Röda korset

Sverige kan hamna på EU:s bottennivå för familjeåterförening

Dela

Sverige riskerar bli ett av de EU-länder där det är svårast för splittrade familjer att få återförenas. Det visar en ny kartläggning från Svenska Röda Korset, där man jämfört det förslag som den migrationspolitiska kommittén just nu diskuterar med övriga EU-länder.

Kartläggningen från Svenska Röda Korset visar att Sverige kan bli ett av de åtta EU-länder med strängast regler för familjeåterförening i EU, om det förslag som nu ligger på den parlamentariska migrationskommitténs bord genomförs. Enligt förslaget måste alternativt skyddsbehövande, exempelvis merparten av dem som flytt från Syrien, uppfylla mycket tuffa försörjningsvillkor för att få återförenas med sin familj. I praktiken skulle detta omöjliggöra för många personer att få återförenas med sina barn eller sin partner.

Jämförelsen mellan andra EU-länder visar att alternativt skyddsbehövande har rätt till familjeåterförening i 20 av 24 länder. De flesta av de länder som har ett försörjningskrav medger undantag under minst tre månader efter att anknytningspersonen har beviljats status som alternativt skyddsbehövande. Här kommer således Sverige att särskilja sig om man inför det förslag som nu diskuteras, där det inte finns något undantag.

− Barn riskerar med detta förslag att få leva många år åtskilda från sina föräldrar. De humanitära konsekvenserna skulle bli mycket allvarliga, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

Han fortsätter:

− Många av riksdagspartierna har framfört att Sverige inte ska särskilja sig från övriga EU-länders migrationspolitik. Men om detta förslag genomförs kommer Sverige att skilja ut sig till det sämre.

− Att hålla familjer splittrade är dåligt för integrationen, det visar all vår erfarenhet. När man inte får leva tillsammans med sina barn är det svårt att fokusera på att lära sig svenska, utbilda sig och skaffa ett jobb.

En undersökning från Novus från 2020 visar att 59 procent av svenska folket instämmer helt eller delvis i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset informerar sjukhusbesökare om covid-19 - får stöd av IKEA11.5.2020 10:00:00 CESTPressmeddelande

Med start 11 maj kommer volontärer från Röda Korset att bemanna ett tält utanför Helsingborgs lasarett, detta med anledning av coronaviruset. Syftet med insatsen är att stötta sjukvården genom att informera besökarna om covid-19 på flera olika språk och om hur du kan hantera din oro. Tälten har donerats till Röda Korset av IKEA, och används vanligtvis som tillfälliga hem eller fältkliniker i flyktingläger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum