Svenska institutet

Sverige bidrar med jämställdhetsfokus under Europas största seriefestival

Dela

Inte en enda kvinna fanns med bland de 30 nominerade till Angoulêmefestivalens Grand Prix. Efter en intensiv debatt i fransk media valde seriefestivalen att ta bort sin nomineringslista, och i sitt officiella svar på kritiken lyfte de fram ett svensk-franskt rundabordssamtal om jämställdheten i serievärlden.

Franska tecknarkollektivet BD Egalités symbolbild. Bild: Julie Maroh
Franska tecknarkollektivet BD Egalités symbolbild. Bild: Julie Maroh

Samtalet arrangeras den 30 januari på svenskt initiativ i samarbete med det franska tecknarkollektivet BD Egalité, vars uppmaning till bojkott av priset gav upphov till den nu heta jämställdhetsdebatten. I programmet medverkar bland andra de svenska tecknarna Anneli Furmark, Josefin Svenske och Galago-förläggaren Johannes Klenell.

– Serievärlden i Frankrike har länge varit mansdominerad, medan den svenska seriebranschen har blivit betydligt mer jämställdpå relativt kort tid. Förlaget Galago har till exempel infört könskvotering i utgivningen, och flera svenska serieskapare – såsom Liv Strömquist, Sara Granér och Nina Hemmingsson – har blivit välkända för sina feministiska budskap, säger Maria Ridelberg-Lemoine, litteraturansvarig på Svenska institutet i Paris och en av initiativtagarna till den samlade svenska närvaron under festivalen.

I Frankrike betecknas tecknade serier som den nionde konstformen och den dynamiska, på samma gång kommersiella och konstnärliga, seriescenen spelar en viktig roll inom kulturlivet. Sedan ett par år tillbaka organiserar Svenska institutet, i samarbete med Seriefrämjandet och med stöd från Statens kulturråd, en mässmonter under festivalen i Angoulême. I montern säljs svenska serier på franska och engelska, samt en presentation av nyutkomna album på svenska. På plats i den svenska montern signerar också inbjuda tecknare sina alster. I samarbete med övriga nordiska länder arrangerar Seriefrämjandet dessutom liveteckning och teckningsbattle på en öppen scen strax intill montern.

Svenska institutet i Paris fortsätter under året att lyfta fram ett feministiskt perspektiv i programläggningen, bland annat visas en monografisk utställning om och med Liv Strömquist från maj till oktober 2016. 
 

Om samtalet:
« Auteur.e.s.et éditeur.trice.s / L’égalite dans la bd : un regard croisé franco-suédois »
Lördagen den 30 januari klockan 14.30-16.00, Gershwin-salen

Medverkande
: Anneli Furmark, tecknare, Josefin Svenske, tecknare och förläggare (Kolik), Johannes Klenell, förläggare (Galago), Delphine Rieu, tecknare och förläggare (Eidola), Nathalie Meulemans, förläggare (Les Enfants Rouges). Moderator: Camilla Patruno-Marmonnier

Om seriefestivalen i Angoulême:
Den internationella seriefestivalen i franska Angoulême, Festival international de la bande dessinée d’Angoulême, äger rum i slutet av januari varje år. Festivalen anses vara den viktigaste mötesplatsen för serieskapare i Europa och en av de viktigaste i världen. Under 2016 pågår festivalen mellan den 28 och 31 januari. www.bdangoulême.com.

Adress till den svenska montern:
Festival international de la BD
Mässmonter: N69, i festivaltältet Le Nouveau Monde.

Nyckelord

Kontakter

Maria Ridelberg-Lemoine, Svenska institutet i Paris, mrl@si.se, +33 1 44 78 80 21

Fredrik Strömberg, Seriefrämjandet, fredrik.stromberg@serieframjandet.se
070-449 17 69

Maud Jäderholm, Svenska institutet i Paris, maja@si.se, +33 1 44 78 80 23

Bilder

Franska tecknarkollektivet BD Egalités symbolbild. Bild: Julie Maroh
Franska tecknarkollektivet BD Egalités symbolbild. Bild: Julie Maroh
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/
Svenska institutet i Paris är Sveriges enda kulturhus i utlandet, och en aktiv mötesplats för svensk-franska och internationella kultursamarbeten med drygt 100 000 årliga besökare. Verksamheten inkluderar utställningar och återkommande programaktiviteter, svenskundervisning för omkring 250 fransmän per vecka, Café Suédois och gästbostäder för forskare och kulturarbetare. SI Paris är en enhet inom myndigheten Svenska institutet.

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum