Svenska Handbollslandslaget

Sverige möter Uzbekistan i VM-premiären

Dela

Det asiatiska mästerskapet har i helgen avlutats och därmed står det också klart att det är Uzbekistan som tar plats i grupp D i VM där förutom Sverige också Nederländerna och Puerto Rico finns.

När lottningen till VM i Spanien (1–19 december) ägde rum i mitten av augusti stod det klart att Sverige skulle möta regerande världsmästaren Nederländerna, vinnaren i det nordamerikanska/karibiska mästerskapet och femman i det asiatiska mästerskapet. De två senare mästerskapen tvingades senareläggas på grund av pandemin.

Puerto Rico vann för många veckor sedan det nordamerikanska/karibiska mästerskapen och den här veckan avgjordes det asiatiska mästerskapet i Jordanien.

Asien har sex platser i VM och dessa togs av mästaren Sydkorea, tvåan Japan, trean Kazakstan, fyran Iran och femman Uzbekistan samt Kina som inte deltog i mästerskapet men har fått ett wild card.

Uzbekistan slutade fyra av fem lag i gruppspelet efter seger mot Singapore (33–16), men förluster mot Sydkorea (19–45), Kazakstan (28–31) och Hongkong (27–30). I första placeringsmatch besegrades med Jordanien med 34–26 och i matchen om femteplatsen, där den sista asiatiska biljetten till Spanien skulle delas ut, togs det revansch på Hongkong och matchen slutade 28–25.

Sverige och Uzbekistan har aldrig tidigare möts, men ställs mot varandra i Torrevieja den 3 december. Två dagar senare möter Sverige Puerto Rico och den 7 december avslutas gruppspelet med match mot Nederländerna. De tre bästa lagen går vidare till huvudrundan i Castellon där de tre främsta lagen av Norge, Rumänien, Kazakstan och Iran ansluter.

VM 2021

Datum: 1–19 december 2021
Värdland: Spanien
Spelorter: Castellon, Granollers, Lliria, Torrevieja
Format: Åtta grupper á fyra lag, de tre bästa i varje grupp går till huvudrundan får det är fyra grupper á sex lag. De två bästa i varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal.
Grupp A: Frankrike, Montenegro, Angola, Slovenien
Grupp B: Ryska Handbollförbundets lag, Serbien, Kamerun, Polen
Grupp C: Norge, Rumänien, Kazakstan, Iran
Grupp D: Nederländerna, Sverige, Puerto Rico, Uzbekistan
Grupp E: Tyskland, Ungern, Tjeckien, Slovakien
Grupp F: Danmark, Sydkorea, Tunisien, Kongo-Brazzaville
Grupp G: Kroatien, Japan, ettan i syd- & centralamerikanska mästerskapen*, trean i syd- & centralamerikanska mästerskapen*
Grupp H: Spanien, Österrike, tvåan i syd- & centralamerikanska mästerskapen*, Kina
* Syd- och centralamerikanska mästerskapen avgörs i Paraguay 5–9 oktober

SVERIGES GRUPPSPELSMATCHER 
3 december: Uzbekistan (20.30)
5 december: Puerto Rico (15.30)
7 december: Nederländerna (20.30)
Matchtiderna kan ändras

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson

Kontakter

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 23 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap.

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Handbolls-EM kan spelas i Sverige både 2026 och 202820.10.2021 15:10:32 CEST | Pressmeddelande

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum