Svenska Basketbollförbundet

Sverige dominerade Makedonien

Dela

Det blev aldrig spännande när Sverige pliktskyldigt slog Makedonien på lördagskvällen. Sverige ledde i 40 minuter, vann samtliga perioder och tar nu sikte på gruppfinalen mot Italien på onsdag.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Redan i halvtid hade Sverige överträffat segermarginalen från förra mötet mot Makedonien, då Sverige efter full tid vann med 40 poäng på hemmaplan. Ikväll, efter bara 20 spelminuter, ledde svenskorna med hela 64-20 – ett kvitto på vilken klasskillnad det är mellan dessa två lag. 

Alla frågor kring huruvida Sverige skulle ta Makedonien på allvar eller inte suddades ut direkt från uppkast. Sverige spelade med högsta intensitet från första sekunden och gjorde det svårt för makedonskorna att ens spela in bollen efter att Sverige gjort poäng. Det tog över fyra minuter innan hemmalaget fick upp sina första poäng på tavlan. Efter första perioden, som Sverige vann 34-6, var matchen redan avgjord och vad som återstod att svara på var bara hur stor segermarginalen skulle bli. Till slut blev det 70 poäng som skiljde lagen åt. 

– Det bästa med den här matchen är att vi gjorde det vi skulle, hålla högt tempo och gjorde så många poäng som möjligt och släppte in så lite som möjligt, så vi fick med oss så mycket poängskillnad som vi bara kunde, säger assisterande coach Francisco Pinto. Många klev fram, tycker jag. Energin i omklädningsrummet efter matchen var jättebra. 

Strax innan första halvlek var slut stod det också klart att Italien vunnit borta mot Kroatien, vilket innebär gruppsegern uteslutande står mellan Sverige och Italien, som lämpligt nog möter varandra på onsdag. Senast lagen möttes, i Boråshallen i februari, blev en dominant vinst för bortalaget där de styrde matchen från start till mål. Men mycket har hänt sen dess och coach Pinto tror på Sverige på onsdag: 

– Känslan var jättebra i omklädningsrummet. Coach Gomez sa att nästa match mot Italien är vår final. Finaler spelar vi för att vinna och det är inte så mycket mer med det, säger coach Pinto. 

Priset i matchen mellan Italien och Sverige är en säkrad biljett till EuroBasket 2019. Båda lagen är garanterade att som sämst sluta tvåa i gruppen, vilket kan räcka till avancemang, men det enda säkra är att vinna. Även om Sverige just nu svävar högt med självförtroende, så varnar coach Pinto att kvällens match i Skopje inte kommer likna den som spelas på onsdag kväll i La Spezia. 
– Det blir en helt annorlunda match. Här handlade det mest om att skrapa ihop så många poäng som möjligt och Italien kommer bli något helt annat. 

Makedonien – Sverige, 48 – 118 (6-34, 14-30, 17-24, 11-30)

Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 22, Louice Halvarsson 20, Nathalie Fontaine 17, Klara Lundquist 13, Amanda Zahui 10, Elin Eldebrink 7, Anna Barthold 6, Chioma Nnamaka 6, Farhiya Abdi 6, Ellen Nyström 6, Binta Drammeh 3, Danielle Hamilton Carter 2. 

Statistik: >>>

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: FIBA
Foto: FIBA
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum