Röda korset

Sverige måste ge hållbart skydd för människor som flyr från Afghanistan

Dela

Situationen i Afghanistan är extremt allvarlig. Sverige har sedan i mitten på juli stoppat utvisningarna till Afghanistan och tar i dagsläget inga nya beslut i asylärenden som rör afghanska medborgare. Dock lever många människor i Sverige, varav många barn och unga, i stor ovisshet och osäkerhet om framtiden. Sverige måste nu kunna garantera att de grundläggande humanitära behoven tillgodoses för människor i denna utsatta situation, menar Svenska Röda Korset.

Foto: Svenska Röda Korset
Foto: Svenska Röda Korset

 I en sådan här situation kan oro och ovisshet äta upp en. Då blir det svårt att bearbeta traumatiska upplevelser och att hitta en mening i tillvaron. Många människor riskerar också att hamna i en limbosituation när deras utvisningsbeslut inte kan verkställas. De måste få veta att de kommer att ha tak över huvudet och mat på bordet under kommande månader, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.  

Röda Korset har under flera år larmat om att säkerhetsläget i Afghanistan varit så osäkert att alla tvångsutvisningar till landet bör stoppas. Efter den senaste tidens händelser har situationen förändrats så pass mycket att tidigare beslut måste omprövas för att säkerställa en rättssäker prövning.  

 Vi ser en dramatisk förändring av säkerhetsläget i landet och den humanitära situationen är akut. Med den vetskapen bör beslut fattas som ger personer från Afghanistan ny prövning av sina asylskäl, och också ett erkännande av sina individuella skyddsbehov, säger Martin Ärnlöv.  

     Svenska Röda Korset anser att: 

  • Afghaner i Sverige vars utvisningsbeslut inte kan verkställas bör omfattas av LMA - Lag om mottagande av asylsökande, mfl - för att kunna tillgodose grundläggande humanitära behov. 
  • Mot bakgrund av det förändrade säkerhetsläget i Afghanistan bör de afghanska medborgare få som sökt skydd i Sverige få en ny prövning av sina skyddsskäl i enlighet med Utlänningslagen.     
  • Fler människor är på flykt i världen än någonsin tidigare. Därmed ökar också behovet av att kunna söka och få skydd genom säkra och lagliga vägar. Sverige bör agera inom EU för att underlätta för människor som har ett skyddsbehov ska få skydd och fortsätta arbetet med säkra och lagliga vägar för särskilt utsatta grupper ur Afghanistan. Ett särskilt fokus bör ligga på kvinnor och flickor och minoriteter som löper en ökad och akut risk för förföljelse. 

Kontakter

Bilder

Foto: Svenska Röda Korset
Foto: Svenska Röda Korset
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv. Foto: Kim Eldinadotter
Martin Ärnlöv. Foto: Kim Eldinadotter
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Stort intresse för Röda Korsets digitala första hjälpen-utbildningar 10.9.2021 14:45:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 40 procent av svenskarna upplever att de har otillräckliga kunskaper i första hjälpen, enligt en ny Sifo-undersökning. Nu satsar Röda Korset, som är världsledande inom första hjälpen-utbildningar, på att förändra sättet människor lär sig livräddning på, bland annat genom digitala lösningar och hittills har tusentals svenskar sökt sig till online-utbildningarna.

4 200 anhöriga saknas av personer i Sverige29.8.2021 20:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 100 människor i Sverige information om vad som hänt nästan 4 200 anhöriga i utlandet. Många familjer till saknade personer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt – ett lidande som i många fall förlängts av covid-19. Samtidigt ställs ofta familjerna inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum