Svenska PostkodlotterietSvenska PostkodlotterietSvenska Postkodlotteriet

Sverige för UNHCR och Amnesty International ska bekämpa könsbaserat våld i Venezuelas flyktingkris

Dela

I Venezuela utspelar sig just nu en av de värsta flyktingkriserna i modern tid. Sverige för UNHCR och Amnesty international ska starta ett samarbete för att skydda flyktingar från sexuellt och könsbaserat våld, samt öka medvetenheten om rättigheter och lokala skyddsmöjligheter. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet och är det största fleråriga bidraget från privat sektor till den venezuelanska flyktingkrisen.

Jesper Blomqvist med checken till Sverige för UNHCR:s generalsekreterare Åsa Widell och Amelie Häger. Foto: Magnus Sandberg.
Jesper Blomqvist med checken till Sverige för UNHCR:s generalsekreterare Åsa Widell och Amelie Häger. Foto: Magnus Sandberg.

-       Över fem miljoner människor har flytt Venezuela. Det gör det till världens näst största pågående flyktingkatastrof efter Syrien. Vårt övergripande mål är att genom olika aktiviteter och åtgärder skydda flickor, kvinnor samt HBTQI-personer mot övergrepp och diskriminering, säger Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare.

-       Vi vill bland annat skapa skyddade boenden med tillgång till specialiserat medicinskt, juridiskt och psykosocialt stödför människor på flykt i utsatta situationer. Projektet tar också fasta på vikten av att stärka kvinnors och flickors, samt HBTQI-personers rättigheter, säger Anna Johansson, tillförordnad generalsekreterare Amnesty International Sverige.

Sverige för UNHCR och Amnesty international ska bidra med sin erfarenhet och expertis för att tillsammans med venezuelanska flyktingartackla problemen med sexuellt och könsbaserat våld. Arbetet sker i de största mottagarländerna: Colombia, Peru och Ecuador. Projektet kommer att utveckla strategier för att utmana och sätta stopp för normer som rättfärdigar våld mot kvinnor, flickor och HBTQI-personer. Det kommer även  att stärka och förbättra lagar och politiska beslut som finns för att skydda de grupperna. Samtidigt ska samhällsskyddet stärkas, och flyktingar och människor i värdsamhällen ska själva kunna bli skickliga människorättsaktivister. Amnesty international och Sverige för UNHCR räknar med att nå fler än 650 000 personer genom projektet.  

-       Den venezuelanska flyktingkrisen är stor men hittills har rapporterna från den varit knapphändiga i vår del av världen. När världens största människorättsorganisation och världens ledande flyktingorganisation nu går samman gör de enorm skillnad. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi möjliggöra detta, säger Eva Struving, MD på Postkodlotteriet.

Projektet tilldelas 27,9 miljoner kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Postkodlotteriet varje år. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet förmedlat drygt elva miljarder kronor till ideella organisationers viktiga arbete.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jesper Blomqvist med checken till Sverige för UNHCR:s generalsekreterare Åsa Widell och Amelie Häger. Foto: Magnus Sandberg.
Jesper Blomqvist med checken till Sverige för UNHCR:s generalsekreterare Åsa Widell och Amelie Häger. Foto: Magnus Sandberg.
Ladda ned bild

Om

Svenska Postkodlotteriet
Svenska Postkodlotteriethttps://www.postkodlotteriet.se/

Sedan starten 2005 har Svenska Postkodlotteriet genererat mer än 11 miljarder kronor till ideella organisationer – tack vare alla som köpt lotter. Samtidigt har över 1 200 svenskar blivit miljonärer. Novamedia Sverige AB driver lotteriet på uppdrag av Svenska Postkodföreningen, som innehar en spellicens utfärdad av Spelinspektionen. Konceptet ägs av Novamedia B.V. Novamedia Sverige AB är ISO 27001-certifierat.

Följ Svenska Postkodlotteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Postkodlotteriet

Podcast gör plats för mänskliga berättelser om livet med barncancer18.3.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Barncancerfonden lanserar en podcast som i tolv avsnitt lyfter fram de situationer som barncancerdrabbade familjer genomgår. Tanken är att avsnitten ska ge stöd åt drabbade, samt svar på många av de frågor som närstående till den drabbade familjen kan ha. Målet är ett innerligt samtal som leder till igenkänning och gemenskap hos drabbade och anhöriga, samt ökad förståelse från samhället, vården och beslutsfattare. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.

AI-projekt ska stoppa övergrepp mot barn på nätet17.3.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Genom ny teknik som enklare identifierar förövare och offer, är målet att färre barn ska utsättas för sexuella övergrepp på nätet. Projektet kallas Stella Polaris och är en virtuell försvarsmakt för utsatta barn. Det genomförs av World Childhood Foundation och finansieras av Svenska Postkodlotteriet. Något liknande initiativ finns inte ännu, men ska skapas under de fyra år projektet löper.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum