Patent- och registreringsverket

Sverige tvåa i världen på innovation

Dela

Årets rapport från FN:s immaterialrättsorganisation WIPO placerar Sverige på en andraplats över de mest innovativa länderna. Global Innovation Index mäter 131 länders förmåga att skapa ett bra klimat för innovation. Det är andra året i rad som Sverige hamnar på den näst bästa platsen i rankingen.

Generaldirektör Peter Strömbäck. Foto: Yvonne Ekholm, Stilfoto
Generaldirektör Peter Strömbäck. Foto: Yvonne Ekholm, Stilfoto

– Sverige som land befäster andraplatsen i den årliga mätningen av innovation globalt, det är en god utgångspunkt att utvecklas ifrån. Vi fortsätter att förbättra vår samlade förmåga att omvandla immateriella tillgångar till ökat värde, inte minst inom området klimatsmart miljöteknik, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.

Global Innovation Index sammanställs av FN-organet WIPO i samarbete med Cornell University och Insead, rapporten har getts ut sedan 2008. Data från årets rapport är insamlad under 2019 och visar alltså inte coronapandemins påverkan.

– Coronapandemin och dess ekonomiska effekter är en enorm utmaning för innovation globalt. Att Sverige år efter år placerar sig så högt visar att våra företag har bättre förutsättningar än många andra att klara av de omställningar som en pandemi innebär. Samtidigt finns det förbättringsområden, inte minst när det gäller kunskapen om immaterialrätt bland startups och små och medelstora företag, säger Peter Strömbäck.

Detta är inte första gången i år som Sveriges innovationskraft uppmärksammas. När EU-kommissionens tidigare i år presenterade sin rankinglista toppade Sverige listan över innovationer i EU före Finland, Danmark och Nederländerna. Innovationsindexet i EU för 2020 visar att EU:s innovationskraft ökat med 8,9 procent sedan 2012 och att Europa ligger före USA och Kina i innovationskraft.

Global Innovation Index, tio i topp

  1. Schweiz
  2. Sverige
  3. USA
  4. Storbritannien
  5. Nederländerna
  6. Danmark
  7. Finland
  8. Singapore
  9. Tyskland
  10. Sydkorea

Om Global Innovation Index

Global Innovation är en rapport som utkommer årligen sedan 2008. Rapporten är ett samarbete mellan WIPO och universiteten Cornell och Insead.

Om WIPO

WIPO, World Intellectual Property Organization, är FN:s immaterialrättsorganisation. http://www.wipo.int/portal/en/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Generaldirektör Peter Strömbäck. Foto: Yvonne Ekholm, Stilfoto
Generaldirektör Peter Strömbäck. Foto: Yvonne Ekholm, Stilfoto
Ladda ned bild
Bilden: Svenska JonDeTech nanoteknik-sensor som varnar för överhettad elektronik är en av de innovativa idéer som fick patent 2019. Foto: Daniel Olsén.
Bilden: Svenska JonDeTech nanoteknik-sensor som varnar för överhettad elektronik är en av de innovativa idéer som fick patent 2019. Foto: Daniel Olsén.
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

”Det handlar om att ta tillvara Sveriges forskningsresultat” – PRV välkomnar Innovationsstödsutredningen16.10.2020 14:45:04 CESTPressmeddelande

Med Innovationsstödsutredningen stakar Sverige ut en ny väg mot ökad konkurrenskraft och ett starkare samhälle. PRV, Patent- och registreringsverket, har bidragit till utredningen genom att rikta fokus på immaterialrättens roll för hur forskning leder till innovation. Kompetent hantering av forskningsresultat med hjälp av immaterialrättsliga verktyg är en nyckel till framgångsrika resultat, både i form av kommersialisering och av samhällsförbättringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum