Sida

Sverige och Liberia värdar för Västafrikas första officiella havsmiljökonferens någonsin

Dela

Idag invigs Blue Oceans Conference i Liberias huvudstad Monrovia – den första stora officiella havsmiljökonferensen i Västafrika. Mötet är startskottet för att bygga vidare på det engagemang som FN:s havskonferens skapade och vända den negativa utvecklingen när det gäller havsmiljön i den afrikanska regionen.

”Många utsatta människors liv är helt beroende av havet, till exempel för sin inkomst. Att bevara och hållbart nyttja våra hav och marina resurser är en viktig del av Sidas övergripande målsättning att bekämpa fattigdom, motverka klimatförändringar och gynna en hållbar utveckling”, säger biståndsmyndigheten Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Idag har Liberia och hela Västafrika stora problem med plastskräp och andra föroreningar; inklusive orenade avlopp och avrinning från jordbruksmark, samt överfiske, förlust av biologisk mångfald och kusterosion på grund av klimatförändring och förlust av viktiga kustekosystem. Det finns därför ett skriande behov av bättre miljöövervakning, stöd till forskning och kraftfulla politiska insatser för att mildra de negativa effekterna och bygga kapacitet för att hantera miljö- och klimatförändringarna.

Syftet med "Blue Oceans Conference" är att höja medvetenheten om havsmiljön och dess betydelse för en hållbar utveckling i Liberia och hela Västafrika, samt att identifiera innovativa lösningar för att säkerställa en långsiktigt hållbar utveckling av Afrikas marina miljö. Konferensen har fyra övergripande teman: marina föroreningar, klimatförändring, hållbart fiske och blå ekonomi.

”Vi på svenska ambassaden ser mycket fram emot konferensen och hoppas att den ska bli en vändpunkt för havsmiljöarbetet i Liberia, Västafrika och den afrikanska regionen”, säger Ingrid Wetterqvist, Sveriges ambassadör i Liberia.

Konferensen arrangeras av Liberias regering i samarbete med Sveriges ambassad i Monrovia, och med stöd från den svenska biståndsmyndigheten Sida. Den pågår 18 – 21 mars i Liberias huvudstad Monrovia. Från Liberias sida sitter landets Naturvårdsverk, havsmyndighet (Liberia Maritime Authority, LiMA) och Fiskerimyndighet (National Fisheries and Aquaculture Authority, NaFAA) i konferensens styrgrupp.

Under konferensens första dag kommer det att anordnas en strandstädningsdag för att höja allmänhetens medvetenhet om och engagemang i det växande problemet med plastskräp i haven och kustmiljön.

”FN:s havskonferens i New York 2017 med Sverige och Fiji som värdländer var historisk och har skapat ett nytt engagemang för att genomföra det globala målet om levande hav, SDG 14 i Agenda 2030. Det krävs nu kraftfulla insatser för att vända den negativa utvecklingen i haven och konferensen i Liberia är ett viktigt steg i det arbetet.” säger Sveriges havsambassadör Helen Ågren, som kommer att medverka under konferensen.

Sveriges medverkan kommer även att synas och höras i konferensens kulturella inslag. Den havsmiljöengagerade sopransaxofonisten Anders Paulsson, ett världsnamn på sitt instrument, kommer att vara på plats och framföra nykomponerat material som kommit till via ett samarbete med ett flertal liberianska artister. Deras gemensamma låt ”Liberian Ocean Song” kommer även att spridas i form av en musikvideo för att öka engagemanget för havsmiljöfrågor i landet. Artisterna från Liberia är Cypha D king, F.A, Faithvonic, MC Caro, Christoff da Change och Stunna.

Konferensens webbplats:

https://blueoceansconferenceliberia.com/

Kontakter

Bilder

Om

Sida
Sida
Valhallavägen 199
105 25 Stockholm

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Development Talks: Att jobba med demokrati i biståndet, hur gör man det?14.2.2020 15:44:47 CETPressinbjudan

Demokratin är tillbakagång i världen och det demokratiska utrymmet krymper. Det bor för närvarande fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg. Den svenska regeringen har nu lanserat Drive for Democracy för att motverka den negativa trenden - att stå upp för demokratiska principer och de modiga människor som försvarar dem. Detta kommer att både genomsyra Sveriges utrikespolitik och stärka demokratistödet genom det svenska biståndet. På seminariet får vi lyssna till olika exempel från Sidas partnerländer Guatemala och Sudan samt Mellanöstern, om strategier för att motverka en förvärrad säkerhetssituation för förändringsaktörer och presentera Sidas egna slutsatser om hur Sveriges strävan efter demokrati kan stärka utvecklingssamarbetet. När: tisdag den 18 februari, Tid: kl. 09.00-12.00 (registrering från kl. 08.30) Var: Sida, Valhallavägen 199, Stockholm Anmälan: Maila till press@sida.se eller ring presstjänsten på tel. 08-698 55 55. Modera

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum