Svenska Handbollslandslaget

Sverige inleder EM-kvalet i Eskilstuna

Dela

Det svenska damlandslaget OS-laddar just nu i Kungälv, men vid sidan av pågår planeringen för kommande mästerskap. Nu står det klart att den inledande matchen i kvalet till EM 2022 mot Island kommer att spelas i Stiga Sports Arena i Eskilstuna den 7 oktober.

För fjärde gången i rad är de svenska damerna kvalificerade för OS och om två veckor lyfter planet mot Japan. I december väntar sedan i Spanien fjärde raka VM-slutspelet och under hösten inleds kvalet till EM 2022.

Sverige har spelat tio raka EM-slutspel, med silver 2010 och brons 2014 som de största framgångarna och har lottats i en grupp med Serbien, Island och Turkiet. Lagen möts såväl hemma som borta och de två bästa går får i november 2022 spela EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro.

Kvalet är uppdelat i tre kvalperioder där den första är i oktober. Sverige inleder hemma mot Island, en match som spelas i Stiga Sports Arena i Eskilstuna torsdagen den 7 oktober. 9 eller 10 oktober kommer Sverige sedan att möta Turkiet på bortaplan.

– Det känns bra att inleda kvalveckan på hemmaplan i Eskilstuna där vi vet att våra våra förutsättningar med boende, träning och arena är högklassiga. Som alltid är vårt mål att gå till mästerskap och jag ser våra chanser att kvala in till vårt elfte raka EM som väldigt goda. Just nu har vi fullt fokus på OS, sedan kommer vi sätta oss i höst och gå förbereda oss på att ta emot Island, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Mikael Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna:

– Jag ser fram emot att Eskilstuna återigen står värd för ett stort handbollsevenemang. Handbollslandslaget, Eskilstuna Guif och Destination Eskilstuna har ett gott samarbete och vi fortsätter vårt långsiktiga, strategiska arbete för att Eskilstuna ska vara en intressant evenemangsstad.

Information om publik och biljettsläpp kommer under hösten.

EM 2022

Datum: 4–20 november 2022
Värdstäder: Ljubljana (Slovenien), Celje (Slovenien), Skopje (Nordmakedonien) och Podgorica (Montenegro)
Antal lag: 16
Direktkvalificerade: Norge (regerande mästare), Slovenien, Nordmakedonien, Montenegro (värdnationer)
Kvalformat: Sex grupper á fyra lag, de två bästa i varje grupp går till EM 2022

KVAL TILL EM 2022

Grupp A: Ryssland, Polen, Schweiz, Litauen
Grupp B: Danmark, Rumänien, Österrike, Färöarna
Grupp C: Nederländerna, Tyskland, Belarus, Grekland
Grupp D: Frankrike, Kroatien, Tjeckien, Ukraina
Grupp E: Spanien, Ungern, Slovakien, Portugal
Grupp F: Sverige, Serbien, Island, Turkiet

GRUPP F

7 oktober 2021: Sverige–Island (spelas i Eskilstuna)
6/7 oktober: Serbien–Turkiet
9/10 oktober 2021: Turkiet–Sverige, Island–Serbien
2/3 mars 2022: Serbien–Sverige, Turkiet–Island
5/6 mars 2022: Sverige–Serbienm Island–Turkiet
20/21 april 2022: Island–Sverige, Turkiet–Serbien
23/24 april 2022: Sverige–Turkiet, Serbien–Island

Kontakter

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 23 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap.

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Handbolls-EM kan spelas i Sverige både 2026 och 202820.10.2021 15:10:32 CEST | Pressmeddelande

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum