Svenska Jägareförbundet

Sverige kan tappa greppet om vargförvaltningen till EU

Dela

Sverige är på väg att tappa greppet om vargförvaltningen till EU – om stammen fortsätter att växa. – Vi står vid ett vägskäl. Om vi inte minskar vargstammen nu kan Sverige låsas fast med fler vargar än vad riksdagen beslutat, säger Peter Eriksson, ordförande för Svenska Jägareförbundet.

Foto Magnus Rydholm
Foto Magnus Rydholm

Åtta länsstyrelser kommer under september månad att besluta om vinterns vargjakt. 

Svenska Jägareförbundet menar att länsstyrelserna måste minska stammen från de drygt 400 djur som forskarna beräknat ska finnas i höst till runt 300 stycken kommande år.

– Tyvärr finns det en alltför stor försiktighet vid tilldelningsbesluten. Detta har medfört att stammen ökar. Fokus verkar bara ligga på att stammens storlek inte får gå under 300 djur, inte på att bromsa tillväxten eller minska stammen. Med den tillväxt vi har i vargstammen är det helt odramatiskt om vi går under den 300, för redan samma år – efter valpningen – kommer vi vara över igen, säger Peter Eriksson. 

För att förvalta en art behövs en relativ hög avskjutning. Exempelvis fälls över 30 procent av vildsvinstammen och cirka 25 procent av älgarna varje år.  

– Ett antal olika domstolar har pekat på att det finns en gräns för hur många vargar ett land kan tillåtas ta ut ur en stam. Ifall stammen ökar kan vi hamna i ett moment 22 där stammen inte får sänkas till de nivåer som riksdagen beslutat om, enbart för att de blivit fler. Agerar man inte nu kan det vara för sent.

Svenska Jägareförbundet är besviket på att regering och riksdag släppt taget om vargförvaltningen till myndigheterna – och inte säkerställt att riksdagsbeslutet från 2013 blev verklighet. 

– Om Naturvårdsverket och länsstyrelserna låter vargstammen öka riskerar all makt att överlåtas till EU.

Peter Eriksson menar därför att länsstyrelser och myndigheter måste hålla stammen på en låg nivå för att vara säkra på att behålla beslutanderätten i landet, samt stärka inflytandet för Viltförvaltningsdelegationerna.

– Vi vill se en licens- och skyddsjakt som minskar vargstammen rejält – med minst 100 djur. Därtill måste regering och riksdag genomföra kraftiga åtgärder för att säkerställa en rovdjursförvaltning som jägare, djurägare och landsbygdsbor har förtroende för, säger Peter Eriksson.
 

För mer information:

Peter Eriksson, ordförare, Svenska Jägareförbundet, 070-332 15 70

Länk

Så har vargstammen ökat 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto Magnus Rydholm
Foto Magnus Rydholm
Ladda ned bild
Peter Eriksson.
Peter Eriksson.
Ladda ned bild

Om

Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet
Öster Malma
611 91 Nyköping

077-18 30 300https://jagareforbundet.se/

Svenska Jägareförbundet är en medlemsorganisation med 157 000 medlemmar. Organisationen består av 22 länsföreningar och är verksam över hela landet.

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Samhällets acceptans för jakt och viltvård - Sveriges Vildnads seminarium 202016.10.2020 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Jakt och viltförvaltning behövs för att upprätthålla samhällsviktiga avvägningar mellan viltets värden och kostnader. Samtidigt är det bara en liten del av Sveriges befolkning, omkring 3%, som jagar. Ytterst vilar därför möjligheten till jakt och viltförvaltning på samhällets acceptans för dessa verksamheter. Årets seminarium kommer belysa och samtala kring dessa frågor. Webb-seminariet äger rum fredagen den 27 november kl 10 - 15.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum