Svenska Handbollslandslaget

Sverige i dubbelmöte med Brasilien i höst

Dela

I helgen avslutades landslagssäsongen för de svenska damerna – nu står det klart att nästa inleds med matcher mot Brasilien i Uppsala och Eskilstuna. – Det är en högklassig motståndare och därmed en riktigt bra värdemätare för oss inför kommande mästerskap, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Foto: Jeanette Lindeskog/Handbollslandslaget
Foto: Jeanette Lindeskog/Handbollslandslaget

På Island i onsdags säkrade de svenska damerna EM-biljetten och i lördags avslutades kvalet när Turkiet besegrades hemma i Helsingborg. Därmed sattes också punkt på en fin landslagssäsong som inleddes med en historisk semifinalplats i OS, följdes upp med en femteplats i VM och alltså avslutades med EM-avancemang. 

EM avgörs i Montenegro, Nordmakedonien och Slovenien 4–20 november och lottningen äger rum den här veckan. Redan nu står det dock klart att Sverige kommer att ställas mot en stark motståndare i två matcher under höstens första landslagsvecka. Torsdagen den 29 september möts lagen i IFU Arena i Uppsala och lördag den 1 oktober är det sedan dags att göra upp i STIGA Sports Arena i Eskilstuna, där Sverige i höstas inledde EM-kvalet mot Island. 

– Jag hoppas att folk går man ur huse i Uppsala och att vi sen får återuppleva den fantastisk stämningen som publiken i Eskilstuna bjöd på i höstas, säger förbundskaptenen Tomas Axnér

Sverige och Brasilien möttes senast i OS i Tokyo förra sommaren och då vann Sverige med 34–31 efter att Jamina Roberts och Elin Hansson gjort flest mål för Sverige, sex stycken vardera. 

– Jag är nöjd med att vi får möjlighet att möta Brasilien som spelar på ett annorlunda och lite okonventionellt sätt. Det är både lärorikt och utmanande för oss i våra förberedelser inför EM en dryg månad senare, fortsätter Axnér. 

Anna Lindström, Chef Möten & Evenemang, Destination Uppsala:

– Vi är glada för att vi återigen får stå som värd för en handbollsfest i Uppsala efter flera lyckades finalhelger i Gjensidige USM. EM-kvalet 2020 skulle ju ha avslutats i IFU Arena men då kom pandemin i vägen, så vi har verkligen längtat efter att välkomna landslaget igen.  

– Det är naturligtvis fantastiskt att två av världens bästa landslag kommer att spela i Uppsala. Vårt mål är att IFU Arena ska vara välfyllt och stämningen på topp. Det kommer att bli magiskt och ett stort lyft för handbollen såväl i Uppsala som i hela regionen, säger Anders Olsson, klubbdirektör i Uppsala HK. 

Lars Bergkvist, marknadsansvarig, Eskilstuna Guif: 

– Handbollsintresset i Eskilstuna är mycket stort, det såg vi inte minst när EM-kvalet inleddes hösten 2021 med Sverige–Island. Då var det närmare 2 500 på läktarna som lyfte fram Sverige till en storseger med bra drag på läktarna. Att Eskilstuna Guif redan nu får möjlighet att stå som värd för ytterligare en landskamp är ett fint kvitto på att vi kunde bjuda på ett fint arrangemang och att landslaget trivdes i Eskilstuna. Vi har är glada att vi har möjlighet att genomföra landskampen tack vare ett nära samarbete med Destination Eskilstuna och med stöd ur STIGA Sports evenemangsfond. 

Biljetterna till landskamperna mot Brasilien släpps den 25 maj på Handbollslandslaget.se/biljetter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Jeanette Lindeskog/Handbollslandslaget
Foto: Jeanette Lindeskog/Handbollslandslaget
Ladda ned bild

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum