Röda korset

Sverige kan hamna på EU:s bottennivå för familjeåterförening

Dela
Sverige riskerar bli ett av de EU-länder där det är svårast för splittrade familjer att få återförenas. Det visar en ny kartläggning från Svenska Röda Korset, där man jämfört det förslag som den migrationspolitiska kommittén just nu diskuterar med övriga EU-länder.

Kartläggningen från Svenska Röda Korset visar att Sverige kan bli ett av de åtta EU-länder med strängast regler för familjeåterförening i EU, om det förslag som nu ligger på den parlamentariska migrationskommitténs bord genomförs. Enligt förslaget måste alternativt skyddsbehövande, exempelvis merparten av dem som flytt från Syrien, uppfylla mycket tuffa försörjningsvillkor för att få återförenas med sin familj. I praktiken skulle detta omöjliggöra för många personer att få återförenas med sina barn eller sin partner.

Jämförelsen mellan andra EU-länder visar att alternativt skyddsbehövande har rätt till familjeåterförening i 20 av 24 länder. De flesta av de länder som har ett försörjningskrav medger undantag under minst tre månader efter att anknytningspersonen har beviljats status som alternativt skyddsbehövande. Här kommer således Sverige att särskilja sig om man inför det förslag som nu diskuteras, där det inte finns något undantag.

− Barn riskerar med detta förslag att få leva många år åtskilda från sina föräldrar. De humanitära konsekvenserna skulle bli mycket allvarliga, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

Han fortsätter:

− Många av riksdagspartierna har framfört att Sverige inte ska särskilja sig från övriga EU-länders migrationspolitik. Men om detta förslag genomförs kommer Sverige att skilja ut sig till det sämre.

− Att hålla familjer splittrade är dåligt för integrationen, det visar all vår erfarenhet. När man inte får leva tillsammans med sina barn är det svårt att fokusera på att lära sig svenska, utbilda sig och skaffa ett jobb.

En undersökning från Novus från 2020 visar att 59 procent av svenska folket instämmer helt eller delvis i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

Ny rapport: Den ekonomiska situationen för ukrainska flyktingar i Sverige är akut23.2.2024 07:55:00 CET | Pressmeddelande

En enkät gjord av Röda Korset som besvarats av 374 ukrainska flyktingar visar att många upplever situationen i Sverige som svår. Centrala hinder som återkommer är att dagersättningen är otillräcklig, svårigheter när det gäller tillgången till vård och som uppkommer vid avsaknad av personnummer. Den låga dagersättningen har skapat en akut situation och idag lever ett stort antal flyktingar i stor utsatthet i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye