Svenska Handbollslandslaget

Sverige mot Danmark i EM-gruppspelet

Dela

Danmark, hemmanationen Slovenien och Serbien blir det tre svenska motståndarna i EM i november, det står klart efter dagens lottning.

Förra veckan blev de svenska damerna klara för elfte raka EM-slutspelet efter att ha vunnit kvalgruppen, i dag ägde lottningen rum i den slovenska huvudstaden Ljubljana. 

Sverige, som var placerat i seedningsgrupp 2, lottades mot VM-bronsmedaljören Danmark, hemmanationen Slovenien och Serbien. Gruppen kommer att avgöras i Celje och de tre bästa lagen går vidare till huvudrundan i Ljubljana. 

– Målsättningen är förstås att ta oss vidare med så bra förutsättningar som möjligt, säger förbundskaptenen Tomas Axnér som säger så här om motståndarna: 

– Serbien har vi mött två gånger i kvalet och har ganska bra koll på. Vi förlorade på bortaplan, men när vi får det att stämma, som i returmatchen, är vi ett bättre lag. Det är ett ungt och spännande lag som förmodligen kommer att bli bättre. 

– Slovenien har vi inte mött under min tid som förbundskapten, men de var med i EM senast och var ganska nära i många matcher. De har en X-factor i sin superstjärna på högernio, Ana Gros, och har fördelen av hemmaplan i handbollsmetropolen Celje. Skulle man bortse från hemmaplanen är vi ett starkare lag, men de kommer bli svåra för alla inför hemmapubliken. 

– Danmark har tagit väldigt stora steg i de senaste mästerskapen och är ett av de fyra bästa lagen i världen just nu, det visade de både i hemma-EM och nu senast på VM där de tog medalj. En tuff motståndare, men också en häftig derbymatch att spela. 

Tar sig Sverige vidare väntar de tre bästa lagen från grupp A som innehåller regerande världs- och europamästaren Norge, Ungern, Kroatien och Schweiz. 

Nästa landslagssamling för Sverige är i september då ett dubbelmöte med Brasilien väntar i Uppsala och Eskilstuna.  

EM 2022

Datum: 4–20 november 2022
Värdstäder: Ljubljana, Slovenien (Arena Stozice, 12 840), Celje, Slovenien (Arena Zlatorog, 5 800), Skopje, Nordmakedonien (Boris Trajkovski, 6 173), Podgorica, Montenegro (Arena Moraca, 5 000).
Grupp A (Ljubljana): Norge, Ungern, Kroatien, Schweiz
Grupp B (Celje): Danmark, Sverige, Slovenien, Serbien
Grupp C (Skopje): Frankrike, Nederländerna, Nordmakedonien, Rumänien
Grupp D (Podgorica): Polen, Montenegro, Tyskland, Spanien
De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan där grupperna A och B korsas och C och D. Ettorna och tvåorna i respektive grupp i huvudrundan går till semifinal, treorna till match om femteplats.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum