Svenska Träskyddsföreningen

Sverige tar över europeisk standardisering av träskydd

Dela
Sverige tar över ansvaret för den europeiska kommitté, CEN-kommittén, som tar fram och förvaltar standarder för beständigt trä och träbaserade produkter. - Formellt ska det inte påverka arbetet med standardisering och utveckling inom träskydd. Men det är naturligtvis ett erkännande av svensk kvalitet och kunnande inom standardisering och träskydd, säger Fredrik Westin, VD på Svenska Träskyddsföreningen.

Standardisering av produkter spelar en central roll i stora delar av vårt samhälle. Det utgör grunden för handel både inom och mellan länder. Genom standarder i EU får vi lika spelregler och kan därigenom sälja våra produkter i hela EU. Här gäller det att bevaka företagets intressen och påverka så att utvecklingen går åt rätt håll.

Arbetet med planering och finansiering av kommittén har pågått under hela året. Men nu är alla beslut fattade. Historiskt sett har många av de standarder som idag finns inom träskydd i Europa sitt ursprung i Sverige och svensk forskning.

- Forskning och standardisering är starkt sammankopplat. Genom forskningen utvecklas nya standarder som lägger grunden för de fortsatta villkoren inom en bransch, säger Fredrik Westin.

I mitten av oktober tog Svenska institutet för standarder, SIS formellt över ansvaret för sekretariatet för CEN/TC 38. Den 1 november utsågs Mats Westin, RISE till ordförande för kommittén. Mats Westin är senior forskare på forskningsinstitutet RISE och har under flera år varit verksam i standardisering inom europeisk och svensk standardisering.

- De produkter som ingår i kommitténs arbete – som kan sammanfattas som obehandlade och träskyddsbehandlade träprodukter skyddade mot röta, mögel och insekter – utgör en viktig svensk exportnäring. Sverige tillverkar årligen ungefär 1,5 miljoner kubik behandlat trä varav cirka 40 procent exporteras. Man kan konstatera att svensk träindustri nu växlar upp sitt engagemang inom Europa. På sikt är jag övertygad om att det är till nytta för svenska företag och den svenska exporten, säger Fredrik Westin.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Träskyddsföreningen
Svenska Träskyddsföreningen
Box 502
SE-101 30 Stockholm

+46 (0)8 791 23 60https://traskydd.com

Svenska Träskyddsföreningen företräder den svenska träskyddsindustrin och verkar för att svenskt trä används mer av fler. Rätt trä på rätt plats är vårt motto. Beständigt NTR-märkt virke är det miljöriktiga valet när man bygger ute.

Följ Svenska Träskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Träskyddsföreningen

Naturum Vänerskärgården vinner Träskyddspriset 20229.12.2022 07:54:04 CET | Pressmeddelande

Med valet av beständigt och hållbart trämaterial för fasader och utemiljöer vinner Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset – vinner Träskyddspriset 2022. – Vi är mycket glada och stolta över att ha vunnit Träskyddspriset. Huset och dess utemiljöer är på många sätt verkligen en hållbar byggnation och fungerar som en oas för de som besöker oss under årets alla dagar, säger Jan Malmgren, VD för Naturum Vänerskärgården och Läckö slott.

Kallbadhuset Skanör nomineras till Träskyddspriset 202214.7.2022 07:56:48 CEST | Pressmeddelande

Det nybyggda kallbadhuset i Skanör i Vellinge kommun erbjuder vacker utsikt över Öresund. Byggnaden och utemiljön är av modernt snitt. Alla former av närhet till vatten kräver robusta konstruktioner och beständiga materialval. Nu nomineras kallbadhuset och Vellinge kommun till årets Träskyddspris. – Det ligger i en unik miljö med fantastiska omgivningar. Hållbarhet har varit viktigt, underhållsfritt och en byggnad som blir vacker av att åldras samtidigt som den ska klara det utsatta läget samt vara en trygg och säker plats att vistas på. Det känns roligt att byggnationen uppmärksammas, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande (M) i Vellinge kommun.

Naturum Vänerskärgården vid Läckö slott nomineras till Träskyddspriset 202213.7.2022 08:00:15 CEST | Pressmeddelande

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset – ligger väl inbäddad i naturmiljön intill Läckö slott och valet av beständigt och hållbart trämaterial för fasader och utemiljöer uppvisar hög kvalitet. Nu nomineras bygganden till årets Träskyddspris. – Det är hedrande. Vi är stolta över vår multifunktionella byggnad och byggda utemiljöer som trots stort antal besökare genom åren stått sig väl, och både estetik och funktion är högklassig, säger Jan Malmgren, VD för Stiftelsen Läckö Slott, som driver verksamheten i Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset och Läckö Slott.

Årstabergsparken nomineras till Träskyddspriset 202212.7.2022 06:43:18 CEST | Pressmeddelande

När Årstabergsparken i Årstadal utformades var det cirkulära tänkandet ett ledord. Projektet sätter verkligen fokus på frågan om barns plats i den allt tätare stadsmiljön i urbaniseringens spår. Och som uppmuntrar till vistelser just i naturmiljön. Nu nomineras parken till årets Träskyddspris. – Verkligen fint att bli nominerad. Vi tycker Årstabergsparken är nyskapande på många sätt, men kanske främst för att den samagerar med den kuperade naturmiljön, säger Britt Berntsson, landskapsarkitekt hos Exploateringskontoret, Stockholms stad.

Långbryggan i Rättvik nomineras till Träskyddspriset 202211.7.2022 07:49:00 CEST | Pressmeddelande

Långbryggan i Rättvik är ett landmärke som funnits i Siljans vatten sedan år 1895. Kommunen arbetar medveten med underhåll vilket ökar beständigheten. Nu nomineras bryggan till årets Träskyddspris. – Långbryggan är en viktig del av miljön i Rättvik. Det är roligt att den nu uppmärksammas genom en nominering till Träskyddspriset, säger Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande (C) Rättvik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum