Svenska institutet

Sverige och Indien utvecklar lösningar för framtidens transporter

Dela

Den 26–28 februari 2021 bjuder Svenska institutet in till ett 42-timmar långt digitalt hackaton: Sweden-India Mobility Hack – Changing the way we move. Ett femtiotal partners från internationella branschledande företag till startups, inkubatorer och forskningsinstitut från Indien och Sverige har anslutit sig. Målet är att gemensamt arbeta med viktiga frågor gällande säkra och hållbara transporter.

Cirka tusen deltagare; studenter, entreprenörer, innovationsexperter, utvecklare, designers och experter från Sverige och Indien kommer att arbeta tillsammans i team för att ta fram innovativa idéer på fördefinierade, reella utmaningar.

Utmaningarna som deltagarna ska ta sig an har delats upp enligt följande:

  • dödliga olyckor i trafiken
  • säkra och hållbara transporter
  • luftföroreningar/utsläpp från trafiksektorn
  • infrastruktur för uppkopplade fordon
  • hållbar logistik

Deltagarna kommer att ha tillgång till ett unikt nätverk av svenska och indiska företag som Scania, Ericsson, IKEA, Volvo, Altair, Autoliv och Tata Motors samt flera ansedda lärosäten. Dessa bidrar även med mentorer som guidar de deltagande teamen under hackatonets gång.

De vinnande lösningarna pitchar sina idéer och får stöd av organisationerna och företagen i att vidareutveckla, förverkliga och implementera lösningarna. I juryn som utser de vinnande förslagen finns bland andra ElsaMarie D’Silva, Grundare av Red Dot Foundation, Paul Welander, Vice vd Volvo Car Group och Astrid Linder, Professor i trafiksäkerhet på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Temat mobilitet har också en stark koppling till det gemensamma innovationspartnerskap som finns mellan Sverige och Indien. I februari 2020 undertecknades ett samarbetsavtal för att markera starten för SITIS (Sweden-India Transport Innovation and Safety Partnership). Avtalet samlar ledande svenska och indiska företag och institut i ett långsiktigt och globalt samarbete, med målet att skapa en plattform för tillämpad forskning och innovation inom området säkra och hållbara transporter.

Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, ser att projektet kan stödja samarbete och innovation även efter att hacket har genomförts:

– Ledande företag, experter och topptalanger från båda våra länder deltar i det här hackatonet kring frågor som berör oss alla. Det ligger väl i linje med SI:s uppdrag att sätta Sverige på kartan internationellt och skapa möjligheter att hitta lösningar på globala utmaningar. Vi har stora förväntningar inför vilka idéer och samarbeten det här kommer att bli startskottet för. 

Sveriges ambassad i New Delhi och generalkonsulatet i Mumbai är partners och medorganisatörer i hacket. Klas Molin är Sveriges ambassadör i Indien:

– Hållbara transporter och trafiksäkerhet är områden som våra regeringar är djupt engagerade i. Eftersom utsläpp, trafikolyckor och ineffektiva trafikflöden berör fler och fler av världens större städer är det glädjande att vi inom ramen för det här hackatonet tar itu med och utvecklar lösningar på dessa problem.

Läs mer på hack.sweden.

För mer information, kontakta Ulrika Horn af Rantzien, kommunikatör Svenska institutet, ulrika.hornafrantzien@si.se, 08 453 78 89.

Fakta Hackaton

Ett hackaton är en innovationstävling. Under en kort tidsrymd, ofta mellan 24 och 48 timmar, arbetar deltagare, kallade ”hackare”, i team utifrån specifika utmaningar. För att lösa utmaningen har deltagarna hjälp av mentorer inom många olika expertområden. Ofta bygger man lösningarna på öppna data, dvs data som är tillgängligt för alla att fritt dela och återanvända. I slutet av hackatonet utser en jury vinnare utifrån ett antal fördefinierade kriterier.

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Swedish Design Movement – en hållbar designrörelse tar plats i Paris31.8.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan design vara nyckeln till en hållbar framtid? För första gången presenteras nya Swedish Design Movement samlat för en internationell publik. Under september går över trettio svenska formgivare och designföretag samman i en gemensam manifestation på Svenska institutet i Paris. I utställningar och seminarier möter de branschkollegor och diskuterar hur design kan bidra till en hållbar omställning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum