Sverige för UNHCR

Sverige för UNHCR och Amnesty International ska bekämpa könsbaserat våld i Venezuelas flyktingkris

Dela

I Venezuela utspelar sig just nu en av de värsta flyktingkriserna i modern tid. Sverige för UNHCR och Amnesty international ska starta ett samarbete för att skydda flyktingar från sexuellt och könsbaserat våld, samt öka medvetenheten om rättigheter och lokala skyddsmöjligheter. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet och är det största fleråriga bidraget från privat sektor till den venezuelanska flyktingkrisen.

– Över fem miljoner människor har flytt Venezuela. Det gör det till världens näst största pågående flyktingkatastrof efter Syrien. Vårt övergripande mål är att genom olika aktiviteter och åtgärder skydda flickor, kvinnor samt HBTQI-personer mot övergrepp och diskriminering, säger Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare.

– Vi vill bland annat skapa skyddade boenden med tillgång till specialiserat medicinskt, juridiskt och psykosocialt stöd för människor på flykt i utsatta situationer. Projektet tar också fasta på vikten av att stärka kvinnors och flickors rättigheter, säger Anna Johansson, tillförordnad generalsekreterare Amnesty International Sverige.

Sverige för UNHCR och Amnesty international ska bidra med sin erfarenhet och expertis för att tillsammans med venezuelanska flyktingar tackla problemen med sexuellt och könsbaserat våld. Arbetet sker i de största mottagarländerna: Colombia, Peru och Ecuador. Projektet kommer att utveckla strategier för att utmana och sätta stopp för normer som rättfärdigar våld mot kvinnor, flickor och HBTQI-personer. Det kommer även att stärka och förbättra lagar och politiska beslut som finns för att skydda de grupperna. Samtidigt ska samhällsskyddet stärkas, och flyktingar och människor i värdsamhällen ska själva kunna bli skickliga människorättsaktivister. Amnesty international och Sverige för UNHCR räknar med att nå fler än 650 000 personer genom projektet.

– Den venezuelanska flyktingkrisen är stor men hittills har rapporterna från den varit knapphändiga i vår del av världen. När världens största människorättsorganisation och världens ledande flyktingorganisation nu går samman gör de enorm skillnad. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi möjliggöra detta, säger Eva Struving, MD på Postkodlotteriet.

Projektet tilldelas 27,9 miljoner kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Postkodlotteriet varje år. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet förmedlat drygt elva miljarder kronor till ideella organisationers viktiga arbete.

Kontakter

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Spring Olympialoppet för en bättre värld – hjälp människor på flykt22.3.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande

Med start den 19 maj arrangerar Sveriges Olympiska Kommitté för första gången Olympialoppet. Ett motionslopp på fem kilometer som passar alla, från elit till glad motionär. Här gäller den olympiska andan att det viktigaste inte är att segra utan att kämpa väl. Varje år springer vi tillsammans för en god sak som kan göra världen lite bättre. I år springer vi Olympialoppet för människor som flyr genom en insamling till Sverige för UNHCR och deras arbete till förmån för människor på flykt. Anmälningsavgiften till loppet är 200 kronor. 100 kronor av dessa går direkt till Sverige för UNHCR. Olympialoppets huvudpartner UNIQLO dubblar dessutom insamlat belopp till Sverige för UNHCR.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum