Europeiska InvesteringsbankenEuropeiska Investeringsbanken

Sverige: EIB stöder cancerforskning och utveckling vid ledande europeiskt cellterapiföretag med 25 miljoner euro i riskkapitallån

Dela
EU:s bank EIB tillhandahåller 25 miljoner euro i finansiering till det ledande svenska bioteknikbolaget Anocca som sin första InvestEU-investering i Sverige inom biovetenskap. EIB-lånet ska stödja investering i Anoccas utveckling av nästa generations immunonkologiska produkter.
Copyright: Anocca
Copyright: Anocca

PRESSMEDDELANDE

Luxemburg/Stockholm, 2022/12/21

Europeiska investeringsbanken, EIB, är en ledande aktör när det gäller finansiering av innovation inom biovetenskap för Europeiska unionen. I detta biovetenskapliga projekt stöder EIB Anocca, som är specialiserat på att utveckla nästa generations T-cellsimmunterapier för behandling av solida tumörer, i övergången till utveckling på det kliniska stadiet, med hjälp av finansiering genom riskkapitallån.

Paolo Gentiloni, EU-kommissionär för ekonomi, säger:

”Detta avtal är en av de första InvestEU-investeringarna i Sverige inom biovetenskap. Det är också ett viktigt bidrag till utvecklingen av toppmodern teknik som kan hjälpa oss i kampen mot cancer, i enlighet med Europas plan mot cancer. Forsknings- och utvecklingsinsatser kräver stora och uthålliga investeringar för att de lovande försöken ska kunna ge verkliga resultat i framtiden. InvestEU bidrar till denna ljusa framtid genom att ge innovativa företag tillgång till den finansiering som de behöver för att växa och fortsätta att vara innovativa.”

EIB:s vicepresident Thomas Östros, med ansvar för Sverige, kommenterar:

”Jag är imponerad av teamet och deras nyskapande tillvägagångssätt när det gäller att ta fram T-cellsterapier för cancerbehandling och jag är glad att kunna avisera det här stödet på 25 miljoner euro från EIB i form av riskkapitallån till det svenska bioteknikbolaget Anocca. I slutändan kommer vår finansiering att bidra till att påskynda den kliniska utvecklingen och ge patienter tillgång till innovativa terapier inom områden där det finns stora medicinska behov som inte har kunnat tillgodoses. Det här stödet bekräftar EIB:s roll som en ledande investerare inom innovation och biovetenskap och ökar Europas konkurrenskraft och roll som ett kraftcentrum inom forskning.”

Anoccas VD och medgrundare Reagan Jarvis säger:

”Vi är mycket glada att EIB har valt att stödja oss när vi bygger upp en kritisk del av europeisk avancerad kapacitet och infrastruktur inom bioteknik i Sverige. Annoca arbetar med att utvidga den kliniska och kommersiella omfattningen av cellterapier genom att utnyttja våra egna analys- och tillverkningsplattformar. Denna finansiering är avgörande för att vår första generation av T-cellsimmunterapier ska kunna utvecklas vidare för att prövas kliniskt för behandling av solida tumörer under 2024.’’

Anoccas styrelseordförande Hans Stråberg tillägger:

”Investeringen bekräftar ytterligare Anoccas nya spjutspetsmetod för immunterapi och stöder vår ambitiösa plan för att skapa en omfattande pipeline med banbrytande cancerterapier. Vi välkomnar EIB i vår lilla grupp av engagerade investerare när vi nu fortsätter att bygga upp ett ledande europeiskt bioteknikbolag med potential att förändra hur vi behandlar allvarliga sjukdomar.’’

Finansiering av innovativ teknik och forskning

EIB:s finansiering i form av riskkapitallån stärker den europeiska forskningen inom biovetenskap och bidrar till dess tekniska framsteg. Det är i linje med Horisont Europas prioriteringar att stärka Europeiska unionens vetenskapliga och tekniska grundval och därmed öka innovationskapacitet, konkurrenskraft och antalet arbetstillfällen i Europa.

Anoccas teknik innebär exakta och stabila analyser av T-cellsbiologi och tillhandahåller en rad terapier som specifikt utnyttjar eller påverkar T-cellsimmunitet. Annoca inriktar sig på att framställa T-cellsreceptorterapier inom onkologi och har en pipeline av nya T-cellsterapier under utveckling, vilket stämmer väl överens med målen för Europas plan mot cancer.

programmet ger Europeiska unionen väsentlig långsiktig finansiering genom att mobilisera betydande offentliga och privata medel för att stödja en hållbar återhämtning. Programmet bidrar till att generera ytterligare investeringar i enlighet med viktiga europeiska prioriteringar som den europeiska gröna given, den digitala omställningen och stöd till små och stora företag. InvestEU-programmet sammanför EU:s alla ekonomiska verktyg för att stödja investeringar genom att göra projektfinansieringen enklare, effektivare och flexiblare.

Programmet består av tre delar: InvestEU-fonden, InvestEU rådgivningscentrum och InvestEU-portalen. InvestEU-fonden implementeras genom finansiella partner som investerar i projekt med hjälp av EU:s budgetgaranti på 26,2 miljarder euro. Hela budgetgarantin stöder genomförandeparternas investeringsprojekt, ökar deras riskbärande förmåga och mobiliserar på så sätt minst 372 miljarder euro i ytterligare investeringar. Europeiska investeringsbanksgruppen, som också innefattar Europeiska investeringsfonden, är den huvudsakliga partnern för genomförande av InvestEU-programmet.

Bakgrundsinformation

Om EIB

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens bank, som ägs av EU:s 27 medlemsstater. Den är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till Europeiska unionens politiska mål. I EIB:s Färdplan för klimatbanken 2025 fastställs ambitionen att stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet under årtiondet fram till 2030, och anpassa all sin nya verksamhet till målen och principerna i Parisavtalet.

Om Anocca

Anocca använder sin avancerade teknik för att skapa nästa generations T-cellimmunterapier för behandling av solida tumörer med unik precision, hastighet och omfattning. Företaget bygger upp bibliotek av nya T-cellsimmunterapier som är specifikt inriktade på svårbehandlad cancer och kommer att inleda kliniska försök 2024. Utöver onkologi tillämpas företagets egna tekniker på utveckling av vacciner och behandling av autoimmuna sjukdomar.

Anocca grundades 2014 och leds av en erfaren ledningsgrupp som har tagit in 100 miljoner euro i finansiering från ledande nordiska investerare. Under 2022 har företaget säkrat 25 miljoner euro i finansiering från Europeiska investeringsbanken. Anoccas team med över 90 medarbetare är verksamt i toppmoderna FoU- och tillverkningsanläggningar i Södertälje.

Läs mer på www.anocca.com

Presskontakter:

EIB: Ulf Bergström (u.bergstrom@ext.eib.org). Tel.: +352 4379 77019

Webbplats: www.eib.org/press- Pressavdelning: +352 4379 21000 – press@eib.org

Anocca:Jacob Michlewicz, CFO, jacob.michlewicz@anocca.com, eller Katja Stout, katja@sciuscommunications.com, +44 778 94 35 990

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Copyright: Anocca
Copyright: Anocca
Ladda ned bild
Copyright: Anocca
Copyright: Anocca
Ladda ned bild
Copyright: Anocca
Copyright: Anocca
Ladda ned bild

Länkar

Om

Europeiska Investeringsbanken
Europeiska Investeringsbankenhttp://www.eib.org

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.  Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen ska stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet fram till 2030, samt mer än 50 % av EIB:s finansiering ska gå till klimat till 2025.

 

Följ Europeiska Investeringsbanken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska Investeringsbanken

EU-banken EIB stöttar svenskt bioteknikföretag med lån på 20 miljoner euro för utveckling av biofarmaceutiska produkter mot cancer och inflammatoriska sjukdomar23.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE Luxemburg/Stockholm, 2022/12/23 Sverige: EIB stöttar svenskt bioteknikföretag med lån på 20 miljoner euro för utveckling av biofarmaceutiska produkter mot cancer och inflammatoriska sjukdomar. EIB tillhandahåller ett lån på 20 miljoner euro till svenska bioteknikföretaget Affibody EIB-lånet ska finansiera forskning och utveckling av nästa generations biofarmaceutiska produkter mot cancer och inflammatoriska sjukdomar.

EIB stöttar banbrytande landbaserad laxodling med SEK 530 miljoner för grön, hållbar produktion av svensk lax till RE:OCEAN i Säffle20.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

EIB, EU:s klimatbank, gör en riskinvestering på 530 miljoner kronor i livsmedelsföretaget RE:OCEAN, som stödjer utvecklingen av Sveriges första landbaserad fiskodling i Säffle, Värmland. Detta projekt är en av de största investeringarna inom innovativ och hållbar matproduktion i Sverige någonsin, som stöttar den svenska bioekonomin genom att producera hållbar fisk i en storskalig, landbaserad och havsliknande miljö. Anläggningen i Säffle kommer att producera 10 000 ton fisk per år — det motsvarar en av fem laxar som äts i Sverige. Nästan all lax som äts i Sverige idag är importerad.

Ytterligare en halv miljard till svenska mikroföretag - svenska fintechbolaget Froda får EU-finansiering30.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Det svenska fintech-bolaget Froda får finansiering av Europeiska investeringsfonden för att fortsätta stödja innovativa svenska småföretag genom EU-programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI). Programmet samfinansieras av Europeiska unionen, Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska investeringsfonden (EIF). Med stödet kan Froda låna ut ytterligare över en halv miljard till svenska småföretagare.

Förverkligade klimatdrömmar-fotoutställning invigs i Malmö 25/1124.11.2022 15:36:29 CET | Pressmeddelande

24/11/2022 Fredagen den 25/11 inviger EU:s bank, Europeiska investeringsbanken (EIB), samt Malmö Stad en fotoutställning i centrala Malmö, på Malmö Live. Fotoutställningen visar 21 innovativa och klimatvänliga projekt för ökad hållbarhet, som EIB nyligen har finansierat i Sverige och som visar hur EU stödjer den gröna omställningen i svenska projekt. Bilderna kompletteras av bildtexter som förklarar hur EU stödjer grön energi, hållbara transporter, innovativ återvinning, vattensnåla duschar och andra innovationer i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum