AI Sweden

Sverige spänner AI-musklerna för omvärlden: Samlar eliten på global konferens med världens största matchmakingevent

Dela

Sverige ligger i framkant vad gäller innovation och tar nu ett ännu större grepp och stoltserar internationellt med kompetensen inom AI. Med start den 17 november samlas den svenska och internationella AI-eliten för det globala eventet Sweden Innovation Days som anordnas av AI Sweden – Sveriges nationella AI-center, Energimyndigheten, Ignite Sweden, SISP - Swedish Incubators & Science Parks, och Vinnova - Sveriges innovationsmyndighet. Syftet är att visa upp Sverige som ett ledande techland och skapa nya kontaktytor, för att attrahera internationell talang och investeringar.

Intresset från omvärlden är mycket stort. Tillsammans med innovationskluster från Brasilien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Indien, Israel, Japan, Sydkorea och USA skapar de svenska 
värdorganisationerna för Sweden Innovation Days en interaktiv arena för ökat samarbete.
 Med en mängd inspirerande samtal och diskussioner med över 3 000 medverkande från 78
 olika länder och 400+ planerade möten mellan storbolag och startups för att kickstarta helt
 nya typer av samarbeten, är detta en unik insats för att främja Sveriges roll inom innovation
 och AI internationellt.

– Sverige rankas på andra plats i Global Innovation Index och svenska företag leder utvecklingen på väldigt många områden. Trots detta så visar vi inte upp allt vi kan
internationellt. Sweden Innovation Days är en fantastisk chans för helt nya samarbeten att 
formas mellan näringsliv och akademi, små och stora bolag, och över nationsgränser. Detta gör Sverige ännu mer attraktivt för internationella investeringar!, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och vice-rektor med ansvar för AI-frågor vid
 Örebro Universitet, samt nominerad till utmärkelsen Årets AI Svensk av IT & Telekomföretagen och Teknikföretagen 2020.

Sweden Innovation Days äger rum digitalt och innehåller diskussioner mellan beslutsfattare
 på regeringsnivå, experter från multinationella företag såväl som startups, världsledande
 forskare från universitet och tankesmedjor, och specialister som verkar inom offentlig
 sektor.

Hur kan strategiskt tillämpad AI vara del av lösningen på vår tids stora utmaningar inom klimatet, demokrati, hälsa och mobilitet? Hur utvecklar vi en nationell strategi för AI i Sverige
 och vad kan vi lära av Japan och Kanada - två andra ledande nationer inom AI? Det
 diskuteras under eventets första dag, som inleds av näringsminister Ibrahim Baylan. Över
 40 svenska och internationella talare, från exempelvis H&M Group, Ericsson, AstraZeneca, Sony, ABB, WASP - Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, och Volvo Group, deltar i programmet.

Under dag två samtalar Darja Isaksson (Generaldirektör, Vinnova) och Robert Andrén
(Generaldirektör, Energimyndigheten) kring svensk innovationskraft och hur startups är en nyckel för att få ut innovationer på marknaden. Representanter från storbolag, kommun och startups delar med sig av konkreta lärdomar från att bygga kommersiella samarbeten. Dessutom kommer den bästa AI-startupen från varje medverkande land att pitcha sin affärsidé på scenen.

Dag tre får 150+ utvalda AI-startups möjlighet att möta över 70 privata och offentliga aktörer för 400+ skräddarsydda möten under världens hittills största matchmaking-event.

Anmälan och programmet i sin helhet finns på: 

https://swedeninnovationdays.confetti.events/

För frågor eller mer information, kontakta:

Karin Vajta Engström, AI Sweden
karin.vajta@ai.se
+46730580994

Maite Bellón, Ignite Sweden
maite@ignitesweden.org
+46706702352

Marianne Löfgren, Vinnova
marianne.lofgren@vinnova.se
+4684733229

Om AI Sweden

AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av
svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.

För att lyckas med detta driver centret AI-projekt av nationellt intresse inom områden som informationsdriven hälsa, svenska språkmodeller och datadriven mobilitet. AI Sweden tillhandahåller också riktade kompetensutvecklingsinsatser till partners och allmänhet.

Om Ignite

Ignite Sweden är ett icke vinstutdelande program som startades 2017. Programmet har hittills skapat 3152‬‬‬‬‬‬ matchade möten mellan 545 startups och 178 storbolag och offentlig sektor. Dessa möten har genererat 42% processer och 100+ konkreta kommersiella samarbeten.

Ignite Sweden är ett icke vinstutdelande program som startades 2017. Programmet har hittills skapat 3152‬‬‬‬‬‬ matchade möten mellan 545 startups och 178 storbolag och offentlig sektor. Dessa möten har genererat 42% processer och 100+ konkreta kommersiella samarbeten.

Om Vinnova

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet med uppdrag att stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. Vinnova arbetar för att Sverige ska vara en innovativ kraft i en hållbar värld.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Om AI Sweden

AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.

Följ AI Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AI Sweden

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum