Sverige för UNHCR

Sverige för UNHCR uppmärksammar de som kom 2015 – öppnar fotoutställning på Stockholms Central

Dela

Fem år sedan svenskarna med öppna armar mottog de tusentals människor på flykt som kom till Stockholms Central 2015, öppnar Sverige för UNHCR en fotoutställning på samma plats för att uppmärksamma att de som kom – och att flyktingkrisen i världen är långt ifrån över.

Den 2 september är det fem år sedan världen skakades av den fruktansvärda bilden på den syriska pojken Alan Kurdi som omkom under färden över Medelhavet. Idag, fem år senare, är fler människor på flykt i världen än någonsin och fortfarande väljer tusentals att riskera sina liv på Medelhavet i hopp om en tryggare framtid.

– Hittills i år har ungefär två människor dött på Medelhavet – varje dag. Det pratas ofta om flyktingkrisen som något som varit, som skulle vara över nu. Det är precis tvärtom, idag är närmare 80 miljoner människor på flykt vilket är fler än någonsin. Flyktingkrisen i världen pågår i allra högsta grad, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

För att uppmärksamma de som kom under 2015 har Sverige för UNHCR tillsammans med fotografen Pieter Ten Hoopen, som tidigare ställt ut på bland annat Fotografiska, skapat en utställning som tar plats på Stockholms Central. Gemensamt är att personerna i utställningen även har kvar sina tidigare hemnycklar.

– Genom att fokusera på något så vardagligt som hemnycklar - något som vi alla bär runt på i fickan utan att direkt lägga något vikt vid dem - hoppas vi kunna väcka igenkänning och empati för den svåra resa som dessa människor har varit med om. Med utställningen vill vi bort från siffror och statistik och väcka liv i det engagemang för flyktingar som brann så starkt för fem år sedan, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Fotoutställningen ”Hoppet om ett hem” pågår den 31 augusti till 6 september på Stockholms Central.

Läs mer om utställningen på www.hoppetometthem.se

Kontakt
Ulrika Belin, Projektledare, Sverige för UNHCR
Mob: 073 914 70 39
Epost: Ulrika.belin@sverigeforunhcr.se

Nyckelord

Om

Sverige för UNHCR
Sverige för UNHCR
Linnégatan 18
114 47 Stockholm

https://sverigeforunhcr.se/

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

 

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

Stjärnspelarna Asmit Begović och Alphonso Davis spelar virtuell fotbollsturnering till förmån för UNHCR:s arbete mot coronaviruset24.4.2020 09:56:11 CESTPressmeddelande

Den berömda AC Milan-målvakten Asmir Begović och FC Bayern Münchens tonårssensation Alphonso Davies kommer att mötas i en eFootball PES2020 livestream-turnering på lördagen den 25 april. De två spelarna, båda före detta flyktingar, kommer att göra upp om segern för att samla in pengar till UNHCR, FN:s flyktingorgans insatser mot covid-19.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum