagkraftiga VM-truppen chansen att lyckas på VM i Frankrike

Dela

Sista veckan i augusti är det dags för Sveriges MTB-landslag att ställa sig på startlinjen vid världsmästerskapen i franska Les Gets. Efter fina prestationer under säsongen har Sverige ett slagkraftigt VM-lag. Både XC och DH avgörs på samma VM.

Ett av flera svenska VM-hopp i MTB, Oscar Lind, har under säsongen visat att han är med och krigar i topp tio-trakten på världscupen i U23-klassen
Ett av flera svenska VM-hopp i MTB, Oscar Lind, har under säsongen visat att han är med och krigar i topp tio-trakten på världscupen i U23-klassen

Vi börjar direkt med att presentera truppen. Här är alla cyklister som kommer att representera Sverige under VM.

XC senior:

Jenny Rissveds (Team31)
Linn Gustafzzon (Team 31)

XC U23:

André Eriksson (Varbergs MTB Team)
Oscar Lind (Allebike Serneke MTB Team)
Viggo Karlsson (Varbergs MTB Team)

XC junior:

Tilda Hylén (Falu CK)
Edvin Elofsson (Mjölby CK)
Hugo Sandin (IK HP)
Leo Lounela (Strängnäs CK)

Downhill senior:

Oliver Zwar (Union)
Ben Zwar (Union)

DH junior:

Daniel Augustsson (Göteborgs stigcyklister)
Walle Tunsved (ML Sportsclub)

”En väldigt intressant vecka i franska Alperna väntar oss. Alla uttagna åkare har under året visat att de håller en hög nivå”, säger MTB-förbundskaptenen Petter Mattsson.

När det gäller XC-cyklisterna finns givetvis största medaljhoppet i Jenny Rissveds, som har radat upp podieplatser i världscupen varav en seger. Rissveds kör precis som Linn Gustafzzon både XCO och XCC under VM.

”Jenny har en fin världscupssäsong bakom sig. På en bra dag kan det gå riktigt fint för henne i Frankrike. Linn har tagit nästa steg i sin utveckling i år och står och knackar på dörren till topp 20 i världscupen. Hoppas vi får se henne ta sig in i topp 20 under VM”, säger Petter Mattsson.

I U23-klassen finns tre intressanta namn som presterat på en bra internationell nivå i år. Alla tre har varit ut och åkt flitigt och fint på världscupen. Oscar Lind har under säsongen visat att han är med och krigar i topp tio i världscupen i U23-klassen under säsongen.

Bakom Oscar har nykorade svenska XCO-mästaren Viggo Karlsson haft en raketutveckling under sommaren och kommer tillsammans med André Eriksson också att få ta sig an XCO-loppet på VM. Bägge har fajtats runt topp 30 i världscupen under sommaren.

”Rätt dag är Oscar inne i topp tio även på VM. Han har både i EM och under världscuper visat att det är fullt realistiskt. Hoppas även att Viggo kan rida vidare på den fina våg som han byggt upp åt sig sedan juli månad. André har presterat fint hela sommaren. Det ska bli intressant att se alla tre under VM”, säger Petter Mattsson

Bland juniorerna har vi Tilda Hylén på damsidan som kom kör sitt andra VM. Hon kom in som åtta vid Junior Series i Nove Mesto. På herrsidan bidrar Hugo Sandin med VM-rutin medan Leo Lounela och Edvin Elofsson debuterar i VM sammanhang som förstaårsjuniorer. Men Leo var EM-trea på XCC och sjua på världscupen i Nove Mesto och Edvin har varit väldigt vass i nästan alla årets svenska tävlingar.

”Glädjande nog har vi många spännande juniorer i Sverige i år! Alla fyra som är uttagna kan på rätt dag slå sig in på fina placeringar i sina respektive klasser”, säger Petter Mattsson.

På downhillsidan har Sverige haft ett rejält uppsving under året med flera fina prestationer under säsongen. Gravityförbundskapten Felix Beckeman om truppen till Les Gets:

”Ben och Oliver Zwar har gjort fantastiska resultat under året, vid EM i Maribor sjätte respektive åttondeplats. Bröderna har visat riktigt fin åkning även i världscupen med en åttondeplats av Oliver i Andorra. Stämmer det för bröderna kan vi se resultat i absoluta toppen”, säger Felix Beckeman.

”På juniorsidan har vi Walle och Daniel som tävlat internationellt under året och gjort fina resultat. Walle har toppat med en IXS-Europacup vinst i norska Voss, men även fler pallplatser internationellt under säsongen. Daniel har erfarenheten av VM sedan förra året och har kört stabilt internationellt i år och med dessa två vi har en fin juniortrupp som jag tror kommer leverera med rätt förutsättningar!”

Sveriges MTB-cyklister kommer inte delta i EM-veckan i München då det hade kunnat rubbat uppladdningen inför VM, som inleds bara dagar efter EM-loppen. Linn Gustafzzon var tidigare i sommar trea på XCC-EM, som avgjordes i Portugal, och även DH-EM är redan avgjort med fina placeringar för de svenskaustraliensiska bröderna Zwar.

”Sverige kommer till VM med ett starkt lag och vi kommer hjälpas åt att prestera på allra högsta nivå. Vi hoppas på fina synergieffekter av att hjälpas åt, både XC och Gravity”, avslutar Petter Mattsson och Felix Beckeman.

Text och foto: Svenska Cykelförbundet, fria för publicering, ange fotocred

Bilder

Ett av flera svenska VM-hopp i MTB, Oscar Lind, har under säsongen visat att han är med och krigar i topp tio-trakten på världscupen i U23-klassen
Ett av flera svenska VM-hopp i MTB, Oscar Lind, har under säsongen visat att han är med och krigar i topp tio-trakten på världscupen i U23-klassen
Ladda ned bild
Jenny Rissveds som har radat upp podieplatser på världscupen, men var förkyld senast i Kanada, avstår XCO-EM i München för att koncentrera sig helt på VM. Det var planerat så sedan länge. 
Jenny Rissveds som har radat upp podieplatser på världscupen, men var förkyld senast i Kanada, avstår XCO-EM i München för att koncentrera sig helt på VM. Det var planerat så sedan länge. 
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Tufft VM-linjelopp för Ludvigsson när Evenepoel vann i rena krossen25.9.2022 11:11:13 CEST | Pressmeddelande

Herrarnas VM-linjelopp över 267 kilometer var en mastig historia där den ende svensken, Tobias Ludvigsson, fick släppa till sist kontakten med huvudklungan efter ett struligt varv med en kostsam bakhjulspunktering med sju och en halv mil kvar. Ludvigsson kämpade sig tillbaka men bröt senare. Vann gjorde extremt formstarke 22-åringen Remco Evenepoel. Belgaren krossade allt motstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum