Svenska Basketbollförbundet

Sverige vinner rekordmatch på Hovet

Dela
Sofia Andersson / M&F Foto
Sofia Andersson / M&F Foto

De 8 045 i publiken kunde inte ha bett om mer på en kylig februarikväll i en ishall. Bakom en publik i fullständig extas spelade det svenska landslaget med en frenetisk energi som ledde till den mest dramatiska vinsten i modern svensk baskethistoria.

Känslosvängningarna i Hovet var många. Från den tidiga niopoängsledningen, till torkan i slutet av fösta halvlek där Sverige gick fem minuter utan poäng. Sen blev det ny eufori i andra halvlek när Christopher Czerapowicz tipdunkar upp Sverige till en tolvpoängsledning med under sex minuter kvar av matchen. Men till slut börjar Turkiet sätta sina trepoängare samtidigt som Sverige börjar göra misstag. I slutändan verkar matchen hänga på ett domslut.

Det är 2,5 sekunder kvar av matchen. Viktor Gaddefors har precis räddat matchen åt Sverige genom att blocka Ali Mohammeds layup. Sverige leder fortfarande med en poäng, men bollen går utanför baslinjen och frågan är nu om det är svensk eller turkisk boll.

– De förklarade för mig att kameravinkeln som de tittade på visade inte det de behövde se för att kunna ta ett beslut. Därför, eftersom vi fick bolla förra gången, blev det deras boll nu, säger coach Vedran Bosnic.

Det spelade ingen roll. Sertac Sanli missar matchens sista skott och Sverige fick svettas, men tog sig ur Hovet med en rejäl fjäder i hatten.

– En historisk vinst, säger coach Bosnic. Du slår inte Turkiet, särskilt ett sånt här Turkiet, varje dag. Det är en bra vinst för svensk basket.

Ibland är basket enkelt. Som i första halvlek, när Turkiet missar varenda öppen trepoängare de spelar sig fram till, samtidigt som Marcus Eriksson sätter sina och Christopher Czerapowicz river ner returen på vad som kändes som alla Sveriges missar, då visar det sig på poängtavlan.

Med 4:46 kvar att spela sätter Czerapowicz sina åttonde och nionde poäng i matchen, vilket innebär en niopoängsledning för Sverige, 29-20. I Turkiets nästa anfall släpper han sedan förbi Melih Mahmutoglu för att sedan jaga ifatt och blocka skottet vid ringen. Hallen är i extas, när publiken på riktigt börjar hoppas på en storskräll.

Försvar – och blockar – blev också lite av matchens tema. Sverige var det mer fysiska laget över 40 minuter, något som syns i statistiken där hemmalaget tog fler returer (44-40) och blockerade fler skott (8-0) än gästerna.

– Jag tycker att defensivt är det här en av de bästa matcher vi spelat de senaste åren, summerar coach Bosnic.

Nick Spires blev rättvist utsedd till matchens spelare. Han startade inte, men fick ändå 30 minuters speltid, varav 19 kom i andra halvlek. Han var överallt: spektakulära blockar, högflygande dunkar och armar som alltid verkade vara på rätt ställe i försvaret. Turkarna var större, men Spires kvickare.

På frågan om hur han orkade hålla uppe energin hade han ett enkelt svar:

– Träning. Och att ha spelat för den här killen i två år, säger han och sneglar mot coach Bosnic.

Nu har Sverige häng i gruppen igen. Svenskarna är fortfarande sist, men samtidigt bara en poäng bakom gruppettan. På måndag får de blågula chans att avancera ännu mer, men då med betydligt färre svenska fans på läktarna när Sverige reser till Kiev för att spela mot Ukraina. Då har Sverige chans att ge igen för förlusten i Norrköping från november.

Sverige–Turkiet 59–58 (15–13, 14–16, 21–10, 9–19)
Sverige:
 Nicholas Spires, 16, Marcus Eriksson, 13, Christopher Czerapowicz, 12, Thomas Massamba, 7, Viktor Gaddefors, 6, Ludvig Håkanson, 3, Tobias Borg, 2, Martin Pahlmblad, Alexander Lindqvist, Simon Birgander.
Turkiet: Melih Mahmutoglu, 12,Kenan Sipahi, 10, Ali Muhammed, 10, Sertac Sanli, 10, J. Metecan Birsen, 5, Ege Arar, 4, Ahmet Bugrahan Tuncer, 3, Dogus Balbay, 2, Hüseyin Göksenin Köksal, 2, Baris Ermis, Metin Turen, Furkan Aldemir, Tolga Geçim.
Publik: 8 045.

Foto: Sofia Andersson / M&F Foto

Kontakter

Bilder

Sofia Andersson / M&F Foto
Sofia Andersson / M&F Foto
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Prins Daniel beskyddare av Svenska Basketbollförbundet12.7.2019 11:55:20 CESTPressmeddelande

Hans Kunglig Höghet Prins Daniel är numera beskyddare för Svenska Basketbollförbundet. – Det är en ära och vi är självklart mycket glada över att Prins Daniel vill engagera sig för basketen i Sverige, säger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet. Beskyddarskapet löper över tre år och innebär att Prins Daniel på olika sätt främjar Svenska Basketbollförbundets verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum